Parkweg
De gemeente werkt aan een plan voor de herinrichting van de Parkweg. De weg wordt groener en geschikter gemaakt voor voetgangers en fietsers. Dit is onderdeel van de herontwikkeling van het Stationsgebied.
Verbinding
De Parkweg wordt een belangrijke route voor fietsers en voetgangers tussen Martini Trade Park, Martiniplaza, het Stadspark en de Drafbaan, het Stationsgebied en de binnenstad. Op dit moment is die verbinding nog niet goed en kan de bereikbaarheid van deze hotspots verbeterd worden.
De komst van een volwaardige zuidentree van het station is het ideale startpunt om deze langzaam verkeer verbinding te maken. We hebben de ambitie om deze doorgaande route te vergroenen tot een groene loper en geschikter te maken voor voetgangers en fietsers.
Voorlopig ontwerp
We hebben een voorlopig ontwerp gemaakt voor de Parkweg. Dit hebben we met inbreng van bewoners gedaan. In het voorlopig ontwerp staat hoe we de weg willen herinrichten. De belangrijkste aanpassingen zijn:
- De Parkweg wordt een 30-kilometerweg.
- Er komt eenrichtingsverkeer richting oost tussen Rijnstraat en Merwedestraat.
- De trottoirs worden breder en de weg smaller.
- Aan de noordzijde komen enkele parkeerplaatsen te vervallen.
- De beplanting blijft en wordt waar nodig hersteld of aangevuld.
Met deze inrichting willen we een groene, verkeersveilige, leefbare en logische verbinding realiseren tussen het Stadspark en de zuidelijke entree van het Stationsgebied.
U kunt de documenten bekijken op de website van de gemeenteraad.
- Raadsvoorstel Voorlopig Ontwerp herinrichting Parkweg (pdf 886 KB)
- Voorlopig Ontwerp herinrichting Parkweg (pdf 2,2 MB)
- Toelichting op Voorlopig Ontwerp herinrichting Parkweg (pdf 13,2 MB)
De gemeenteraad heeft het voorlopig ontwerp vastgesteld op 4 juni 2025.
In gesprek met de buurt
Bij de herinrichting van de Parkweg houden we zoveel mogelijk rekening met hoe de bewoners denken over de toekomst van hun straat.
Spoorcafé herinrichting Parkweg 14 en 16 april 2025
De gemeente heeft het voorlopig ontwerp gepresenteerd tijdens een Spoorcafé op 14 en 16 april 2025.
Spoorcafé herinrichting Parkweg september 2024
Op maandag 30 september 2024 hield de gemeente een inloopbijeenkomst over de herinrichting van de Parkweg. Met inbreng van bewoners in de Parkwegcommissie hebben we een aantal keuzes gemaakt voor de inrichting, het groen, verkeer en parkeren.
Tijdens de inloopbijeenkomst hebben we deze keuzes laten zien. Bezoekers konden zich laten informeren, vragen stellen en aangeven wat zij ervan vinden. Het Spoorcafé werd goed bezocht. Op de informatiepanelen (pdf 4 MB) staan schetsen in bewerking. Deze schetsen worden uitgewerkt in een voorlopig ontwerp.
Bijeenkomsten Parkweg januari 2024
In januari 2024 hebben we gesproken met bewoners van de Grunobuurt en de Rivierenbuurt. Wat zijn hun ideeën en meningen over de toekomst van de Parkweg? Ook konden belangstellenden een vragenlijst invullen via deze website. Een delegatie van bewonersorganisaties Rivierenbuurt en Grunobuurt, het Wij-team en bewoners en omwonenden van de Parkweg heeft verder meegedacht. De inbreng van de bewoners gebruiken we bij het opstellen van het ontwerp.
Planning
In het project werken we volgens deze planning.
- 2027: Definitief ontwerp
- 2028: Start uitvoering
Start werkzaamheden in 2028
Het gaat helaas een tijd duren voordat de schop de grond in kan: eerst moeten de werkzaamheden aan het Emmaviaduct zijn afgerond. De gemeente verwacht in 2028 te kunnen starten met de werkzaamheden. Voor die tijd maken we een definitief ontwerp voor de Parkweg. Hierbij zullen we omwonenden opnieuw betrekken.
Veelgestelde vragen
Algemeen
Welk gebied valt onder de herinrichting van de Parkweg en wat niet? Zijn bijvoorbeeld de kruising bij de Klikspaan en de Rabenhauptstraat ook meegenomen?
Nee, de kruising bij café De Klikspaan wordt nu nog niet aangepakt. Dat komt doordat deze samenhangt met de plannen voor de nieuwe wijk Spoorkwartier. Daarom wordt de herinrichting van deze kruising meegenomen in het ontwerp voor die wijk.
Vanaf de kruising bij De Klikspaan tot aan het kruispunt Paterswoldseweg/Parkweg en het stuk Hoornsediep (tussen de Parkweg en de IJsselstraat) worden dan opnieuw ingericht.
Verkeer
Welke verkeersmaatregelen worden genomen om de snelheid te beperken?
De hele Parkweg wordt 30 km per uur. We maken de rijbaan smaller en stellen op sommige stukken éénrichtingsverkeer in. In het oostelijke deel komen er verhoogde kruispunten. In het westelijke deel vallen de kruispunten extra op door andere kleuren of materialen.
Wordt de Parkweg aan de kant van de Grunobuurt ook heringericht in dezelfde lijn?
Ja, dat deel blijft gewoon tweerichtingsverkeer. Of er fietsstroken komen, wordt later nog besloten.
Blijft er tweerichtingsverkeer voor fietsers in de hele Parkweg?
Ja
Worden er verkeersmaatregelen genomen in de Rijnstraat tegen de drukte?
Dat wordt nog onderzocht. Andere, grotere aanpassingen passen niet binnen het project Parkweg.
Hoe komen we straks de Rivierenbuurt in als het Emmaviaduct op de schop gaat en de op- en afritten naar de Parkweg verdwijnen?
De Rivierenbuurt blijft bereikbaar via de Paterswoldseweg - Parkweg, Brailleweg (vanaf en richting zuid) en de Hereweg.
Gaan de bussen over de Parkweg als het busstation verplaatst is naar de zuidzijde?
Nee, straks rijden er geen bussen meer over de Parkweg.
Tijdens de bouw van de insnijding rijden er tijdelijk wel bussen via de Brailleweg, de afrit naar de bypass (Zaanstraat) en het busstationkk en andersom. Deze bussen steken dan de Parkweg over, maar rijden er niet overheen.
Parkeren van auto's
Verdwijnen er parkeerplaatsen? Zo ja, hoeveel? Wat is het exacte aantal parkeerplaatsen straks in de Parkweg?
Nu zijn er 108 parkeerplekken langs de Parkweg. In het nieuwe ontwerp komen er ongeveer 96 terug.
Tussen de Paterswoldseweg en de Rijnstraat komen aan de noordkant géén parkeerplaatsen. Daar maken we ruimte voor een fijne wandelroute tussen het station en het Stadspark. Op andere plekken, zoals onder het Emmaviaduct, is wél ruimte om te parkeren.
Zie ook de nieuwe regels voor parkeren.
Blijven de parkeerplaatsen onder het Emmaviaduct? Worden deze sociaal veiliger gemaakt?
De meeste parkeerplekken onder het Emmaviaduct blijven. Een deel van de plekken aan de noordkant verdwijnt, omdat daar ruimte nodig is voor de nieuwe busroute naar het station. Aan de zuidkant van de Parkweg blijft het aantal parkeerplekken gelijk.
Tijdens de werkzaamheden aan de busroute kunnen tijdelijk meer parkeerplekken wegvallen.
Er wordt ook gekeken hoe de ruimte onder het viaduct veiliger en prettiger kan worden, bijvoorbeeld met betere verlichting.
Parkeren van fietsen in de openbare ruimte
Komen er voldoende fietsenrekken terug bij de herinrichting?
Bij het ontwerp is gekeken naar hoeveel fietsen er nu worden geparkeerd. Op basis daarvan zijn voldoende plekken gepland. De ruimte wordt zo ingericht dat fietsen netjes kunnen worden gestald en minder snel voor overlast zorgen.
Achter de huizen aan de noordkant van de Parkweg wordt het gebied later aangepakt, samen met de plannen voor het Spoorkwartier. Het doel is om het gebruik van de schuurtjes daar aantrekkelijker te maken.
Krijgen we straks ook last van gestalde fietsen van reizigers of bewoners uit de nieuwe wijk Spoorkwartier?
In de nieuwe wijk Spoorkwartier komt genoeg ruimte voor auto- en fietsparkeren voor bewoners en bezoekers van dat gebied zelf.
Reizigers kunnen hun fiets makkelijk kwijt in de nieuwe fietsenstalling onder het station. Die ligt dichtbij en is goed bereikbaar. Er komen meer dan 6000 plekken.
Gaat de gemeente handhaven op verkeerd gestalde fietsen?
De regels voor fietsparkeren staan op gemeente.groningen.nl/fietsparkeren. Een fiets mag niet in de weg staan. Bijvoorbeeld bij een zebrapad, bushalte, blindengeleidestrook of looproute. U mag uw fiets ook niet vastmaken aan bomen, bruggen of straatmeubilair, zoals hekjes, lantaarnpalen of bankjes.
Ziet u een fietswrak, weesfiets of een verkeerd geparkeerde fiets die overlast geeft? Dan kunt u dit melden via melding schadevuil in uw buurt.
Inrichting Parkweg
Wordt de verlichting aan de Parkweg verbeterd?
Ja, er komen nieuwe, lagere lichtmasten. Deze lijken op de lichtmasten die nu al in de Concourslaan staan.
Hoeveel bomen krijgt de Parkweg? Welk type?
De meeste bomen blijven staan. Alleen bomen die in slechte conditie zijn, worden vervangen.
Op plekken waar nu lege plekken in de bomenrij zijn, planten we nieuwe bomen. In het voorlopige ontwerp zijn dat er 23. Of ze allemaal geplant kunnen worden, hangt nog af van de ruimte onder de grond.
Er komen ook verschillende boomsoorten bij, zodat er meer variatie is. Tegelijk blijft het karakter van de laan behouden.
Hoe gaat de gemeente om met de wortels van oude bomen?
Soms passen oude boomwortels niet goed in het nieuwe ontwerp. Dan wordt onderzocht of de wortels veilig verwijderd kunnen worden, zonder dat de boom wordt beschadigd.
Lukt dat niet? Dan wordt het ontwerp aangepast, zodat de boom toch kan blijven staan.
Beheer
Wat doet de gemeente nu tegen scheefliggende stoeptegels?
De gemeente zorgt ervoor dat de openbare ruimte veilig blijft. Ziet u scheve of losse tegels? Meld dit dan via melding schade/vuil in uw buurt of bel 14 050.
De Wijkpost komt dan kijken, lost het probleem op en laat u weten wat er gebeurt.
Sommige omwonenden en gebruikers van het voetpad hebben last van overhangend groen van voortuinen. Wat kan de gemeente hierin betekenen?
Ziet u struiken of takken die over het pad hangen? Meld dit dan via melding schade/vuil in uw buurt. De gemeente kijkt dan eerst wie verantwoordelijk is voor het onderhoud en pakt het daarna op.
Als het groen niet van de gemeente is, maar wel over gemeentegrond hangt (zoals een stoep of fietspad), dan kan de gemeente optreden. Dat gebeurt alleen als het uitzicht belemmert of als het gevaar of hinder veroorzaakt.
Als het overhangende groen tussen twee privéterreinen zit, dan is het een kwestie tussen buren. De gemeente speelt daar geen rol in. Dit valt onder burenrecht.