Europapark
Het Europapark is een jonge buurt aan de zuidoostkant van de stad Groningen. Velen kennen het Europapark van het FC Groningen stadion en van het treinstation, maar er staan inmiddels ook al ruim 1.100 woningen. Waar het Europapark ooit vooral is bedacht als grote kantoorlocatie met aanvullende functies, wordt het steeds meer ontwikkeld als een gemengd stedelijk gebied waar gewoond, gewerkt en gerecreëerd kan worden.
Nieuwe ontwikkelingen
De komende jaren wordt het Europapark geschikt gemaakt voor gemengd gebruik en klaar gemaakt voor toekomstige groei. We pakken waar nodig ook de bestaande wegen en fietsroutes aan om ze verkeersveiliger te maken nu het steeds drukker wordt.
Ook willen we doorlopende sport- en gezondheidsroutes aanleggen zodat volop bewogen en gesport kan worden in het gebied.
Voor meerdere locaties zijn nieuwe bouwplannen. We noemen hier een aantal grotere ontwikkelingen.
Vief kwartier
Op de plek waar vroeger de Hunzecentrale stond met haar vijf karakteristieke pijpen, komt de nieuwe buurt Vief Kwartier. Vief Kwartier wordt een gemengde stedelijke buurt met zo’n 315 woningen, ruimte voor voorzieningen zoals een hotel, kantoren en winkels, en een park in het hart. Inzet is dat alle gebouwen worden gemaakt van houten modulaire componenten die volledig herbruikbaar zijn. Lees er meer over in de brief aan de gemeenteraad.
Sociale huurwoningen
Corporatie Nijestee bouwt op de parkkavel Tonkensstraat sociale huurwoningen. Er komen 8 maisonnette-woningen en 100 appartementen. De nabijgelegen parkstrook pakken we in het voorjaar van 2025 aan. Het gebouw heeft de naam Voltage gekregen. De naam is bedacht door een buurtbewoonster. Lees meer over de naam en de onthulling daarvan in dit persbericht:
Gezamenlijk persbericht Nijestee en gemeente Groningen
Groningen, 13 november 2024
‘VOLTAGE’ PRIJSWINNENDE NAAM WOONGEBOUW EUROPAPARK
Inzender en buurtbewoonster Kristel van Schijndel zorgde voor onthulling
Via een prijsvraag kwamen 21 prachtige namen binnen. ‘Voltage’ past volgens de jury perfect bij het doel van het gebouw en legt een mooie verbinding met de Hunzecentrale van vroeger.
Onthulling naam en bezichtiging
Dinsdagmiddag 12 november mocht Kristel van Schijndel, samen met bestuurder Esseline Schieven van Nijestee en wethouder Rik van Niejenhuis van de gemeente Groningen de naam bekendmaken. Daarna konden bezoekers even een kijkje nemen in ‘Voltage’, een van de nieuwste aanwinsten voor het Europapark. Kristel van Schijndel licht haar keuze voor Voltage als volgt toe: “Voltage is het verschil in elektrisch vermogen tussen twee punten van een circuit. Een circuit is de weg die een elektrische stroom aflegt. De plek heeft ook een denkbeeldig circuit afgelegd. Van een centrale die energie opwekte voor alle Groningers naar een woonplek waar een Groninger nieuwe energie opdoet.”
Bouw in volle gang
Aan de Tonkensstraat in het Europapark bouwt aannemer Janssen de Jong voor Nijestee 8 maisonnettes en 100 appartementen. De bouw is momenteel in volle gang. Als alles volgens planning verloopt, is de oplevering in het tweede kwartaal van 2025.
Europapark in ontwikkeling
Het nieuwe gebouw komt op de plek waar vroeger de Hunzecentrale stond met haar vijf karakteristieke pijpen. Op het naastgelegen terrein P2 is Vief Kwartier in ontwikkeling. Op de plaats van de Hunzecentrale, nu het Europapark, staan meerdere kantoren, het stadion van FC Groningen en appartementencomplexen die met hun naam nog aan het verleden herinneren, zoals Stoker, Brander, Kolenpark, Hete Kolen en Energiek. Het Europapark heeft zich de afgelopen jaren steeds verder ontwikkeld naar een levendig gemengd stedelijk gebied waar wordt gewerkt, gewoond, geleerd en gesport. Die trend zet zich ook de komende jaren verder voort.
De parkstrook voor Voltage pakken we in het voorjaar van 2025 aan. Het voorlopig ontwerp hiervoor hebben we met inbreng van aanwonenden gemaakt. Bekijk het voorlopig ontwerp van de parkstrook voor Voltage.
Ohm
MWPO start begin 2025 ook met het ontwikkelen van ‘ohm’, een nieuw kantoorgebouw op het Europapark op de hoekkavel Europaweg en Boumaboulevard.
Herinrichting openbare ruimte
Vanwege de nieuwe ontwikkelingen in Europapark op het gebied van wonen, werken en recreëren is het veel drukker geworden. Daarom is een herinrichting van de openbare ruimte nodig:
- Samen met bewoners uit de buurt hebben we een plan gemaakt voor vergroening van de Eelkemastraat. Hierbij gaat het om het gedeelte na de bocht, vlak bij het Menzisgebouw. In de nieuwe situatie willen we groenperkjes met bomen, beplanting en zitjes plaatsen. Als alles volgens de planning verloopt, dan gaan we hier in het voorjaar van 2025 mee bezig. Dan worden ook Eelkemastraat en de parkstrook definitief ingericht.
- De Boumaboulevard wordt als onoverzichtelijk ervaren. Het stuk tussen het station en de Eelkemastraat krijgt volgens de huidige planning begin 2025 een groene middenberm. Zo kan de Boumaboulevard in twee delen worden overgestoken. De verwachting is dat de snelheid van weggebruikers hierdoor omlaag zal gaan. Ook de kruising bij het station wordt aangepast zodat deze overzichtelijker en veiliger wordt.
- De Verlengde Lodewijkstraat rondom het gemeentekantoor wordt ook als onoverzichtelijk ervaren. Mensen nemen hier vaak de binnenbocht omdat de bochten in de weg scherp zijn. Door de bochten te verruimen en een middenlijn aan te brengen maken we het duidelijker en makkelijker voor bestuurders om op de juiste weghelft te blijven. De werkzaamheden om deze situatie te verbeteren, zullen volgens de planning begin 2025 van start gaan.
- Tot slot wordt de zuidoostzijde van de Euroborg onder handen genomen. Door een fietspad aan te leggen en het groen aan te pakken, maken we een recreatieve omgeving die ook een belangrijke schakelt vormt in het de verbinding met Meerstad. Dit zal grotendeels gerealiseerd vanaf de zomer van 2025.
In het projectenboek (pdf 8,1 MB) staan de projecten van het hele gebied nader toegelicht.
Lees meer over de planning van de wijzigingen (pdf 1,8 MB)
Gebiedsvisie
Om het Europapark voor te bereiden op de toekomst, maken we samen met stedenbouwkundig bureau BURA Urbanism een geactualiseerde gebiedsvisie. In deze visie onderzoeken we de mogelijkheden om verkeers- en groenstructuren in de wijk te verbeteren. Ook kijken we waar we de verbindingen met omliggende wijken en het nieuwe Zuiderplantsoen kunnen versterken.
Verder onderzoeken we de mogelijkheid om in de toekomst meer woningen of kantoren in het Europapark te plaatsen.
Kavels Europapark
Welke kavels zijn er op het Europapark en wat zijn de plannen?
Communicatie en participatie
Het Europapark is volop in beweging. Het wordt een gemengd stedelijk gebied voor wonen, werken en recreëren. We willen u als bewoner graag meenemen in de toekomstplannen. Dat doen we onder meer door een klankbordgroep samen te stellen met een goede vertegenwoordiging van bewoners uit het hele gebied.Bovendien organiseren we inloopavonden om bewoners te informeren over de plannen van het gebied.
- Op maandag 30 september 2024 hebben we een inloopbijeenkomst georganiseerd voor bewoners van het Europapark. Hier hebben we ideeën uitgewisseld over de toekomstvisie van Europapark.
- Op donderdag 20 april 2023 hebben we met de ondernemers van het Europapark gesproken over waar we staan met de plannen voor P2. Op woensdag 26 april hebben we een inloopbijeenkomst georganiseerd voor bewoners van het Europapark.
- Op maandag 12 december 2022 hebben we een inloopbijeenkomst georganiseerd voor bewoners van het Europapark om van gedachten te wisselen over de manier waarop de ontwikkeling van P2 kan bijdragen aan de woon- en leefkwaliteit op het Europapark. Op donderdag 15 december bespraken we met ondernemers hoe P2 kan bijdragen aan het ondernemersklimaat.
- Op 15 juni 2022 hebben we ook een inloopbijeenkomst georganiseerd voor de bewoners van het Europapark. Tijdens deze bijeenkomst hebben we met bewoners gesproken over de toekomstige ontwikkelingen op en rondom het Europapark. De aanwezigen konden ter plekke een reactieformulier invullen. We hebben deze reacties (pdf 131 kB) gebundeld en gestuurd aan iedereen die heeft gereageerd.
Klankbordgroep
Wilt u meedenken en ons adviseren over de toekomstige ontwikkeling van het Europapark? Dan kunt u zich aanmelden voor de klankbordgroep via het contactformulier. Geeft u daar bij ‘uw vraag of opmerking’ aan waar u woont op het Europapark?
Contact
Deel uw vragen, opmerkingen of zorgen met ons. Gebruik het contactformulier.