permits iconVerhuurvergunning studenten aanvragen

Verhuurders van kamers of appartementen aan studenten in Groningen hebben sinds 1 januari 2019 een verhuurdersvergunning nodig. Dit geldt ook voor bureaus die bemiddelen in woonruimte voor studenten.

Waarom een vergunning

Veruit de meeste verhuurders doen het goed. Maar een beperkte groep verhuurders zorgt voor wanpraktijken, zoals bedreiging, intimidatie, achterstallig onderhoud en het ten onrechte in rekening brengen van bemiddelingskosten. Met deze nieuwe maatregel kan de gemeente Groningen deze wanpraktijken aanpakken.

Heb ik wel of geen vergunning nodig?

In het overzicht kunt u zien of u wel of geen vergunning moet aanvragen.

Ik verhuur kamers

  • Ik verhuur kamers aan studenten zonder omzettingsvergunning (voorheen: onttrekkingsvergunning) en heb in dat gebouw of die woonboot minder dan 3 wooneenheden. U hebt geen verhuurdersvergunning nodig.
  • Ik verhuur kamers aan studenten in een gebouw of woonboot met 3 of meer wooneenheden. U hebt wel een verhuurdersvergunning nodig.

Ik verhuur appartementen

  • Ik verhuur appartementen aan studenten en heb in dat gebouw of die woonboot minder dan 3 wooneenheden. U hebt geen verhuurdersvergunning nodig.
  • Ik verhuur appartementen aan studenten en heb in dat gebouw of die woonboot 3 of meer wooneenheden. U hebt wel een verhuurdersvergunning nodig.
  • Ik verhuur appartementen aan NIET-studenten. U hebt geen verhuurdersvergunning nodig.

Ik ben een kamerbemiddelingsbedrijf

  • Ik bemiddel in kamers voor minder dan 3 bewoners in dat gebouw en heb minder dan 3 kamers. U hebt hiervoor geen bemiddelingsvergunning nodig.
  • Ik bemiddel in kamers voor 3 bewoners of meer in dat gebouw in 3 of meer kamers. U hebt wel een bemiddelingsvergunning nodig.
  • Ik bemiddel in appartementen voor studenten waarbij minder dan 3 wooneenheden in dat gebouw aanwezig zijn. U hebt geen bemiddelingsvergunning nodig.
  • Ik bemiddel in appartementen voor studenten waarbij 3 of meer wooneenheden in dat gebouw aanwezig zijn. U hebt wel een bemiddelingsvergunning nodig.

Staat uw situatie er niet bij of twijfelt u? Neem dan contact met ons op. Lees eerst nog even de veelgestelde vragen over verhuurdersvergunning of bemiddelingsvergunning.

Aanvragen vergunning

Hebt u vragen over de afhandeling van uw aanvraag? Neem dan contact op:  woontoezicht@groningen.nl

Kosten

Beschrijving 2024
Verhuurdersvergunning € 411,83
Bemiddelingsvergunning € 411,83

Veelgestelde vragen - verhuurdersvergunning

Als u het pand wilt blijven gebruiken voor studenten, dan moet u een verhuurdersvergunning aanvragen. Als u het pand niet wilt gebruiken voor studenten, dan hoeft u geen verhuurdersvergunning voor het pand aan te vragen.

Als u een pand verkoopt, dan moet u deze wijziging doorgeven aan de gemeente - ook als u voor dit pand nog niet beschikt over een verhuurdersvergunning - via: kamerverhuur@groningen.nl

De nieuwe eigenaar moet een verhuurdersvergunning aanvragen voor het pand als het pand gebruikt blijft worden voor studenten.

Een omzettingsvergunning (voorheen: onttrekkingsvergunning) is pand-gebonden en een verhuurdersvergunning is zowel pand- als persoonsgebonden. Als u kamergewijs verhuurd aan 3 personen, dan moet u in principe altijd over een omzettingsvergunning beschikken. Een verhuurdersvergunning is alleen verplicht als deze drie personen als student staan ingeschreven.

Mocht u in de toekomst (weer) aan studenten gaan verhuren, dan moet u opnieuw een verhuurdersvergunning aanvragen. Wij adviseren in dat geval de verhuurdersvergunning aan te vragen of gewoon door te laten lopen.

Als u een woonboot met minimaal 3 wooneenheden aan studenten verhuurt, dan moet u een verhuurdersvergunning aanvragen.

Als eigenaar van een kamerverhuurpand hebt u een omzettingsvergunning en een verhuurvergunning nodig. De omzettingsvergunning is pandgebonden en de verhuurvergunning is persoonsgebonden. Zie ook Voorwaarden voor kamerverhuur.

Zonder omzettingsvergunning mag u het pand aan één huishouden verhuren. De regels hiervoor staan in het bestemmingsplan Herziening Bestemmingsregels Wonen 2.

Veelgestelde vragen - bemiddelingsvergunning

U moet een bemiddelingsvergunning aanvragen als u bedrijfsmatig bemiddelt bij de totstandkoming van huurovereenkomsten voor kamers en/of appartementen voor studenten in de gemeente Groningen.

De bemiddelingsvergunning geldt voor alle bemiddelingsbedrijven die bemiddelen voor kamers en/of appartementen voor studenten in Groningen. Ook als uw bedrijf niet gevestigd is in de gemeente Groningen, moet u in het bezit zijn van een bemiddelingsvergunning.

Als u niet bemiddelt voor studenten, dan hoeft u geen bemiddelingsvergunning aan te vragen. Mocht u in de toekomst wel (weer) gaan bemiddelen voor studenten, dan moet u alsnog een bemiddelingsvergunning aanvragen.

Contact

Telefoon: 14 050
E-mail: woontoezicht@groningen.nl