Wet Bibob
Bibob staat voor Bevordering IntegriteitsBeoordelingen door het Openbaar Bestuur. Het doel van de wet: voorkomen dat de gemeente criminele activiteiten mogelijk maakt. Daarom mogen we vergunningen, subsidies, aanbestedingen en vastgoedtransacties weigeren of intrekken, als er gevaar bestaat dat criminelen daar misbruik van maken.
Waarom doen we een Bibob-onderzoek?
We controleren met de Wet Bibob of een persoon, bedrijf of zijn/haar zakenrelaties (niet) betrokken is bij criminele activiteiten. Daarmee voorkomen we dat we vergunningen afgeven die worden gebruikt voor strafbare activiteiten of waarmee criminelen geld kunnen witwassen. We vragen daarom informatie over wie u bent. En waar het geld vandaan komt dat wordt gebruikt voor het bedrijf. Hiermee beschermen we ook de positie van betrouwbare ondernemers.
Wanneer doen we een Bibob-onderzoek?
We doen in ieder geval een Bibob-onderzoek bij de volgende vergunningen.
In de horeca:
- Alcoholvergunning
- Exploitatievergunning horeca
- Vergunning voor een seksbedrijf
- Aanwezigheidsvergunning kansspelautomaten
Bij (ver)bouwen:
- Omzettingsvergunning voor kamerverhuur
- Omgevingsvergunning (in sommige gevallen)
Ook kunnen we onderzoek doen bij:
- Activiteiten waarvoor een subsidie wordt aangevraagd.
- Opdrachten voor de overheid, zoals aanbestedingen in de zorg.
- Vastgoedtransacties zoals de koop of verkoop van gebouwen of grond van of aan de gemeente.
In de Wet Bibob staat hoe gemeenten het Bibob-onderzoek mogen doen. U vult het Bibob-formulier in en levert gegevens aan zodat we onderzoek kunnen doen. Werkt u niet mee aan het onderzoek? Dan hoeven we uw aanvraag niet te behandelen.
Hoe gaat een Bibob-onderzoek?
U krijgt van ons een digitaal formulier. In dit formulier vragen we u onder andere:
- Waar komt het geld vandaan waarmee u investeert?
- Wat is uw strafrechtelijk verleden?
- Kunt u een aandeelhoudersregister en jaarrekeningen overleggen?
Ook vragen we informatie op bij onder andere de Belastingdienst, politie en justitie. Als u het formulier hebt ingevuld dan beoordelen we de aanvraag. Als het nodig is, kunnen we hierbij advies aanvragen bij het Landelijk Bureau Bibob.
Het Bibob-formulier moet u volledig en eerlijk invullen en met de juiste bijlagen toesturen. Als u dit niet doet, kunnen we de aanvraag niet behandelen of een bestaande vergunning intrekken. Onjuiste gegevens invullen is strafbaar.
We behandelen uw gegevens vertrouwelijk.
Doorlooptijd
Het Bibob-onderzoek gebeurt binnen de tijd die normaal nodig is voor een vergunning- of subsidieaanvraag. Dit verschilt per vergunning of subsidie.
Als we advies aanvragen bij het Landelijk Bureau Bibob, kan het 8 tot maximaal 12 weken langer duren voor we een beslissing nemen.
Wat zijn de gevolgen van een Bibob-onderzoek?
In de meeste gevallen is er niets aan de hand en kunnen we de gevraagde vergunning, ontheffing, subsidie of overheidsopdracht geven. Als we na een Bibob-onderzoek wel een vermoeden hebben van crimineel misbruik, dan geven we het gevraagde niet af of verbinden we voorwaarden aan een vergunning. Ook kunnen we beslissen om een vergunning of subsidie in te trekken of een overeenkomst te stoppen.
Bibob-formulier en meer informatie
Wilt u meer informatie of hebt u vragen over de uitvoering van de Wet Bibob in de gemeente Groningen? Stuur een e-mail: bibob@groningen.nl