Beleid jongerenhuisvesting

Als inwoner van Groningen wilt u prettig wonen. Of u nu een oudere stadjer bent, jongere of student. Iedereen moet naar zijn zin in de stad kunnen wonen. Naast elkaar en met elkaar. Daar werkt de gemeente op verschillende manieren aan.

Particuliere kamerverhuur

Betere kamerpanden

De gemeente let scherp op de kwaliteit van de panden met kamerverhuur. Veel studentenhuizen zijn gebrekkig, de meeste bewoners willen eigenlijk verhuizen. Ze willen groter wonen, met betere voorzieningen, meer privacy en dichter bij werk of studie. De gemeente wil dat het woningaanbod voor kamerhuurders beter beantwoordt aan de vraag.

Beter evenwicht studenten en wijkbewoners

In sommige populaire buurten is er veel kamerverhuur bijgekomen. Er kan overlast ontstaan. Hierdoor kan het woongenot voor de wijkbewoners en de leefbaarheid in de buurt in gevaar komen. Daarom kijkt de gemeente bij aanvragen voor een onttrekkingsvergunning en een woningvormingsvergunning strenger naar de kwaliteit van de omgeving van de woning. Op basis van een omgevingstoets besluit de gemeente over de aanvraag.

Nieuwbouw

Campus Groningen

Onder de naam Campus Groningen (BOUWJONG) stimuleert de gemeente de bouw van nieuwe, goede jongerenhuisvesting. Er zijn al duizenden zelfstandige wooneenheden gebouwd, waarin de jongeren alle voorzieningen (keuken, toilet en douche) zelf hebben en waarvoor zij huurtoeslag kunnen krijgen.

Samenleven studenten en stadjers

Leven in Stad

Het is belangrijk dat studenten en stadjers op een goede manier met elkaar leven. Hoe doen zij dat? Op leveninstad.nl vindt u talloze voorbeelden van geslaagde activiteiten. Hebt u een goed idee voor de wijk? Dan kunt u een subsidie van maximaal € 500,00 aanvragen.

Stad Groningen Click't

Stadclickt.nl gaat over Stadjers, studenten en de dingen in de stad waar we trots op zijn. Bezoek ons voor blogs en video's over alles wat Groningen zo bijzonder maakt.

Wijk Inzet Studenten en Stadjers (WIJS)

Bewoners kunnen met hun vragen terecht bij studenten. De studenten gaan ermee aan de slag, leveren een bijdrage aan de stad en krijgen er ook nog studiepunten voor.

Verleende vergunningen