Omzettingsvergunning voor kamerverhuur aanvragen

Wilt u uw pand gebruiken voor het verhuren van kamers? U onttrekt dan een woning aan het woningbestand. Daarom hebt u een omzettingsvergunning nodig. Voor woningen met een huurprijs onder de € 763,47 (de huurliberalisatiegrens) gelden strengere regels als het gaat om onttrekking aan het woningbestand.

Uitgifte vergunningen

Omzettingsvergunningen (voorheen: onttrekkingsvergunningen) kamerverhuur worden alleen nog in zéér hoge uitzondering uitgegeven.

Hoe het werkt

U kunt een omzettingsvergunning voor woningverhuur aanvragen wanneer:

  • Een pand aan vier zijden omgeven wordt door andere omgezette panden, dat verhuur de beste optie is.
  • Een pand sinds 2015 wordt bewoond door drie personen in drie verhuurbare kamers.

Na uw aanvraag

  • Bij de behandeling van uw aanvraag doet de gemeente een omgevingstoets: de gemeente onderzoekt of de komst van een pand met kamerverhuur de leefbaarheid in de buurt aantast. Ook bekijkt de gemeente of er op de woningmarkt behoefte is aan nieuwe kamers. Op basis van al die afwegingen besluit de gemeente over uw aanvraag.
  • Maximaal 8 weken na ontvangst van uw aanvraagformulier neemt de gemeente een besluit over uw aanvraag.

Wat u moet weten

Als uw aanvraag wordt afgewezen, krijgt u de betaalde kosten voor de aanvraag niet terug. Informeer daarom eerst even naar de voorwaarden, voordat u de vergunning echt aanvraagt. Maak hiervoor een afspraak via Loket Bouwen en Wonen.

Hoort uw pand bij een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Dan kan in de splitsingsakte bepaald zijn dat kamerverhuur verboden is. Dat betekent dat u misschien wel voor alle vereiste vergunningen in aanmerking kunt komen, maar dat op grond van privaatrechtelijke regels (die van de VvE) kamerverhuur niet mag.

Aanvragen & contact

U kunt een omzettingsvergunning (voorheen: onttrekkingsvergunning) aanvragen met het aanvraagformulier (pdf 54 kB). U kunt ook zelf langskomen bij Loket Bouwen en Wonen van de gemeente.

Harm Buiterplein 1, Groningen (Europapark)

Alleen op afspraak open, op dinsdagochtend, woensdagmiddag, donderdagochtend of vrijdagochtend.

Afspraak maken > (t/m 16 december)
Afspraak maken > (vanaf 17 december)

Vermeld bij 'Notitie' het onderwerp en/of het adres.

Loket Haren of Ten Boer

In overleg kunt u ook naar Loket Haren of Loket Ten Boer. Bel 14 050.

Stel een vraag

Gebruik het contactformulier of bel 14 050.

Bouwdossier inzien

Lees hoe u een bouwdossier of bestemmingsplan kunt inzien.

Meer informatie

Bouwen en wonen

Kosten

Beschrijving Prijs 2022
Omzettingsvergunning € 2.650,00

Veelgestelde vragen

Aan hoeveel personen mag ik het pand verhuren zonder omzettingsvergunning?

Zonder omzettingsvergunning mag u het pand aan één huishouden verhuren. De regels hiervoor staan in het bestemmingsplan Herziening Bestemmingsregels Wonen 2 (pdf 4,1 MB).

Hoe weet ik of er een omzettingsvergunning op een pand zit?

Op het overzicht van alle omzettingsvergunningen (pdf 1,3 MB) ziet u zelf gemakkelijk of op het pand een omzettingsvergunning zit. En bij aanschaf van een pand kunt u bij de huidige eigenaar informeren of er een omzettingsvergunning op het pand zit. Deze vergunning is pandgebonden en gaat met de verkoop over.

Welke vergunningen heb ik nodig om een kamerverhuurpand te verhuren?

Als eigenaar van een kamerverhuurpand hebt u een omzettingsvergunning en een verhuurvergunning nodig. De omzettingsvergunning is pandgebonden en de verhuurvergunning is persoonsgebonden. Zie ook Voorwaarden voor kamerverhuur en het beleid jongerenhuisvesting.