Alcoholvergunning aanvragen

U begint een horecabedrijf of neemt een horecabedrijf over. U wilt er ook alcohol schenken. Dan hebt u een alcoholvergunning nodig. Dit is ook het geval als uw bedrijf een andere rechtsvorm krijgt.
De alcoholvergunning vraagt u digitaal aan. Voeg de gevraagde documenten bij (het liefst als pdf-bestand). Daarbij gaat het om het huurcontract, het eigendomsbewijs van het pand en de inhuur- of arbeidscontracten van de onmiddellijke leidinggevenden.

Vergunning aanvragen

Als aanvulling moet u ook het BIBOB-formulier invullen en met de gevraagde bijlagen opsturen naar:

Gemeente Groningen
Economische Zaken (Horecaloket)
Postbus 7081
9701 JB Groningen

U kunt de documenten ook inleveren bij een van onze horecamedewerkers na een telefonische afspraak.

Termijn

Normaal hebt u binnen 8 weken antwoord op uw aanvraag. U moet daarvoor wel een complete aanvraag indienen. Een eventuele verbouw van uw pand of een BIBOB-onderzoek kunnen ervoor zorgen dat de afhandeling van uw aanvraag langer duurt.

Goed om te weten

Wanneer alcoholvergunning nodig?

  • Als u bijvoorbeeld een café, restaurant, bedrijfsrestaurant, kantine of slijterij wilt starten of overnemen waar alcoholische dranken worden geschonken.
  • Als de ondernemingsvorm van het bedrijf verandert, bijvoorbeeld van een eenmanszaak in een BV.
  • Als het bedrijf een andere eigenaar krijgt.
  • Als uw bedrijf verhuist naar een ander pand.

Vergunning voor stichtingen en verenigingen

  • Ook een stichting of vereniging die alcohol schenkt, moet een alcoholvergunning hebben.
  • Er gelden dan wel andere regels. Deze kunt u opvragen via het contactformulier.
  • Er moet ook een alcoholbestuursreglement in de inrichting aanwezig zijn. Dit reglement moet goedgekeurd zijn door het bestuur of de ledenvergadering en het moet getekend zijn door het bestuur.

Wanneer geen alcoholvergunning nodig?

Als u alcohol wilt schenken tijdens een evenement (alleen zwakhoudende dranken toegestaan), hebt u een ontheffing artikel 35 Alcoholwet nodig.

Andere vergunningen nodig?

  • Als u een terras wilt exploiteren bij uw horecazaak, dan hebt u een terrasvergunning nodig of moet u een terrasmelding doen.
  • Als u een kansspelautomaat in uw zaak wilt plaatsen (maximaal 2), dan hebt u hiervoor een aanwezigheidsvergunning nodig. Het aanvraagformulier moet worden ingevuld door uzelf en door een automatenexploitant.

Meer informatie

Vul het contactformulier in of bel 14 050.

Kosten

Voor het in behandeling nemen van een vergunningaanvraag bent u leges verschuldigd. Overal in de gemeente gelden dezelfde tarieven.

Beschrijving 2022
Leges Alcoholvergunning   € 548,00