Alcoholvergunning aanvragen
Aanvragen
Een alcoholvergunning aanvragen bestaat uit 2 delen.
1. Vergunning (online formulier)
Voeg de gevraagde documenten bij (het liefst als pdf-bestand). Daarbij gaat het om het huurcontract, het eigendomsbewijs van het pand en de inhuur- of arbeidscontracten van de onmiddellijke leidinggevenden.
Hebt u een slijterij?
Bij de alcoholvergunning hoort het aanhangsel leidinggevenden. Vanaf 1 april 2024 hoeft u daarop alleen nog de natuurlijke personen te vermelden die eigenaar/bestuurders rechtspersoon/vennoten zijn. Dit geldt ook voor de algemeen leidinggevenden (bedrijfsleider/filiaalchef, als het van toepassing is).
De onmiddellijk leidinggevenden (werknemers van 21 jaar of ouder en ingeschreven in het Register SVH) hoeven niet meer op het aanhangsel te staan.
Tijdens de openingsuren van de slijterij moet er altijd een leidinggevende aanwezig zijn. Deze staat wel of niet vermeld op het aanhangsel.
2. Betrouwbaarheid (pdf via e-mail)
Dit is een controle van uw integriteit. Het BIBOB-formulier en de documenten die daarbij horen stuurt u naar bibob@groningen.nl.
U kunt het BIBOB-formulier en bijbehorende documenten ook per post sturen naar: Gemeente Groningen, Directie Veiligheid, afdeling OOV/Bibob, Postbus 742, 9700 AS Groningen
Termijn
Normaal hebt u binnen 8 weken antwoord op uw aanvraag. U moet daarvoor wel een complete aanvraag indienen. Een eventuele verbouw van uw pand of een BIBOB-onderzoek kunnen ervoor zorgen dat de afhandeling van uw aanvraag langer duurt.
Wat u moet weten
Wanneer alcoholvergunning nodig?
- Als u bijvoorbeeld een café, restaurant, bedrijfsrestaurant, kantine of slijterij wilt starten of overnemen waar alcoholische dranken worden geschonken.
- Als de ondernemingsvorm van het bedrijf verandert, bijvoorbeeld van een eenmanszaak in een BV.
- Als het bedrijf een andere eigenaar krijgt.
- Als uw bedrijf verhuist naar een ander pand.
Wanneer geen alcoholvergunning nodig?
Als u alcohol wilt schenken tijdens een evenement (alleen zwakhoudende dranken toegestaan), hebt u een ontheffing artikel 35 Alcoholwet nodig.
Vergunning voor stichtingen en verenigingen
- Ook een stichting of vereniging die alcohol schenkt, moet een alcoholvergunning hebben.
- Er gelden dan wel andere regels. Deze kunt u opvragen via het contactformulier.
- Er moet ook een alcoholbestuursreglement in de inrichting aanwezig zijn. Dit reglement moet goedgekeurd zijn door het bestuur of de ledenvergadering en het moet getekend zijn door het bestuur.
Andere vergunningen nodig?
- Als u een terras wilt exploiteren bij uw horecazaak, dan hebt u een terrasvergunning nodig of moet u een terrasmelding doen.
- Als u een kansspelautomaat in uw zaak wilt plaatsen (maximaal 2), dan hebt u hiervoor een aanwezigheidsvergunning nodig. Het aanvraagformulier moet worden ingevuld door uzelf en door een automatenexploitant.
Wanneer melding Activiteitenbesluit?
Als u een horecabedrijf begint in een pand waar nog geen horecabedrijf was, dan moet u dit melden. U moet ook een melding doen als er bouwkundige wijzigingen zijn gedaan of als de bedrijfsactiviteit verandert.
Zat er wel al een horecabedrijf? Controleer dan of er eerder een melding Activiteitenbesluit is gedaan. Zo'n melding is namelijk verplicht.
Beperkingen (maatwerkvoorschriften)
Op horecabedrijven in de gemeente Groningen kunnen beperkingen (maatwerkvoorschriften) zitten. Deze kunnen invloed hebben op geluid, openingstijden, sluitingstijden, terras, enzovoort.
De afdeling VTH Milieutoezicht kan u hierover nader informeren. U kunt ze bereiken via telefoonnummer 14 050.
Kosten
Beschrijving | 2024 |
---|---|
Alcoholvergunning | € 832,70 |
U moet ook betalen als u de vergunning niet krijgt.
Contact
Vul het contactformulier in of bel 14 050.