Verbouwing karakteristiek pand

Wilt u uw pand aan de buitenkant verbouwen of (deels) slopen? En staat uw pand in de voormalige gemeente Groningen of Haren - dus niet in de voormalige gemeente Ten Boer? Bekijk dan eerst of uw pand is aangewezen als karakteristiek of beeldondersteunend.

Wat zijn karakteristieke en beeldondersteunende panden?

Dit zijn panden die de gemeente ruimtelijk relevant vindt voor de geschiedenis en identiteit van Groningen. De gemeente wil de kenmerken van deze karakteristieke en beeldondersteunende panden een rol laten spelen bij veranderingen.

Hoe weet ik of mijn pand karakteristiek of beeldondersteunend is?

Wat betekent het voor mijn (ver)bouwplannen als mijn pand karakteristiek of beeldondersteunend is?

Het betekent dat u mogelijk met nieuwe regels te maken krijgt als u uw pand aan de buitenkant wilt verbouwen of (deels) wilt slopen. Deze regels staan in het bestemmingsplan Gebouwd Erfgoed Groningenexterne-link-icoon. Bekijk ook de vragen en antwoordenexterne-link-icoon over dit bestemmingsplan 

Contact

Is uw pand aangewezen als karakteristiek of beeldondersteunend? En wilt u uw pand aan de buitenkant verbouwen of (deels) slopen? Neem zo snel mogelijk contactexterne-link-icoon op met de gemeente. Zo weet u waar u in uw plan rekening mee moet houden. Wacht niet tot een definitieve aanvraag omgevingsvergunning.

Waarom dit nieuwe bestemmingsplan?

De Provincie Groningen heeft in haar Omgevingsverordening bepaald dat gemeenten in het aardbevingsgebied bestemmingsplannen moeten maken met regels voor karakteristieke en beeldondersteunende panden.

Vanwege de aardbevingsproblematiek is de afgelopen jaren in onze provincie soms te makkelijk gekozen voor algehele sloop. Hierdoor zijn cultuurhistorisch waardevolle panden verloren gegaan.

De ‘proefversie’ van het bestemmingsplan voor karakteristieke en beeldondersteunende panden in de oude gemeente Groningen is klaar. Dit is het bestemmingsplan Gebouwd Erfgoed Groningenexterne-link-icoon

Integraal vooroverleg

Twijfelt u over de haalbaarheid van uw plannen? Dan kunt u een aanvraag indienen bij Loket Bouwen en Wonen.

Contact

Loket Versterken en Vernieuwen

Voor alles over versterken en vernieuwen is het ook mogelijk om in Ten Boer langs te komen. Meer informatie hierover op de site van Versterken en Vernieuwenexterne-link-icoon