Zonneparken
Beleidskader zonneparken
Na een uitgebreid participatieproces heeft de gemeenteraad op 24 november 2021 de beleidskaders 'Zon op daken' en 'Zonneparken' vastgesteld. Door alle input uit de inspraakreacties verwerkt in de inspraaknotitie (pdf 425 kB), ‘met de kaart op tafel’-sessies, tijdens de fietstocht (pdf 2,1 MB) door de wethouder en de expertmeeting (pdf 1,6 MB), zijn de beleidskaders geworden tot wat ze nu zijn: beleid waarin lokaal eigendom voorop staat, waar participatie duidelijke kaders heeft en waar de landschappelijke eisen scherp zijn. In een ruimer gebied vinden we zonneparken ongewenst.
Daarnaast is duidelijker beschreven wat ‘lokaal’ betekent. Beleid waardoor er geen ruimte is voor commerciële ontwikkelaars. Het motto is niet voor niks: wie doun’t zulf.
Gemeentelijke zonneparken
Gemeentelijke zonneparken zijn zonneparken van en voor alle inwoners van de gemeente Groningen. Doel is om de opbrengsten van deze zonneparken maximaal ten goede te laten komen aan inwoners van de gemeente en deze in te zetten om de energiearmoede te bestrijden.
Dit willen we bereiken door als gemeente zelf de financiering en exploitatie op ons te nemen. Hiervoor richten we een eigen exploitatiebedrijf energiefonds op. Deze zonneparken worden grotendeels op grond van de gemeente ontwikkeld en kennen, in tegenstelling tot de kleine lokale coöperatieve zonneparken geen beperking in grootte.
De gemeente Groningen ontwikkelt deze projecten in samenspraak met de omgeving (omwonenden en andere belanghebbenden) en in samenhang met andere ontwikkelingen. De zonneparken zijn onderdeel van een gebiedsontwikkeling. Daarom wordt eerst in samenspraak met de omgeving een gebiedsvisie opgesteld. Er is ruimte voor samenwerking met lokale initiatieven of andere grondeigenaren.
Tot 2025 worden twee gemeentelijke zonneparken ontwikkeld:
- Meerstad-Noord
- Westpoort-Noord
Meer informatie
- Over zonne- en energiebeleid
- Telling zonnepanelen
- Vergunningplichtig of niet?
- Combinatie met een groen dak
- Subsidie, waardevermeerderingsregeling en leningen: kijk op de website van het Energieloket.
- Subsidie, waardevermeerderingsregeling en leningen: kijk op de website van SNN.
- Benieuwd naar het inspraakproces? Zie het webarchief van de gemeente Groningen.