Biotoop en Hortus Haren

De gemeente Groningen is vanaf 1 januari 2023 eigenaar van het terrein van De Biotoop en de Hortus Botanicus in Haren. Dit terrein heeft de gemeente gekocht van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Kwaliteiten behouden

Vooral voor de inwoners van Haren is het terrein van De Biotoop en Hortus Botanicus belangrijk. De tuinen van de Hortus zijn een oase van rust en natuur. De Biotoop is een belangrijke broedplaats voor kunstenaars en ondernemers. Zij organiseren regelmatig culturele en sociale activiteiten voor iedereen. De gemeente wil deze kwaliteiten de komende jaren graag behouden. Een plan voor de toekomst en verbeteringen wil de gemeente bespreken met de huidige gebruikers en de inwoners van Haren.

Locatie

Adres: Kerklaan 34 te Haren

Actueel

Toekomstvisie Hortus en Biotoop

Begin 2023 heeft de gemeente de Hortus, het voormalig Biologisch Centrum (nu bekend als De Biotoop) en het bijbehorend parkeerterrein aan de Kerklaan gekocht van de Rijksuniversiteit Groningen. In 2024 stellen we een toekomstvisie op voor dit gebied. Hier betrekken we de huidige gebruikers en de inwoners van Haren bij.

We doen dit aan de hand van een aantal scenario’s die we uitwerken. In oktober 2023 gaven een aantal organisaties aan hoe ze de toekomst zien van het gebied of delen daarvan. We maken gebruik van de visies die zijn ingediend.

De gemeente heeft de ambitie dat het gebied ook in de toekomst een invulling krijgt die inspeelt op de maatschappelijke behoeftes en toekomstbestendig is.

Stand van zaken en planning

2022

  • Op 22 december 2022 is het koopcontract ondertekend door de gemeente Groningen en de RUG.
  • De gemeente bespreekt de toekomstmogelijkheden met CareX, Stichting Behoud Groene Hortus, Vereniging Vrienden van de Hortus ‘Henricus Munting’ en Stichting Het Groninger Landschap.

2023

  • In 2023 ging de gemeente verder met het toekomstonderzoek en de gesprekken met de betrokken partijen. Ook volgden gesprekken met gebruikers, bewoners en vrijwilligers van het terrein en inwoners van Haren. We bespraken de verbeteringen en mogelijkheden voor een mooie en stabiele toekomst van het terrein.

Documenten

Meer informatie

Als er nieuws is, plaatst de gemeente hierover een bericht in de nieuwsbrief Harenexterne-link-icoon. Neem hierop een abonnement, dan blijft u over dit onderwerp op de hoogte.

Veel vragen over wat er in de toekomst eventueel gaat veranderen, kunnen we nu nog niet beantwoorden. Deze webpagina wordt steeds bijgewerkt met het laatste nieuws.

Hebt u een vraag of opmerking over de Hortus en/of de Biotoop Haren? Stuur uw reactie via het contactformulierexterne-link-icoon. U kunt ook bellen met 14 050.