Fietsparkeren

Waar mag en kunt u parkeren? En wanneer wordt mijn fiets verwijderd?

Regels

Binnenstad

 • In de Binnenstad (kaart 408 kB) mag u uw fiets alleen stallen in de daarvoor bestemde fietsparkeervakken en fietsrekken. Fietsen die niet in deze parkeervakken en fietsrekken staan, worden door fietshandhavers weggehaald en naar het Damsterplein gebracht. Daar kunt u uw fiets gratis weer ophalen. Na zeven dagen worden niet-opgehaalde fietsen van het Damsterplein overgebracht naar het AFAC (Algemene Fiets Afhandel Centrale) aan de Travertijnstraat naast nr. 2 in Vinkhuizen.
 • Fietsen die de maximale stallingstermijn van 28 dagen hebben overschreden kunnen ook worden weggehaald door de fietshandhavers. De fiets wordt gelabeld en na 28 dagen krijgt u nog een week de gelegenheid om de fiets te verwijderen. Als dit niet gebeurt, wordt de fiets rechtstreeks naar het AFAC gebracht.

 • Buiten het gebied (kaart 408 kB) wordt alleen gehandhaafd op overschrijding van de maximale stallingsduur van 28 dagen en op het zeer hinderlijk parkeren van fietsen (bijv. op een blindengeleidenstrook). Deze fietsen worden ook naar het AFAC gebracht.

 • Voor fietsen die geparkeerd staan in de openbare fietsenstalling bij het station, geldt een maximale stallingstermijn van 12 dagen. Buiten deze fietsenstalling en de fietsrekken, rond het station (inclusief de Ubbo Emmiussingel rond het museum tussen de huisnummers 37-47) geldt een fietsparkeerverbod. De fietsen die hier staan geparkeerd worden binnen 15 minuten weggehaald. Ook deze fietsen worden direct naar het AFAC gebracht.

Grote Markt en Nieuwe Markt

Stationsgebieden

 • U mag alleen parkeren in de rekken bij en in de omgeving van Hoofdstation (kaart 325 kB), Europapark (kaart 232 kB), Station Noord (kaart 67 kB) en Station Haren (kaart 287 kB)
 • Een fiets krijgt na 12 dagen een sticker en wordt dan na 2 dagen verwijderd.

Binnen de ringweg

 • Dit gebied ligt binnen Ringweg en Van Starkenborghkanaal (kaart 820 kB), behalve de wijken De Hoogte en Oost-Indische buurt.
 • Een fiets krijgt na 4 weken een sticker en wordt dan na 1 week verwijderd. 

Gratis fietsenstalling

Op groningenfietsstad.nl vindt u meer informatie over het parkeren van uw fiets in het centrum, bij de treinstations en P+R terreinen.

Fiets kwijt?

Is uw fiets weggehaald door de gemeente of gestolen? Ga dan naar de pagina fiets kwijt.

Verwaarloosde fiets melden

Een fietswrak of de weesfiets kunt u melden bij de gemeente.

 1. Kaart: Klik waar de fiets staat.
 2. Categorie: Vervuiling openbare ruimte.
 3. Subcategorie: Fiets.

Meldt u het liever telefonisch? Bel 14 050. Na uw melding haalt de gemeente de verwaarloosde fiets weg (niet tijdens vakantieperiodes). 

Meer informatie

Fietssticker gehandicapten

Rijdt u op een aangepaste fiets en gebruikt u deze als hulpmiddel? Dan kunt u een fietssticker aanvragen. Hiermee kunt u uw fiets parkeren in de gebieden in de binnenstad waar een fietsparkeerverbod geldt.