Omzettingsvergunning voor kamerverhuur aanvragen

Wilt u uw pand gebruiken voor het verhuren van kamers? U onttrekt dan een woning aan het woningbestand. Daarom hebt u een omzettingsvergunning nodig.

Voor woningen met een huurprijs onder de € 752,33 (de huurliberalisatiegrens) gelden strengere regels als het gaat om onttrekking aan het woningbestand.

Uitgifte vergunningen

Omzettingsvergunningen (voorheen:onttrekkingsvergunningen) kamerverhuur worden alleen nog in zéér hoge uitzondering uitgegeven.

Hoe het werkt

U kunt een omzettingsvergunning voor woningverhuur aanvragen wanneer:

  • Een pand zo gemaakt is dat het alleen geschikt is voor verhuur;
  • Een pand in die mate omgeven wordt door andere omgezette panden, dat verhuur de beste optie is.

Na uw aanvraag

  • Bij de behandeling van uw aanvraag doet de gemeente een omgevingstoets: de gemeente onderzoekt of de komst van een pand met kamerverhuur de leefbaarheid in de buurt aantast. Ook bekijkt de gemeente of er op de woningmarkt behoefte is aan nieuwe kamers. Op basis van al die afwegingen besluit de gemeente over uw aanvraag.
  • Maximaal 8 weken na ontvangst van uw aanvraagformulier neemt de gemeente een besluit over uw aanvraag.

Wat u moet weten

Als uw aanvraag wordt afgewezen, krijgt u de betaalde kosten voor de aanvraag niet terug. Informeer daarom eerst even naar de voorwaarden, voordat u de vergunning echt aanvraagt. Maak hiervoor een afspraak via Loket Bouwen en Wonen.

Hoort uw pand bij een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Dan kan in de splitsingsakte bepaald zijn dat kamerverhuur verboden is. Dat betekent dat u misschien wel voor alle vereiste vergunningen in aanmerking kunt komen, maar dat op grond van privaatrechtelijke regels (die van de VvE) kamerverhuur niet mag.

Aanvragen en contact

U kunt een omzettingsvergunning (voorheen: onttrekkingsvergunning) aanvragen met het aanvraagformulier (pdf 41 kB). U kunt ook zelf langskomen bij Loket Bouwen en Wonen van de gemeente.

Kijk bij Bezoekadressen en Openingstijden.

Telefoon: 14 050 | contactformulier

Meer informatie

Kosten

 
Beschrijving Prijs 2021
Omzettingsvergunning € 706,85