Bijstandsuitkering aanvragen

Hebt u te weinig inkomen om van te leven? En kunt u geen werk vinden? Dan kunt u een bijstandsuitkering aanvragen. Na het versturen ontvangt u binnen 8 weken een besluit op uw aanvraag.
Heeft u recht op een bijstandsuitkering? Dan krijgt u dat vanaf de dag dat u dit bij de gemeente aanvraagt. Niet eerder. Zorg dus dat u op tijd aanvraagt. Zo voorkomt u dat u mogelijk te weinig geld krijgt. Denkt u dat u eerder recht hebt op de uitkering? Zet dat dan in het aanvraagformulier.

Ik ben jonger dan 27 jaar

U moet eerst 4 weken zoeken naar werk en/of opleiding, voordat u bijstand kunt aanvragen. Dit heet de zoekperiode. Pas als u echt geen werk of opleiding kunt vinden, kunt u tot uiterlijk 2 weken na de zoekperiode een bijstandsuitkering aanvragen.

Meer informatie op bijstandsuitkering voor jongeren tot 27 jaar aanvragen.

Ik ben 27 jaar of ouder

Bewijsstukken

U moet bij een aantal vragen bewijzen (bewijsstukken) meesturen. Deze kunt u gemakkelijk bijvoegen. Het liefst als pdf-bestand. Een foto of een ander soort bestand mag ook. Zorgt u dan wel dat het document duidelijk leesbaar is.

Om te bepalen of u recht hebt op bijstand, hebben we informatie van u nodig. Bijvoorbeeld:

 • Gegevens over uw inkomen en vermogen.
 • Een kopie van uw huurcontract of hypotheek.
 • Bankafschriften.
 • Een overzicht van uw sollicitaties.

Hebt u vragen over waarom wij bepaalde gegevens nodig hebben?  Bel ons:  050 367 5000

Bijstandsuitkering aanvragen (DigiD) >

Let op! Schrijf u ook in als werkzoekende via werk.nl

Ondernemer

Hebt u als ondernemer bijstand nodig? En werkt u ten minste 1225 uur per jaar voor uw eigen onderneming? Dan kunt u een beroep doen op de bijstandsuitkering voor zelfstandigen.

Mijn Loket

Als we uw aanvraag hebben ontvangen houden we u op de hoogte. U krijgt bijvoorbeeld bericht wanneer we meer informatie nodig hebben. U krijgt dit per post en digitaal in Mijn Loket. Daarvoor hebben wij uw e-mailadres nodig. Ook krijgt u per mail bericht over de voortgang van de afhandeling.

Let op: De aanvraag wordt pas ingediend als deze is afgerond. In Mijn Loket kunt u ook aanvullende bewijsstukken toevoegen als de gemeente dat van u verlangt. Zorg er voor dat u de bewijsstukken bij de hand hebt als u de aanvraag doet.

Arbeidsplicht

Als u van de gemeente een uitkering krijgt, hebt u een arbeidsplicht. Dat betekent dat u uw best doet om snel betaald werk te vinden. Doet u dat niet, dan kan dat gevolgen hebben voor uw uitkering. Wij kunnen u helpen bij het vinden van werk. Krijgt u werk aangeboden? Dan neemt u dat aan, ook als dit werk niet aansluit bij uw opleiding.

Informatie over uw situatie melden

Krijgt u een uitkering of vraagt u een uitkering aan, dan bent u verplicht om alle informatie over uw situatie aan ons door te geven. Bijvoorbeeld over wie u bent, hoe u woont en wat u eventueel verdient met een bijbaan.

Ook als u samenwoont met een partner of andere mensen, dan heeft de gemeente van die mensen gegevens nodig. U kunt immers met medebewoners ('kostendelers') de woonkosten delen. Verandert uw situatie of die van medebewoners, dan geeft u die ook aan ons door.

Geen kostendeler

De volgende medebewoners zijn geen kostendeler:

 • Medebewoners jonger dan 21 jaar.
 • Medebewoners met wie u een commerciële huur- of kostgangersovereenkomst hebt. Behalve als dit een (groot)ouder, (klein)kind, broer of zus is. Dat zijn wel kostendelers.
 • Studenten die recht hebben op een studiebeurs.
 • Scholieren die recht hebben op een toelage volgens de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten (WTOS).
 • Medebewoners die een Beroepsbegeleidende leerweg (BBL) volgen.

Hoogte uitkering (bijstandsbedragen)

Bekijk de uitkeringsbedragen.

Regels bijstandsuitkering

Bij een uitkering horen regels. Bijvoorbeeld als het gaat om bijverdienen en met vakantie gaan.

Vermogen

Als u een bijstandsuitkering aanvraagt, mag u niet te veel vermogen hebben. Vermogen is bijvoorbeeld spaargeld, een eigen woning of caravan, sieraden, schilderijen of een auto die meer dan € 4.500 waard is. De Rijksoverheid geeft meer informatie over hoeveel vermogen u mag hebben.

Voorschot

De gemeente neemt binnen 8 weken een besluit over uw aanvraag. Hebt u eerder geld nodig, dan kunt u om een voorschot vragen. Bel daarvoor op werkdagen tussen 08:30 en 17:00 uur met 050 367 50 00.

Een voorschot wordt verrekend met uw bijstandsuitkering. Besluit de gemeente dat u geen recht hebt op een bijstandsuitkering? Dan betaalt u het voorschot weer terug. De gemeente geeft nooit een voorschot als u al een uitkering hebt.

Alimentatie

Als u gaat scheiden en u in de bijstand komt, dan kan het zijn dat uw ex-partner voor u (en uw kinderen) alimentatie betaalt. De gemeente ziet alimentatie als inkomen. Uw bijstandsuitkering is een aanvulling hierop.

Krijgt u geen alimentatie? Dan eisen wij het bedrag waar u recht op hebt bij uw ex-partner op. Dit is voor alle partijen een lastige procedure. Daarom is het belangrijk dat u uw alimentatie zelf goed regelt.

Vakantiegeld

In de eerste week van juni krijgt u uw vakantiegeld. Hoeveel vakantiegeld u krijgt hangt af van het aantal maanden dat u een uitkering hebt gekregen en of u hebt gewerkt. Het vakantiegeld wordt netto uitbetaald.

Wilt u weten hoeveel vakantiegeld er elke maand voor u wordt gereserveerd? Bekijk de uitkeringsbedragen (pdf 34 kB) die gelden vanaf 1 januari 2022. Is er beslag gelegd op uw uitkering omdat u een schuld hebt, dan wordt uw vakantiegeld gebruikt om deze af te lossen.

Jaaropgave

U krijgt een jaaropgave bij de volgende uitkeringen:

 • Bijstandsuitkering
 • IOAZ
 • IOAW

Deze jaaropgave hebt u onder meer nodig voor de aangifte van de inkomstenbelasting of het aanvragen van de huurtoeslag of studiefinanciering. De jaaropgave krijgt u elk jaar vóór 1 maart in de brievenbus. Bewaar de jaaropgave goed want deze wordt slechts één keer verstrekt. Mocht u hem toch kwijt zijn en een nieuwe nodig hebben? Bel dan 050 367 5000.

Hulp nodig?

Bij het WIJ-team bij u in de buurt kunt u terecht voor hulp of advies. U kunt ook een onafhankelijke cliëntondersteuner vragen om met u mee te denken of met u mee te gaan naar een afspraak.

Contact

 • Harm Buiterplein 1, Groningen (Europapark)
 • Met afspraak: maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur.
 • Zonder afspraak: maandag t/m vrijdag 09:00 - 11:00 uur.

Telefonisch een afspraak maken? Bel  050 367 50 00.

Meer informatie over werk en inkomen