Woning verhuren aan toeristen

Wilt u uw woning verhuren aan toeristen? Bijvoorbeeld tijdens uw vakantie? Of hebt of wilt u een bed & breakfast, om één of meerdere kamers vaker of langer te verhuren? Dan is het belangrijk om de regels te volgen. Hieronder vindt u informatie over de verschillende mogelijkheden.

Waarom deze regels?

Steeds meer woningen worden vaak voor korte periodes verhuurd aan toeristen. Soms zelfs het hele jaar. Dat gebeurt meestal via websites. Deze woningen zijn dan niet beschikbaar voor mensen die een woning zoeken. In Groningen en Haren is dat een groeiend probleem. Bovendien is kort verhuur niet goed voor het groepsgevoel in een straat of wijk. Sterker nog: het kan zorgen voor overlast.

Particuliere vakantieverhuur of bed & breakfast

U mag uw woning verhuren aan toeristen. Er zijn hiervoor twee mogelijkheden:

 • U verhuurt (een deel van) uw woning als particulier vakantiehuis. U bent dan zelf niet aanwezig. In de gemeente Groningen mag dit maximaal 30 nachten per jaar.
 • U verhuurt een deel van uw woning als bed & breakfast. U bent dan zelf ook aanwezig. Hiervoor geldt geen maximum aantal nachten per jaar.

Regels particuliere vakantieverhuur

 • U woont op het adres en bent eigenaar van de woning. Of u bent hoofdhuurder. Dan moet u toestemming hebben van de eigenaar.
 • U verhuurt (een deel van) uw woning en bent zelf niet aanwezig.
 • U mag uw woning maximaal 30 nachten per jaar (van januari tot en met december) verhuren aan toeristen. Dit kan bijvoorbeeld via een website.
 • U bent als verhuurder geregistreerd bij de gemeente Groningen. U kunt zich registreren via toeristischeverhuur.nlexterne-link-icoon. Let op: de regels op deze pagina blijven altijd gelden.   
 • U moet uw registratienummer melden bij elke (digitale) advertentie voor uw woning. Doet u dat niet, dan kunt u een boete krijgen. U kunt alle bedragen vinden in dit overzichtexterne-link-icoon
 • Bij elke overnachting betaalt u logiesbelasting (ook wel toeristenbelasting genoemd). De hoogte hiervan vindt u op de website van het Noordelijk Belastingkantoorexterne-link-icoon. U mag de logiesbelasting in rekening brengen bij de huurder.

Deze regels gelden niet in (de eerdere gemeente) Ten Boer. Hier is namelijk niet vastgesteld dat er schaarste is. De regels mogen volgens de wet alleen gelden voor gebieden met schaarste of overlast voor de omgeving.

Regels bed & breakfast

 • U woont op het adres en bent eigenaar van de woning. Of u bent hoofdhuurder. Dan moet u toestemming hebben van de eigenaar.
 • U verhuurt een deel van de woning, maar dat is ondergeschikt aan het wonen.
 • Voor uw verhuur geldt geen maximum aantal nachten per jaar. Maar u mag uw bed & breakfast niet langer dan 4 maanden aan dezelfde gast(en) verhuren. Doet u dat wel? Dan gaat het om wonen en moeten mensen zich inschrijven.
 • Uw bed & breakfast past binnen het omgevingsplan. U kunt dat online controlerenexterne-link-icoon
 • U bent zelf in de woning aanwezig (in ieder geval in de avond en nacht).
 • U verkoopt geen alcohol.
 • U bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
 • Overnachting met ontbijt is het belangrijkste doel van de huurder.

Voor het verhuren van een bed & breakfast is een registratienummer niet verplicht (in tegenstelling tot particuliere vakantieverhuur). 

Contact

Wilt u meer weten over het verhuren van uw woning? Of hebt u een vraag? Bekijk dan de veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Beleid

Per 1 januari 2023 mag u uw woning maximaal 30 nachten per jaar (van januari tot en met december) verhuren. Het gaat dan om de particuliere vakantieverhuur van (een deel van) de eigen woning. En dus niet om een bed & breakfast. Om uw woning te verhuren, moet u zich registreren.

Toerisme willen we graag mogelijk maken. We merken dat de populariteit van online platforms groeit. Hierdoor worden er meer eigen woningen verhuurd voor korte periodes. Woningen zijn om in te wonen. Met de huidige woningcrisis is dit extra belangrijk. We willen voorkomen dat er nog minder woningen beschikbaar komen. Bovendien kan het verhuren voor korte periodes leiden tot overlast. Met de nieuwe regels beschermen we de sociale verbondenheid in een buurt of wijk.

Vanaf 1 januari 2023.

Bij verhuur aan toeristen wordt een woning tegen betaling aangeboden aan personen die niet met een adres staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen van de gemeente Groningen. 

Er zijn twee mogelijkheden:

 • U verhuurt (een deel van) uw woning als particulier vakantiehuis. U bent dan zelf niet aanwezig. In de gemeente Groningen mag dit maximaal 30 nachten per jaar.
 • U verhuurt een deel van uw woning als bed & breakfast. U bent dan zelf ook aanwezig. Hiervoor geldt geen maximum aantal nachten per jaar.

Nee. Voor een bed & breakfast gelden andere regels. Zo moet een b&b passen binnen het omgevingsplan. Ook moet de b&b bijvoorbeeld ingeschreven zijn in het handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Ja, woonboten vallen onder dezelfde regeling.

De regels gelden voor de gehele gemeente, behalve voor Ten Boer. Hier is namelijk niet vastgesteld dat er schaarste is. De regels mogen volgens de wet alleen gelden voor gebieden met te weinig woningen of overlast voor de omgeving.

Airbnb is een website voor verhuur en boeking van onder andere particuliere accommodaties. B&b staat voor bed & breakfast. Een b&b biedt overnachtingen in combinatie met ontbijt. Het is vaak onderdeel van een woonhuis en wordt geleid door de eigenaren van het huis. Een b&b moet ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel.

De verhuurder moet zelf het aantal nachten bijhouden dat de woning is verhuurd. Het Noordelijk Belastingkantoor vraagt de verhuurder aan het einde van ieder jaar om het aantal nachten op te geven. Als de verhuurder dit gedaan heeft, wordt de logiesbelasting (toeristenbelasting) berekend.

U kunt een boete krijgen als u (een deel van) uw woning zonder registratienummer (en zonder bed & breakfast) aan toeristen verhuurt. En als u uw woning meer dan 30 nachten per kalenderjaar verhuurt aan toeristen.

De hoogte van de boetes vindt u hier:

OvertredingGrondslag Huisvestingswet 2014Eerste overtredingHerhaling
Tweede keerDerde keerVierde keer en verder
Aanbieden woonruimte voor toeristische verhuur zonder registratienummerArtikel 23a, eerste lid

Niet-bedrijfsmatig
€ 500,-

Bedrijfsmatig
€ 1.000,-

Niet-bedrijfsmatig
€ 1.000,-

Bedrijfsmatig € 2.000,-

Niet-bedrijfsmatig
€ 1.500,-

Bedrijfsmatig € 4.000,-

Niet-bedrijfsmatig
€ 3.000,-

Bedrijfsmatig €9.000,-

In gebruik geven van woonruimte voor toeristische verhuur voor meer dan dertig nachten per kalenderjaarArtikel 23b, eerste lid

Niet-bedrijfsmatig aantal dagen X € 450, tot maximaal € 12.000,-

Bedrijfsmatig aantal dagen X € 450, tot maximaal € 22.500,-

Niet-bedrijfsmatig
€ 12.000,-


Bedrijfsmatig € 22.500,-

Niet-bedrijfsmatig € 15.000,-


Bedrijfsmatig € 22.500,-

Niet-bedrijfsmatig
€ 18.000,-


Bedrijfsmatig
€ 22.500,-


In dit raadsbesluitexterne-link-icoon vindt u meer informatie over verhuur aan toeristen en de boetes.

Verhuur

U kunt zich registreren op toeristischeverhuur.nlexterne-link-icoon.

Ja, met een registratie mag u uw hele woning maximaal 30 nachten per jaar verhuren. U hoeft dan niet aanwezig te zijn.

Hebt u een bed & breakfast? Dan verhuurt u alleen een deel van de woning. En moet u zelf aanwezig zijn (in ieder geval in de avond en nacht).

Ja, dat mag. Ook dan is registreren verplicht en mag u uw woning maximaal 30 nachten per jaar verhuren. Voor een bed & breakfast gelden er andere regels. Dan moet het omgevingsplan ruimte bieden voor overnachting en ontbijt. Ook moet de b&b ingeschreven zijn in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.

U mag uw woning niet langer dan 30 nachten per jaar verhuren aan toeristen. Behalve als u een bed & breakfast hebt. Verhuurt u uw woning langer dan 4 maanden achter elkaar aan dezelfde gast(en)? Dan valt dit niet onder verhuur aan toeristen, maar onder ‘wonen’. De huurder moet zich dan inschrijven in het Basisregister Personen van de gemeente Groningen.

Nee, dat mag niet. U mag uw woning maximaal 30 nachten per jaar (van januari tot en met december) verhuren aan toeristen. En dan moet u zich ook registreren. Als u een bed & breakfast hebt, gelden er andere regels. Dan mag u uw woning wel vaker en langer verhuren.

Dat mag. U bepaalt zelf op welke manier u uw woning aanbiedt. Maar hoe u dat ook doet, registreren blijft altijd verplicht. En het is ook verplicht om uw registratienummer te melden bij advertenties. 

Registratie

Met de registratie weten we als gemeente waar woningen worden verhuurd aan toeristen. Het Noordelijk Belastingkantoor stuurt u aan het einde van het jaar een bericht voor het betalen van de logiesbelasting (toeristenbelasting).

U kunt zich registreren op toeristischeverhuur.nlexterne-link-icoon.

De registratie is gratis. U hoeft zich voor uw woning ook maar één keer te registreren.

Het vermelden van het registratienummer in online verhuuradvertenties is vanaf 1 januari 2023 verplicht. 

Nee, er zijn geen eisen verbonden aan de registratie. De registratie laat zien dat de verhuurder bekend is bij de gemeente en belasting betaalt voor de verhuur.

Belasting

Als er toeristen in onze gemeente zijn, dan maken we meer kosten. Bijvoorbeeld om straten schoon te maken en wegen te onderhouden. Die extra kosten betalen we onder andere van de inkomsten uit de logiesbelasting. 

Voor 1 januari 2023 was u ook verplicht om logiesbelasting te betalen, maar moest u dit zelf bij het Noordelijk Belastingkantoor aangeven. Vanaf 1 januari 2023 vraagt het Noordelijk Belastingkantoor aan het einde van het jaar aan geregistreerde woningeigenaren hoeveel overnachtingen er zijn geweest. 

Op de website van het Noordelijk Belastingkantoorexterne-link-icoon vindt u de huidige bedragen.

Ja, dat mag.

Overige vragen

U kunt uw klacht melden bij het meldpunt overlast en zorgexterne-link-icoon.