Alcoholvergunning aanvragen

U begint een horecabedrijf of neemt een horecabedrijf over. U wilt er ook alcohol schenken. Dan hebt u een alcoholvergunning nodig. Dit is ook het geval als uw bedrijf een andere rechtsvorm krijgt.

Aanvragen

Een alcoholvergunning aanvragen bestaat uit 2 delen.

1. Vergunning  (online formulier)

Voeg de gevraagde documenten bij (het liefst als pdf-bestand). Daarbij gaat het om het huurcontract, het eigendomsbewijs van het pand en de inhuur- of arbeidscontracten van de onmiddellijke leidinggevenden.

Aanvragen alcoholvergunning >externe-link-icoon

2. Betrouwbaarheid (pdf via e-mail)

Dit is een controle van uw integriteit. Het BIBOB-formulier en de documenten die daarbij horen stuurt u naar bibob@groningen.nl.

U kunt het BIBOB-formulier en bijbehorende documenten ook per post sturen naar: Gemeente Groningen, Directie Veiligheid, afdeling OOV/Bibob, Postbus 742, 9700 AS Groningen

Termijn

Normaal hebt u binnen 8 weken antwoord op uw aanvraag. U moet daarvoor wel een complete aanvraag indienen. Een eventuele verbouw van uw pand of een BIBOB-onderzoek kunnen ervoor zorgen dat de afhandeling van uw aanvraag langer duurt.

Wat u moet weten

  • Als u bijvoorbeeld een café, restaurant, bedrijfsrestaurant, kantine of slijterij wilt starten of overnemen waar alcoholische dranken worden geschonken.
  • Als de ondernemingsvorm van het bedrijf verandert, bijvoorbeeld van een eenmanszaak in een BV.
  • Als het bedrijf een andere eigenaar krijgt.
  • Als uw bedrijf verhuist naar een ander pand.

Als u alcohol wilt schenken tijdens een evenement (alleen zwakhoudende dranken toegestaan), hebt u een ontheffing artikel 35 Alcoholwet nodig.

  • Ook een stichting of vereniging die alcohol schenkt, moet een alcoholvergunning hebben.
  • Er gelden dan wel andere regels. Deze kunt u opvragen via het contactformulierexterne-link-icoon.
  • Er moet ook een alcoholbestuursreglement in de inrichting aanwezig zijn. Dit reglement moet goedgekeurd zijn door het bestuur of de ledenvergadering en het moet getekend zijn door het bestuur.
  • Als u een terras wilt exploiteren bij uw horecazaak, dan hebt u een terrasvergunning nodig of moet u een terrasmelding doen.
  • Als u een kansspelautomaat in uw zaak wilt plaatsen (maximaal 2), dan hebt u hiervoor een aanwezigheidsvergunning nodig. Het aanvraagformulier moet worden ingevuld door uzelf en door een automatenexploitant.

Als u een horecabedrijf begint in een pand waar nog geen horecabedrijf was, dan moet u dit melden. U moet ook een melding doen als er bouwkundige wijzigingen zijn gedaan of als de bedrijfsactiviteit verandert.

Zat er wel al een horecabedrijf? Controleer dan of er eerder een melding Activiteitenbesluit is gedaan. Zo'n melding is namelijk verplicht.

Ga naar Milieuvergunning aanvragen of melden

Op horecabedrijven in de gemeente Groningen kunnen beperkingen (maatwerkvoorschriften) zitten. Deze kunnen invloed hebben op geluid, openingstijden, sluitingstijden, terras, enzovoort. 

De afdeling VTH Milieutoezicht kan u hierover nader informeren. U kunt ze bereiken via telefoonnummer 14 050.

Kosten

Beschrijving2024
Alcoholvergunning  € 832,70

U moet ook betalen als u de vergunning niet krijgt.

Contact

Vul het contactformulierexterne-link-icoon in of bel 14 050.