U bent hier

Terras aanvragen of melden

Alleen een horecazaak mag een terras exploiteren. Hebt u een horecazaak en wilt u een terras bij uw zaak? Of hebt u al een terras en wilt u dat veranderen? Dan moet u dit aanvragen of melden.

Let op! Lees eerst of u een terrasvergunning moet aanvragen of dat u alleen een melding hoeft te doen.

Aanvraag

U moet bij een aantal vragen documenten meesturen. Deze documenten kunt u gemakkelijk bijvoegen (het liefst als pdf-bestand).

Let op: vergeet niet dat uw terrasgegevens ook op uw drank- en horecavergunning vermeld moeten worden (als u alcoholische dranken schenkt). Vul dan het formulier in op de webpagina Nieuwe leidinggevende horeca of andere aanpassing vergunning.

Naar het loket

Let op: momenteel zijn er geen horecaspreekuren vanwege de Coronamaatregelen. U kunt ons telefonisch bereiken via telefoonnummer 14 050 of via horecaloket@groningen.nl.

U kunt de aanvraag of melding ook doen aan het loket tijdens het spreekuur Horeca. Let op: pinnen is niet mogelijk. Neem mee wat u nodig heeft voor internetbankieren.

Terrasvergunning aanvragen of alleen melden?

Voor de stad Groningen geldt: alleen voor het centrum is een terrasvergunning nodig. Centrum wil zeggen: alles binnen de grachten van de Diepenring en het hele gebied tussen Westerhaven/Westersingel en de Diepenring.

Buiten het centrum van de stad Groningen is vaak een terrasmelding genoeg als u zich aan de richtlijnen van de gemeente houdt. Wie afwijkt van de richtlijnen, heeft ook buiten het centrum een terrasvergunning nodig.

Lees de Beleidsregels horecaterrassen gemeente Groningen 2021.

Melden terras

Een melding is soms genoeg. U hebt dan geen vergunning nodig. Dat is zo als:

  • Uw bedrijf buiten het centrum van de stad Groningen ligt. Centrum wil zeggen: alles binnen de grachten van de Diepenring, inclusief het gebied tussen Westerhaven/Westersingel en Diepenring.
  • Het terras een gevelterras is.
  • En de gewenste afmetingen van het terras binnen de kaders in de Beleidsregels horecaterrassen vallen.

Voor een melding moet u zelf uw terras precies opmeten en een schets maken van het gewenste terras met daarin de maten.
Deze schets moet u toevoegen (uploaden) aan uw melding.

Kosten

Vanaf 1 januari 2021 gelden overal in de gemeente dezelfde tarieven.

Let op: voor een terras op gemeentegrond worden wel precariokosten in rekening gebracht.

 
Beschrijving Kosten 2021
Terrasvergunning € 523,00
Terras melden Gratis
Drank- en horecavergunning met terrasgegevens € 80,35