Parkeren in Haren

Alles over parkeren in het dorp Haren en in de rest van de voormalige gemeente Haren. Sommige tarieven en regels voor parkeren kunnen hier afwijken van de andere gebieden in de gemeente Groningen.

Betaald parkeren centrum

Plattegrond betaald parkeren Haren (pdf 2,1 MB)

In het centrum van Haren geldt betaald parkeren. Dat wil zeggen: op maandag t/m zaterdag 09:00 - 18:00 uur en bovendien vrijdag (koopavond) tot 20:00 uur kunt u er alleen tegen betaling parkeren. U kunt ook in de Voorhorst parkeren of op één van de parkeerterreinen vlakbij de winkels in het centrum. Dit kost € 1,20 per uur.

Parkeervergunningen schilgebied

Bewoners en bedrijven van/in de straten net buiten het centrum ('het schilgebied') krijgen in december één vergunning voor 2020 thuisgestuurd. Deze vergunning is gratis.

Extra vergunning

Wilt u een tweede vergunning voor uw adres? Vraag deze aan. Na betaling krijgt u deze thuisgestuurd.

Eventueel kunt u ook langskomen bij Loket Haren, Raadhuisplein 10. Maak eerst een afspraak. U kunt er alleen betalen met PIN.

Een extra vergunning kost € 48,00 per jaar.

Parkeervergunning voor bezoek (bezoekersschijf)

Gebruik de 'bezoekersschijf' om uw bezoek gratis in het schilgebied te laten parkeren. Vraag deze aan (maximaal 1 per woonadres, maximaal 4 per bedrijf). Na betaling krijgt u deze thuisgestuurd.

Eventueel kunt u ook langskomen bij Loket Haren, Raadhuisplein 10. Maak eerst een afspraak. U kunt er alleen betalen met PIN.

De bezoekersschijf kost € 16,20 per jaar.

Parkeervergunningen fiscale zone

Bewoners en bedrijven van/in de fiscale zone (pdf 2,1 MB) kunnen een parkeervergunning aanvragen. Deze kost € 171,60 per jaar.

Bewoners:

  • Vraag uw parkeervergunning aan via de rode button
  • U betaalt meteen nadat u uw gegevens hebt ingevuld (dus vóórdat u over uw vergunning beschikt in plaats van achteraf)
  • U kunt alleen voor een heel kalenderjaar een parkeervergunning aanvragen (een vergunning voor één of enkele maanden is dus niet meer mogelijk)
  • Na aanvraag/betaling hebt u een parkeeraccount. Daar vindt u alle correspondentie en kunt u wijzigingen doorgeven.
  • In uw parkeeraccount kunt u ook een tweede kenteken toevoegen. Dan kunt u twee auto's gebruiken met één vergunning. Belangrijk: vink het kenteken aan waarmee u daadwerkelijk parkeert!

Eventueel kunt u uw parkeervergunning ook aanvragen bij Loket Parkeren, Harm Buiterplein 1 in Groningen (dus niet bij Loket Haren). Maak hiervoor een afspraak.

Bedrijven:

Download het formulier Aanvraag bedrijvenvergunning Haren (pdf 42 kB), print het, vul het in en stuur het op naar:

Loket Parkeren
Postbus 7081
9701 JB  Groningen

Let op: alleen de werkgever van het bedrijf in de fiscale zone kan deze vergunning aanvragen (werknemers kunnen dit dus niet).

Laden en lossen in het centrum van Haren

In het voetgangersgebied mag u niet met de auto komen om te laden of lossen. Uitzondering: als u er werkzaamheden moet verrichten of een evenement organiseert, kunt u onder voorwaarden een ontheffing krijgen. Deze ontheffing kunt u aanvragen bij Loket Haren. Maak eerst een afspraak. Neem bij de afspraak het kenteken van auto of vrachtwagen mee.

Loket Haren, gemeente Groningen

Raadhuisplein 10
Maak voor het loket van de gemeente altijd een afspraak.
Telefoon 14 050

Kijk bij Bezoekadressen en Openingstijden.

Gehandicaptenparkeerkaart aanvragen

Met deze kaart in de auto kunt u parkeren op alle gehandicaptenparkeerplaatsen in Nederland en in alle EU-landen, Noorwegen, Zwitserland, Liechtenstein en IJsland. Met die landen is er een verdrag met afspraken.

U vraagt de gehandicaptenparkeerkaart aan bij de gemeente. U hebt er onder andere een doktersverklaring voor nodig. De gemeente bepaalt welke medische instantie (arts of ziekenhuis) uw lichamelijke beperking onderzoekt.

Er zijn drie soorten gehandicaptenparkeerkaarten: voor bestuurder, passagier of zorginstelling (voor het vervoer van bewoners). Iemand die gebruik maakt van het vervoer van een zorginstelling, hoeft geen persoonlijke gehandicaptenkaart aan te vragen.

Aanvragen

De gehandicaptenparkeerkaart kunt u aanvragen bij het Loket Haren van de gemeente, Raadhuisplein 10. Maak een afspraak.

Meenemen bij het aanvragen: geldig identiteitsbewijs, kopie van geldig rijbewijs (als u zelf bestuurder bent), 2 recente pasfoto's die voldoen aan de eisen.

Gehandicaptenparkeerplaats 'op kenteken' aanvragen

Hebt u lichamelijke beperking en hebt u een eigen, gereserveerde parkeerplek bij uw woning of werkplek nodig? Die kunt u - onder voorwaarden - aanvragen bij de gemeente. U moet bijvoorbeeld een geldige gehandicaptenparkeerkaart hebben. En u hebt geen parkeerplek op eigen terrein, zoals een garage. Voldoet u aan de voorwaarden, dan komt de gemeente de gehandicaptenparkeerplaats bij u in de straat aanleggen. Kosten: gratis.

De aanleg van een gehandicaptenparkeerplaats kunt u aanvragen bij het loket in Haren. U kunt hiervoor geen afspraak maken. Zie adres en openingstijden.

Parkeren Voorhorst in Haren

Sinds 1 juli 2019 is er geen sprake meer van een parkeergarage Voorhorst. Deze parkeerplekken behoren nu bij betaald parkeren op straat. Er staan twee parkeerautomaten waar voordat u gaat parkeren € 1,20 per uur moet betalen.

Goed om te weten

Let op! Tarieven en regels kunnen in de voormalige gemeenten Haren en Ten Boer afwijken van de tarieven en regels in de stad Groningen. De gemeenteraad gaat hierover nog besluiten nemen.

Niet eens met een parkeerboete

Vindt u een parkeerboete niet terecht? Lees hier wat u kunt doen. Een 'naheffing parkeerbelasting' (de parkeerboete voor te weinig of niet betalen) kost in de voormalige gemeente Haren € 64,50 + het uurtarief voor parkeren.