Hebt u te weinig inkomen om van te leven? En kunt u geen werk vinden? Dan kunt u een bijstandsuitkering aanvragen. Na het versturen ontvangt u binnen 8 weken een besluit op uw aanvraag.
Ik ben jonger dan 27 jaar
U moet eerst 4 weken zoeken naar werk en/of opleiding, voordat u bijstand kunt aanvragen. Dit heet de zoekperiode. Pas als u echt geen werk of opleiding kunt vinden, kunt u tot uiterlijk 2 weken na de zoekperiode een bijstandsuitkering aanvragen. Meer informatie leest u op 'Bijstandsuitkering voor jongeren tot 27 jaar aanvragen'.
Ik ben 27 jaar of ouder
Bewijsstukken
U moet bij een aantal vragen bewijzen (bewijsstukken) meesturen. Deze kunt u gemakkelijk bijvoegen. Het liefst als pdf-bestand. Een foto of een ander bestandstype mag ook. Zorgt u dan wel dat het document duidelijk leesbaar is.
Om te bepalen of u recht hebt op bijstand, hebben we informatie van u nodig. Bijvoorbeeld:
- Gegevens over uw inkomen en vermogen.
- Een kopie van uw huurcontract of hypotheek.
- Bankafschriften.
- Een overzicht van uw sollicitaties.
Let op: Schrijf u ook in als werkzoekende via werk.nl
Ondernemer
Hebt u als ondernemer bijstand nodig? En werkt u ten minste 1225 uur per jaar voor uw eigen onderneming? Dan kunt u een beroep doen op de bijstandsuitkering voor zelfstandigen.
Mijn Loket
Als we uw aanvraag hebben ontvangen houden we u op de hoogte. U krijgt bijvoorbeeld bericht wanneer we meer informatie nodig hebben. U krijgt dit per post en digitaal in Mijn Loket. Daarvoor hebben wij uw e-mailadres nodig. Ook krijgt u per mail bericht over de voortgang van de afhandeling.
Let op: De aanvraag wordt pas ingediend als deze is afgerond. In Mijn Loket kunt u ook aanvullende bewijsstukken toevoegen als de gemeente dat van u verlangt. Zorg er voor dat u de bewijsstukken bij de hand hebt als u de aanvraag doet.
Arbeidsplicht
Als u van de gemeente een uitkering krijgt, hebt u een arbeidsplicht. Dat betekent dat u uw best doet om snel betaald werk te vinden. Doet u dat niet, dan kan dat gevolgen hebben voor uw uitkering. Wij kunnen u helpen bij het vinden van werk. Krijgt u werk aangeboden? Dan neemt u dat aan, ook als dit werk niet aansluit bij uw opleiding.
Informatie over uw situatie melden
Krijgt u een uitkering of vraagt u een uitkering aan, dan bent u verplicht om alle informatie over uw situatie aan ons door te geven. Bijvoorbeeld over wie u bent, hoe u woont en wat u eventueel verdient met een bijbaan. Ook als u samenwoont met een partner of andere mensen, dan heeft de gemeente van die mensen gegevens nodig. U kunt immers met medebewoners ('kostendelers') de woonkosten delen. Verandert uw situatie of die van medebewoners, dan geeft u die ook aan ons door.
Geen kostendeler
De volgende medebewoners zijn geen kostendeler:
- Medebewoners jonger dan 21 jaar.
- Medebewoners met wie u een commerciële huur- of kostgangersovereenkomst hebt. Behalve als dit een (groot)ouder, (klein)kind, broer of zus is. Dat zijn wel kostendelers.
- Studenten die recht hebben op een studiebeurs.
- Scholieren die recht hebben op een toelage volgens de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten (WTOS).
- Medebewoners die een Beroepsbegeleidende leerweg (BBL) volgen.
Hoogte uitkering (bijstandsbedragen)
Bekijk de uitkeringsbedragen (pdf 44 kB) die vanaf 1 januari 2021 gelden.
Regels bijstandsuitkering
Bij een uitkering horen regels. Bijvoorbeeld als het gaat om bijverdienen en met vakantie gaan.
Vermogen
Als u een bijstandsuitkering aanvraagt, mag u niet te veel vermogen hebben. Vermogen is bijvoorbeeld spaargeld, een eigen woning of caravan, sieraden, schilderijen of een auto die meer dan € 4.500,00 waard is. De Rijksoverheid geeft meer informatie over hoeveel vermogen u mag hebben.
Voorschot
De gemeente neemt binnen 8 weken een besluit over uw aanvraag. Hebt u eerder geld nodig, dan kunt u om een voorschot vragen. Bel daarvoor op werkdagen tussen 08:30 en 17:00 uur met 050 367 50 00. Een voorschot wordt verrekend met uw bijstandsuitkering. Besluit de gemeente dat u geen recht hebt op een bijstandsuitkering? Dan betaalt u het voorschot weer terug. De gemeente geeft nooit een voorschot als u al een uitkering hebt.
Alimentatie
Als u gaat scheiden en u in de bijstand komt, dan kan het zijn dat uw ex-partner voor u (en uw kinderen) alimentatie betaalt. De gemeente ziet alimentatie als inkomen. Uw bijstandsuitkering is een aanvulling hierop. Krijgt u geen alimentatie? Dan eisen wij het bedrag waar u recht op hebt bij uw ex-partner op. Dit is voor alle partijen een lastige procedure. Daarom is het belangrijk dat u uw alimentatie zelf goed regelt.
Vakantiegeld
In de eerste week van juni krijgt u uw vakantiegeld. Hoeveel vakantiegeld u krijgt hangt af van het aantal maanden dat u een uitkering hebt gekregen en of u hebt gewerkt. Het vakantiegeld wordt netto uitbetaald.
Wilt u weten hoeveel vakantiegeld er elke maand voor u wordt gereserveerd? Bekijk dan de uitkeringsbedragen (per 1 januari 2021, pdf 42 kB). Is er beslag gelegd op uw uitkering omdat u een schuld hebt, dan wordt uw vakantiegeld gebruikt om deze af te lossen.
Jaaropgave
U krijgt een jaaropgave bij de volgende uitkeringen:
- Bijstandsuitkering
- IOAZ
- IOAW
Deze jaaropgave hebt u onder meer nodig voor de aangifte van de inkomstenbelasting of het aanvragen van de huurtoeslag of studiefinanciering. De jaaropgave krijgt u elk jaar vóór 1 maart in de brievenbus.
Contact
Kijk bij Bezoekadressen en Openingstijden.
050 367 50 00
Let op! Houd uw burgerservicenummer bij de hand, dan kunnen we u sneller helpen.
Postadres
Postbus 1125
9701 BC Groningen
Maak gebruik van ons contactformulier
Of ga naar het WIJ-team bij u in de buurt.
Meer informatie
- Taaleis in de bijstand (rijksoverheid.nl)
- Rechten en plichten bijstandsuitkering (rijksoverheid.nl)