Parkeren in Haren

Alles over parkeren in het dorp Haren en in de rest van de voormalige gemeente Haren. Sommige tarieven en regels voor parkeren kunnen hier afwijken van de andere gebieden in de gemeente Groningen.

Betaald parkeren centrum

In het centrum van Haren geldt betaald parkeren. Dat wil zeggen: op maandag t/m zaterdag 09:00 - 18:00 uur en bovendien vrijdag (koopavond) tot 20:00 uur kunt u er alleen tegen betaling parkeren. U kunt ook de parkeergarage Voorhorst gebruiken of één van de parkeerterreinen vlakbij de winkels in het centrum. Dit kost € 1,20 per uur, zowel op straat als in parkeergarage Voorhorst.

Bewoners van het centrum en ondernemers met een bedrijf in het centrum kunnen een ontheffing kopen, ook voor hun werknemers. Met die ontheffing kunt u voor een vast bedrag per maand parkeren. Deze ontheffing kunt u aanvragen bij het Loket Haren van de gemeente Groningen. Maak daarvoor een afspraak.

Kosten ontheffing

De kosten van de ontheffing voor het centrum: € 14,30 per maand of € 171,60 per jaar + eenmalig € 6,10 administratiekosten.

Parkeervergunningen Schilgebied

Bewoners van de straten net buiten het centrum ('het schilgebied') krijgen aan het eind van het kalenderjaar een vergunning voor het volgend jaar. Deze vergunning is gratis. Dat wil zeggen: 1 per adres. U hoeft deze vergunning niet aan te vragen, de gemeente stuurt hem naar u op.

Wilt u een tweede vergunning voor uw adres? Kom dan naar het Loket Haren. Maak eerst een afspraak. Een extra vergunning kost € 48,00 tot het einde van het kalenderjaar. Er is ook een vergunning voor maximaal 5 kentekens; die kost € 224,25 tot het einde van het kalenderjaar.

Vergunning voor 1 dag

Er is ook een dagkaart van € 6,00 voor bedrijven. Deze kaart mag u gebruiken als u uw auto nodig heeft voor werkzaamheden in het schilgebied.

Parkeervergunning voor bezoek

Gebruik de 'Bezoekersschijf'. Deze vergunning kunt u aanvragen bij het Loket Haren van de gemeente Groningen. Maak daarvoor een afspraak.
De bezoekersschijf kost € 16,20. Hij is een jaar geldig.

Loket Haren, gemeente Groningen

Raadhuisplein 10
Maak voor het loket van de gemeente altijd een afspraak.
Telefoon 14 050

Kijk bij Bezoekadressen en Openingstijden.

Laden en lossen in het centrum van Haren

In het voetgangersgebied mag u niet met de auto komen, om te laden of lossen. Uitzondering: als u er werkzaamheden moet verrichten of een evenement organiseert, kunt u onder voorwaarden een ontheffing krijgen. Deze ontheffing kunt u aanvragen bij het Loket Haren. Maak eerst een afspraak. Neem bij de afspraak het kenteken van auto of vrachtwagen mee.

Gehandicaptenparkeerkaart aanvragen

Met deze kaart in de auto kunt u parkeren op alle gehandicaptenparkeerplaatsen in Nederland en in alle EU-landen, Noorwegen, Zwitserland, Liechtenstein en IJsland. Met die landen is er een verdrag met afspraken.

U vraagt de gehandicaptenparkeerkaart aan bij de gemeente. U hebt er onder andere een doktersverklaring voor nodig. De gemeente bepaalt welke medische instantie (arts of ziekenhuis) uw lichamelijke beperking onderzoekt.

Er zijn drie soorten gehandicaptenparkeerkaarten: voor bestuurder, passagier of zorginstelling (voor het vervoer van bewoners). Iemand die gebruik maakt van het vervoer van een zorginstelling, hoeft geen persoonlijke gehandicaptenkaart aan te vragen.

Aanvragen

De gehandicaptenparkeerkaart kunt u aanvragen bij het Loket Haren van de gemeente, Raadhuisplein 10. Maak een afspraak.

Meenemen bij het aanvragen: geldig identiteitsbewijs, kopie van geldig rijbewijs (als u zelf bestuurder bent), 2 recente pasfoto's die voldoen aan de eisen.

Gehandicaptenparkeerplaats 'op kenteken' aanvragen

Hebt u lichamelijke beperking en hebt u een eigen, gereserveerde parkeerplek bij uw woning of werkplek nodig? Die kunt u - onder voorwaarden - aanvragen bij de gemeente. U moet bijvoorbeeld een geldige gehandicaptenparkeerkaart hebben. En u hebt geen parkeerplek op eigen terrein, zoals een garage. Voldoet u aan de voorwaarden, dan komt de gemeente de gehandicaptenparkeerplaats bij u in de straat aanleggen. Kosten: gratis.

De aanleg van een gehandicaptenparkeerplaats kunt u aanvragen bij het loket in Haren. U kunt hiervoor geen afspraak maken. Zie adres en openingstijden.

Parkeergarage Voorhorst in Haren

Parkeergarage Voorhorst is 24 uur per dag open. De ingang voor auto's is aan de Hortuslaan in Haren. Het tarief bedraagt € 1,20 per uur.

Goed om te weten

Let op! Wat betreft de regels en tarieven voor de hele gemeente Groningen: 2019 is een overgangsjaar. Tarieven en regels kunnen in de voormalige gemeenten Haren en Ten Boer afwijken van de tarieven en regels in de stad Groningen. De gemeenteraad moet hierover besluiten nemen.

Niet eens met een parkeerboete

Vindt u een parkeerboete niet terecht? Lees hier wat u kunt doen. Een 'naheffing parkeerbelasting' (de parkeerboete voor te weinig of niet betalen) kost in de voormalige gemeente Haren € 62.70 + het uurtarief voor parkeren.