Stationsgebied

In het Stationsgebied werkt de gemeente in het project Groningen Spoorzone al een aantal jaar samen met ProRail, de NS en de provincie aan de realisatie van een betere OV-verbinding en een aantrekkelijker station.

Ontwikkeling

In het verlengde daarvan ziet de gemeente kansen om het hele Stationsgebied de komende 10 tot 15 jaar opnieuw te ontwikkelen. En kansen om er zowel een aantrekkelijk en sprankelend stadsdeel als een nieuwe en uitnodigende entree naar de stad van te maken.

Het Stationsgebied wordt begrensd door het Verbindingskanaal, de Hereweg, de Parkweg en het Noord Willemskanaal. De herontwikkeling betreft de zuidkant én de noordkant van het station. Aan de zuidkant is de gemeente bezig met:

  • De ontwikkeling van de nieuwe wijk Spoorkwartier.
  • De mogelijke verhuizing van Muziekcentrum De Oosterpoort naar dit gebied.
  • De aanpassing van het Emmaviaduct om de toekomstige verkeersstromen richting het station en het Spoorkwartier te faciliteren.
  • De herinrichting van de Parkweg, als groene loper voor voetgangers en fietsers en als belangrijke verbinding tussen het station en het Stadspark.

Aan de noordzijde ontstaat door de verhuizing van de bussen naar de zuidzijde van het station ruimte om het gebied opnieuw in te richten en te ontwikkelen. Herinrichting van het Stationsplein, de Stationsweg en de renovatie van de panden op de Glaudé-locatie maken hier deel van uit.

Multimediale stadswandeling metamorfose Stationsgebied

Tijdens een multimediale wandeling kom je meer te weten over de toekomstplannen voor het Stationsgebied.

Tijdens deze multimediale stadswandeling kom je meer te weten over de toekomstplannen voor het Stationsgebied. Wandel door verleden, heden en toekomst en ontdek wat de veranderingen voor jou als inwoner van de gemeente, de provincie of als bezoeker van Groningen betekenen. De route is ontwikkeld door de gemeente Groningen in samenwerking met SPOT Groningen en met medewerking van de Groninger Archieven.

Wandelen op eigen gelegenheid, wanneer het jou past

Je kunt de route wandelen op eigen gelegenheid, alleen of samen met anderen, op een moment waarop het jou past. De route start op het stationsplein in Groningen, maar je kunt ook instappen of eindigen bij een van de andere punten op de wandelroute. Om de route te kunnen wandelen, heb je een mobiele telefoon nodig. Het is ook handig om oortjes mee te nemen voor alle geluidsfragmenten. Wanneer je je GPS aanzet, dan starten de fragmenten automatisch op elke locatie. Doe je dat niet, klik dan steeds op afspelen bij het nummer op de plek waar je je op dat moment bevindt.

Praktische informatie

Noodzakelijk: een mobiele telefoon
Handig: oortjes voor de geluids- en videofragmenten
Start route: Stationsplein Groningen
Lengte route: 3 km
Tijdsduur: ca. 60 minuten
Kosten: gratis
Datum: op elk gewenst moment

Start de tourexterne-link-icoon

Nieuws

Kijk verder