build-reside iconStationsgebied

In het Stationsgebied werkt de gemeente in het project Groningen Spoorzone al een aantal jaar samen met ProRail, de NS en de provincie aan de realisatie van een betere OV-verbinding en een aantrekkelijker station.

Ontwikkeling

In het verlengde daarvan ziet de gemeente kansen om het hele Stationsgebied de komende 10 tot 15 jaar opnieuw te ontwikkelen. En kansen om er zowel een aantrekkelijk en sprankelend stadsdeel als een nieuwe en uitnodigende entree naar de stad van te maken.

Het Stationsgebied wordt begrensd door het Verbindingskanaal, de Hereweg, de Parkweg en het Noord Willemskanaal. De herontwikkeling betreft de zuidkant én de noordkant van het station. Aan de zuidkant is de gemeente bezig met:

  • De ontwikkeling van de nieuwe wijk Spoorkwartier.
  • De mogelijke verhuizing van Muziekcentrum De Oosterpoort naar dit gebied.
  • De aanpassing van het Emmaviaduct om de toekomstige verkeersstromen richting het station en het Spoorkwartier te faciliteren.
  • De herinrichting van de Parkweg, als groene loper voor voetgangers en fietsers en als belangrijke verbinding tussen het station en het Stadspark.

Aan de noordzijde ontstaat door de verhuizing van de bussen naar de zuidzijde van het station ruimte om het gebied opnieuw in te richten en te ontwikkelen. Herinrichting van het Stationsplein, de Stationsweg en de renovatie van de panden op de Glaudé-locatie maken hier deel van uit.

Kijk verder