U bent hier

Terras aanvragen of melden

Alleen een horecazaak mag een terras exploiteren. Hebt u een horecazaak en wilt u een terras bij uw zaak? Of hebt u al een terras en wilt u dat veranderen? Dan moet u dit aanvragen of melden.

Let op! Lees eerst of u een terrasvergunning moet aanvragen of dat u alleen een melding hoeft te doen. Een melding is niet van toepassing voor de voormalig gemeente Haren. Voor de voormalige gemeente Ten Boer zijn de terrassen vooralsnog anders geregeld.

Aanvraag

U moet bij een aantal vragen documenten meesturen. Deze documenten kunt u gemakkelijk bijvoegen (het liefst als pdf-bestand).

Let op: vergeet niet dat uw terrasgegevens ook op uw drank- en horecavergunning vermeld moeten worden (als u alcoholische dranken schenkt). Vul dan het formulier in op de pagina drank- en horecavergunning.

Naar het loket

U kunt de aanvraag of melding ook doen aan het loket tijdens het spreekuur Horeca. Let op: pinnen is niet mogelijk. Neem mee wat u nodig heeft voor internetbankieren.

Terrasvergunning aanvragen of alleen melden?

Voor de stad Groningen geldt: alleen voor het centrum is een terrasvergunning nodig. Centrum wil zeggen: alles binnen de grachten van de Diepenring en het hele gebied tussen Westerhaven/Westersingel en de Diepenring.

Buiten het centrum van de stad Groningen is vaak een terrasmelding genoeg; als u zich aan de richtlijnen van de gemeente houdt. Wie afwijkt van de richtlijnen, heeft ook buiten het centrum een terrasvergunning nodig.

De 'beleidsregels horecaterrassen' (pdf 3 MB) van de gemeente Groningen geven een overzicht van de regels en voorwaarden.

Voor de voormalige gemeente Haren geldt: vraag altijd een terrasvergunning aan. In de voormalige gemeente Ten Boer is een terrasvergunning niet verplicht. Hebt u een vraag over Ten Boer, neem dan contact op met de Accountmanagers Horeca van de gemeente. Bel 14 050 of bezoek het spreekuur Horeca.

Melden terras

Een melding is soms genoeg. U hebt dan geen vergunning nodig. Dat is zo als:

  • Uw bedrijf buiten het centrum van de stad Groningen ligt. Centrum wil zeggen: alles binnen de grachten van de Diepenring, inclusief het gebied tussen Westerhaven/Westersingel en Diepenring.
  • Het terras een gevelterras is.
  • En de gewenste afmetingen van het terras binnen de kaders in de Beleidsregels horecaterrassen vallen.

Voor een melding moet u zelf uw terras precies opmeten en een schets maken van het gewenste terras met daarin de maten.
Deze schets moet u toevoegen (uploaden) aan uw melding.

Kosten

Tarieven en regels kunnen in de voormalige gemeenten Haren en Ten Boer afwijken van de tarieven en regels in de stad Groningen. De gemeenteraad gaat hierover nog besluiten nemen.

 
Beschrijving Kosten
Terras aanvragen in de stad Groningen (vergunning) € 486,90
Terras melden in de stad Groningen Gratis
Terras aanvragen in de voormalig gemeente Haren € 363,10