Omzettingsvergunning voor kamerverhuur aanvragen

Wilt u uw pand gebruiken voor het verhuren van kamers? U onttrekt dan een woning aan het woningbestand. Daarom hebt u een omzettingsvergunning nodig. Voor woningen met een huurprijs onder de € 879,66 (de huurliberalisatiegrens) gelden strengere regels als het gaat om onttrekking aan het woningbestand.

Uitgifte vergunningen

Omzettingsvergunningen (voorheen: onttrekkingsvergunningen) kamerverhuur worden alleen nog in zéér hoge uitzondering uitgegeven.

Hoe het werkt

U kunt een omzettingsvergunning voor woningverhuur aanvragen wanneer:

  • Een pand aan vier zijden omgeven wordt door andere omgezette panden, dat verhuur de beste optie is.
  • Een pand sinds 2015 wordt bewoond door drie personen in drie verhuurbare kamers.

Na uw aanvraag

  • Bij de behandeling van uw aanvraag doet de gemeente een omgevingstoets: de gemeente onderzoekt of de komst van een pand met kamerverhuur de leefbaarheid in de buurt aantast. Ook bekijkt de gemeente of er op de woningmarkt behoefte is aan nieuwe kamers. Op basis van al die afwegingen besluit de gemeente over uw aanvraag.
  • Maximaal 8 weken na ontvangst van uw aanvraagformulier neemt de gemeente een besluit over uw aanvraag.

Wat u moet weten

Als uw aanvraag wordt afgewezen, krijgt u de betaalde kosten voor de aanvraag niet terug. Informeer daarom eerst even naar de voorwaarden, voordat u de vergunning echt aanvraagt. Maak hiervoor een afspraakexterne-link-icoon via Loket Bouwen en Wonen

Hoort uw pand bij een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Dan kan in de splitsingsakte bepaald zijn dat kamerverhuur verboden is. Dat betekent dat u misschien wel voor alle vereiste vergunningen in aanmerking kunt komen, maar dat op grond van privaatrechtelijke regels (die van de VvE) kamerverhuur niet mag.

Aanvragen en contact

U kunt een omzettingsvergunning (voorheen: onttrekkingsvergunning) aanvragen met met het onderstaande aanvraagformulier.

U kunt ook zelf langskomen bij Loket Bouwen en Wonen van de gemeente.

Loket Versterken en Vernieuwen

Voor alles over versterken en vernieuwen is het ook mogelijk om in Ten Boer langs te komen. Meer informatie hierover op de site van Versterken en Vernieuwenexterne-link-icoon

Kosten

Beschrijving2024
Omzettingsvergunning€ 2.983,48

Veelgestelde vragen

Zonder omzettingsvergunning mag u het pand aan één huishouden verhuren. De regels hiervoor staan in het bestemmingsplan Herziening Bestemmingsregels Wonen 2externe-link-icoon.

Op het overzicht van alle omzettingsvergunningen (pdf 1,3 MB) ziet u zelf gemakkelijk of op het pand een omzettingsvergunning zit. En bij aanschaf van een pand kunt u bij de huidige eigenaar informeren of er een omzettingsvergunning op het pand zit. Deze vergunning is pandgebonden en gaat met de verkoop over.

Als eigenaar van een kamerverhuurpand hebt u een omzettingsvergunning en een verhuurvergunning nodig. De omzettingsvergunning is pandgebonden en de verhuurvergunning is persoonsgebonden. Zie ook Voorwaarden voor kamerverhuur en het beleid jongerenhuisvesting.