U bent hier

Omgevingsvergunning aanvragen

Bent u van plan om te bouwen, verbouwen, uitbreiden, slopen, bomen te kappen of iets te veranderen in uw woonomgeving? U hebt vaak een omgevingsvergunning nodig. U vraagt alle vergunningen of ontheffingen voor uw werkzaamheden in 1 keer aan en krijgt ook maar 1 vergunning. Aanvragen kan bij het Omgevingsloket online.

Als u voor een woning een vergunning aanvraagt, hebt u uw DigiD nodig.
Als u voor een bedrijf een vergunning aanvraagt, hebt u eHerkenning nodig.

Twijfelt u over bijvoorbeeld de haalbaarheid van uw plannen? Dan kunt u ze zonder verplichtingen voorleggen aan het Loket Bouwen en Wonen. Daar wordt uw plan getoetst aan het bestemmingsplan, de monumententoets en de welstandstoets. Dat noemen we een Integraal Vooroverleg.

Naar het loket

Vraagt u de omgevingsvergunning liever aan bij het loket van de gemeente? Kom dan naar het loket Bouwen en Wonen van de gemeente.

Telefoon: 14 050 | contactformulier

Kijk bij Bezoekadressen en Openingstijden.

Doe eerst de vergunningcheck op het Omgevingsloket

U hoeft niet altijd een omgevingsvergunning aan te vragen. U kunt online een 'vergunningcheck' doen, bij het omgevingsloket.nl
U ziet dan wat u moet doen in de meest voorkomende situaties zoals het bouwen van een garage, het uitbreiden van een woning of het kappen van een boom.

De vergunningcheck laat zien of u:

  • Een omgevingsvergunning nodig hebt.
  • Een melding moet doen.
  • Geen omgevingsvergunning nodig hebt of melding hoeft te doen. Alleen in dat geval mag u zonder vergunning of melding beginnen.

Meer informatie

Kijk op Overzicht omgevingsvergunningen en verkeersbesluiten.