transport iconParkeerbeleid

Informatie over het parkeerbeleid binnen de gemeente Groningen. In 2020 heeft de gemeente het parkeerbeleid in de stad en in de voormalige gemeenten Haren en Ten Boer zoveel mogelijk gelijkgetrokken.

Uitgangspunten

  • Openbare ruimte is openbaar - en daarmee geen privéparkeerplaats.
  • De gemeente geeft meer ruimte aan de straat - verblijven, spelen, ontmoeten, groen, fietsparkeren. Die functies krijgen meer ruimte.
  • De gemeente biedt meer maatwerk en flexibiliteit - Parkeren is geen losstaand probleem, maar een integrale afweging tussen allerlei zaken.
  • De gemeente kiest voor duurzaamheid - Het gebruik van elektrische auto’s en deelauto’s wordt gestimuleerd.
  • Geld verdienen is niet het doel - Het maatschappelijke effect staat voorop.

Waar parkeren?

Betaald parkeren en vergunningen

In het centrum van Groningen en de wijken daaromheen (schilwijken) geldt betaald parkeren. Voor deze gebieden kunnen bewoners, bedrijven en andere parkeerders parkeervergunningen aanvragen, zoals een bewonersvergunning, bezoekersvergunning of een bedrijvenvergunning.

Een volledig overzicht van alle parkeervergunningen staat in de Parkeerverordening. Hierin staat ook voor wie welke vergunning is bedoeld. In de Nadere Regels Parkeren staan de voorwaarden waaraan u moet voldoen.

Parkeerbelasting

Voor het parkeren op straat betaalt u parkeerbelasting. Wat dit precies is, hoe u deze betaalt en waarvoor, staat in de Verordening Parkeerbelasting 2023.

Voor het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart of -plaats betaalt u leges. Wat dit is, hoe u betaalt en waarvoor, staat in de Legesverordening 2023.

Kijk ook op de website van het Noordelijk Belastingkantoor.

Meer informatie

In de Parkeervisie Ruimte voor de straat - parkeren in een levende stad  staat veel informatie over het parkeerbeleid van de gemeente Groningen.