Verhuurvergunning studenten aanvragen

Verhuurders van kamers of appartementen aan studenten in Groningen hebben sinds 1 januari 2019 een verhuurdersvergunning nodig. Dit geldt ook voor bureaus die bemiddelen in woonruimte voor studenten. Vraag de vergunning voor 1 juli 2019 aan.

Waarom een vergunning

Veruit de meeste verhuurders doen het goed. Maar een beperkte groep verhuurders zorgt voor wanpraktijken, zoals bedreiging, intimidatie, achterstallig onderhoud en het ten onrechte in rekening brengen van bemiddelingskosten. Met deze nieuwe maatregel kan de gemeente Groningen deze wanpraktijken aanpakken.

Heb ik wel of geen vergunning nodig?

In het overzicht kunt u zien of u wel of geen vergunning moet aanvragen.

Ik verhuur kamers

 • Ik verhuur kamers zonder onttrekkingsvergunning en heb in dat gebouw of woonboot minder dan 3 wooneenheden. U hebt geen vergunning nodig.
 • Ik verhuur kamers zonder onttrekkingsvergunning en heb in dat gebouw of een woonboot 3 of meer wooneenheden. U hebt wel een vergunning nodig.
 • Ik verhuurde op 1 januari 2019 kamers in een pand met een onttrekkingsvergunning. Dan hebt u inmiddels automatisch uw verhuurdersvergunning ontvangen.
 • Ik ben na 1 januari 2019 kamers gaan verhuren in een pand met een onttrekkingsvergunning. U moet zelf een verhuurdersvergunning aanvragen. U ontvangt niet automatisch een verhuurdersvergunning. De automatische verhuurdersvergunningen zijn eenmalig verleend aan de verhuurders die op 1 januari 2019 kamers in een pand met een onttrekkingsvergunning verhuurden.

Ik verhuur appartementen

 • Ik verhuur appartementen aan studenten en heb in dat gebouw of die woonboot minder dan 3 wooneenheden. U hebt geen vergunning nodig.
 • Ik verhuur appartementen aan studenten en heb in dat gebouw of die woonboot 3 of meer wooneenheden. U hebt wel een vergunning nodig.
 • Ik verhuur appartementen aan NIET-studenten. U hebt geen vergunning nodig.

Ik ben een kamerbemiddelingsbedrijf

 • Ik bemiddel in kamers voor minder dan 3 bewoners in dat gebouw en heb minder dan 3 kamers. U hebt hiervoor geen vergunning nodig.
 • Ik bemiddel in kamers voor 3 bewoners of meer in dat gebouw in 3 of meer kamers. U hebt wel een vergunning nodig.
 • Ik bemiddel in appartementen voor studenten waarbij minder dan 3 wooneenheden in dat gebouw aanwezig zijn. U hebt geen vergunning nodig.
 • Ik bemiddel in appartementen voor studenten waarbij 3 of meer wooneenheden in dat gebouw aanwezig zijn. U hebt wel een vergunning nodig.

Staat uw situatie er niet bij of twijfelt u? Neem dan contact met ons op. Lees eerst nog even de veel gestelde vragen over verhuurdersvergunning of bemiddelingsvergunning.

Aanvragen vergunning

Een vergunning moet u aanvragen voor 1 juli 2019.

Let op: Er zijn op dit moment veel aanvragen in behandeling. De gemeente kan deze helaas niet allemaal voor 1 juli 2019 afhandelen. Hebt u vóór 1 juli 2019 een aanvraag voor een vergunning ingediend maar nog geen besluit op uw aanvraag ontvangen? Dan beschouwen wij dat niet als handelend in strijd met de regelgeving. Wij doen ons uiterste best om uw aanvraag zo spoedig mogelijk te behandelen en vragen daarbij om uw begrip.

Hebt u vragen over de afhandeling van uw aanvraag? Nee dan contact op via ons mailadres: kamerverhuur@groningen.nl

Veelgestelde vragen - verhuurdersvergunning

Wat moet ik doen als ik een pand aankoop met studentenkamers of appartementen voor studenten?

Als u het pand wilt blijven gebruiken voor studenten, dan moet u een verhuurdersvergunning aanvragen. Dit geldt ook voor panden waar een onttrekkingsvergunning voor kamerverhuur is verleend en u het pand na 1 januari 2019 hebt aangekocht. Als u het pand niet wilt gebruiken voor studenten, dan hoeft u geen verhuurdersvergunning voor het pand aan te vragen.

Wat moet ik doen als ik een pand verkoop met studentenkamers of appartementen voor studenten?

Als u een pand verkoopt, dan moet u deze wijziging doorgeven aan de gemeente, ook als u voor dit pand nog niet beschikt over een verhuurdersvergunning moet u de wijziging doorgeven via kamerverhuur@groningen.nl

De nieuwe eigenaar moet een verhuurdersvergunning aanvragen voor het pand als het pand gebruikt blijft worden voor studenten.

Wanneer ontvang ik mijn verhuurdersvergunning?

Als u een onttrekkingsvergunning hebt, ontvangt u automatisch een verhuurdersvergunning. Deze verhuurdersvergunning worden verzonden vanaf februari 2019. We proberen om deze verhuurdersvergunningen zo snel mogelijk te versturen, maar in verband met het grote aantal vergunningen kan het voorkomen dat u niet voor al uw panden tegelijkertijd een vergunning ontvangt.

Als u geen onttrekkingsvergunning hebt, maar wel kamers verhuurt aan studenten, dan moet u zelf een verhuurdersvergunning aanvragen.

Ik heb een onttrekkingsvergunning, maar geen verhuurdersvergunning gekregen. Wat moet ik doen?

Hebt u na mei 2019 nog geen verhuurdersvergunning ontvangen en heeft u wel een onttrekkingsvergunning voor een pand? Neem dan contact met ons op.

Ik verhuur niet (meer) aan studenten maar ik heb wel een onttrekkingsvergunning en verhuurdersvergunning. Wat moet ik doen?

Een onttrekkingsvergunning is pand-gebonden en een verhuurdersvergunning is zowel pand- als persoonsgebonden. Als u kamergewijs verhuurd aan 3 personen, dan moet u in principe altijd over een onttrekkingsvergunning beschikken. Een verhuurdersvergunning is alleen verplicht als deze drie personen als student staan ingeschreven.

Mocht u in de toekomst (weer) aan studenten gaan verhuren, dan moet u opnieuw een verhuurdersvergunning aanvragen. Wij adviseren in dat geval de verhuurdersvergunning aan te vragen of gewoon door te laten lopen.

Ik verhuur kamers (appartementen) op een woonboot. Moet ik ook een verhuurdersvergunning aanvragen?

Als u een woonboot met minimaal 3 wooneenheden aan studenten verhuurd, dan moet u een verhuurdersvergunning aanvragen.

Veelgestelde vragen - bemiddelingsvergunning

Wanneer moet ik een bemiddelingsvergunning aanvragen?

U moet een bemiddelingsvergunning aanvragen als u bedrijfsmatig bemiddelt bij de totstandkoming van huurovereenkomsten voor kamers en/of appartementen voor studenten in de gemeente Groningen.

Ik ben gevestigd buiten Groningen, maar bemiddel wel voor kamers/appartementen in Groningen. Moet ik een bemiddelingsvergunning aanvragen?

De bemiddelingsvergunning geldt voor alle bemiddelingsbedrijven die bemiddelen voor kamers en/of appartementen voor studenten in Groningen. Ook als uw bedrijf niet gevestigd is in de gemeente Groningen, moet u in het bezit zijn van een bemiddelingsvergunning.

Ik bemiddel niet voor studenten, moet ik toch een bemiddelingsvergunning aanvragen?

Als u niet bemiddelt voor studenten, dan hoeft u geen bemiddelingsvergunning aan te vragen. Mocht u in de toekomst wel (weer) gaan bemiddelen voor studenten, dan moet u alsnog een bemiddelingsvergunning aanvragen.

Hoe kan ik als bemiddelaar ervoor zorgen dat mijn vergunning bekend is bij huurders?

Door de vergunning te tonen aan de huurder of als bijlage bij de contracten te leveren.

Wat gebeurt er als een student over mij als verhuurder klaagt?

We zullen in voorkomende gevallen uiteraard hoor- en wederhoor toepassen. Er wordt een zogenaamde casustafel ingesteld, waarbij de verschillende zaken beoordeeld worden door verschillende disciplines.

Pas na gedegen dossieropbouw gaan we over tot actie. Dit zal eerst leiden tot een waarschuwing. Vervolgens kan worden overgegaan tot het opleggen van een dwangsom. Uiteindelijk kunnen we besluiten om een vergunning in te trekken.

Contact

Telefoon 14 050
E-mail kamerverhuur@groningen.nl

Wet en regelgeving

Verhuurvergunning op overheid.nl