Logo van Gemeente Groningen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Groningen
Logo van Gemeente Groningen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Groningen

Herinrichting noordzijde Stationsgebied

Door de verhuizing van de bussen naar de zuidzijde van het station ontstaat aan de noordzijde ruimte. Ruimte voor een nieuwe inrichting, voor een groene openbare ruimte, maar ook voor meer kantoren, woningen en voorzieningen. 

Toekomstbeeld

Een levendige, groene entree, met het monumentale stationsgebouw als middelpunt. Een gebied waar voetgangers en fietsers de ruimte krijgen en waar de singels met bomen aan het water centraal staan. Een gebied met meer ruimte voor werken, wonen en voorzieningen. Dit is een eerste beeld van hoe het college van B&W de noordzijde van het stationsgebied voor zich ziet. 

Het college heeft een ruimtelijke structuurschets opgesteld. Deze structuurschets analyseert het gebied op sterke en zwakke punten. Hieruit volgen tien doelen die de gemeente gebruikt om verder van ideeën naar een nieuwe Noordzijde toe te werken.

Reageer via de Stem van Groningen

We zijn benieuwd hoe jij het nieuwe stationsplein en het stationsgebied aan de noordzijde het liefste voor je ziet. Droom, denk en praat mee via de Stem van Groningen!

  • Welke ideeën heb jij voor het stationsplein als het klaar is?
  • Welke ideeën heb jij voor de tijdelijke situatie?
  • Wat is typisch Gronings voor jou en moet een plekje krijgen in het nieuwe stationsgebied?

Gehighlighte tekst: Naar de Stem van Groningenexterne-link-icoon

Je reacties verwerken we in een reactierapport. Mooie en bruikbare ideeën nemen we mee in de ontwikkelvisie voor dit gebied.

Weren van doorgaand verkeer op de Stationsweg

B&W willen een gastvrije, groene en veilige looproute creëren tussen het stationsgebouw en de H.N. Werkmanbrug. Het college wil hiervoor een ‘knip’ in de Stationsweg maken om doorgaand autoverkeer te weren. Met een verkeerscirculatieplan is dit mogelijk, wijst verkeersonderzoek uit. Fietsers worden verleid om via de Emma- en Herebrug te rijden. Het college wil deze fietsroutes aantrekkelijker maken en nieuwe routes naar de Suikerzijde en het Europapark aanleggen. 

Lees een samenvatting (pdf 178 kB) van de eerste resultaten van het verkeersonderzoek.

Groene singel

De beleving van de groene singel staat centraal. Doordat er minder ruimte nodig is voor verkeer op de Stationsweg, ontstaat er ruimte voor bomen en plekjes aan het water voor wandelen, ontspannen en ontmoeten. 

Stationsplein

Het monumentale stationsgebouw krijgt weer een belangrijke rol als entree van de stad en als visitekaartje van Groningen. Het college heeft de ambitie om dit gebied te transformeren tot een levendig gebied met meer ruimte voor werken, wonen en voorzieningen. 

Glaudé-panden

De gemeente is eigenaar van de panden op de Glaudé-locatie. De huidige staat van de panden is zeer slecht. Voordat er zekerheid is over de herbestemming van de panden worden ze niet gesloopt. Voor de beslissing over het vervolg worden de historische waarde, de ruimtelijke kansen op de locatie en de kosten om de panden in stand te houden tegen elkaar afgewogen.

Intentieovereenkomst

Met hoofdeigenaar NS Vastgoed BV is in 2018 een intentieovereenkomst gesloten. Afgesproken is om samen initiatief te nemen tot herontwikkeling van de noordzijde. Het is de ambitie om het gebied te ontwikkelen tot een representatieve ontvangstruimte voor de stad en het achterland.

Oostkant en westkant

Aan de oostzijde staan diverse kantoorpanden. In 2026 verhuist het busstation naar de zuidzijde van de sporen en ontstaan er kansen voor een grootschalige herontwikkeling van een deel van de gebouwen.

De westzijde van het noordelijk stationsgebied wordt nu gedomineerd door grote gesloten en naar binnen gekeerde kantoorgebouwen. Het is de ambitie om deze gebouwen beter te verbinden met hun omgeving. Daarnaast is de wens om net als aan de zuidzijde hier - naast werken - ook ruimte te creëren voor wonen en voorzieningen.

Vervolg

De gemeente werkt de structuurschets uit in een ontwikkelvisie en een verkeersplan. Ook gaat ze in gesprek met de andere partijen in dit gebied.