Beleid jongerenhuisvesting
Particuliere kamerverhuur
Betere kamerpanden
De gemeente let scherp op de kwaliteit van de panden met kamerverhuur. Veel studentenhuizen zijn gebrekkig, de meeste bewoners willen eigenlijk verhuizen. Ze willen groter wonen, met betere voorzieningen, meer privacy en dichter bij werk of studie. De gemeente wil dat het woningaanbod voor kamerhuurders beter beantwoordt aan de vraag.
Beter evenwicht studenten en buurtbewoners
Er is meer kamerverhuur gekomen in de gemeente. Meer kamerverhuur zorgt vaak voor meer verschillende bewoners in een buurt. Meer verschillende mensen moeten rekening houden met elkaar, anders gaat het woongenot achteruit.
Bij de aanvraag voor een omzettingsvergunning (voorheen: onttrekkingsvergunning) kijkt de gemeente dan ook streng naar de kwaliteit van de omgeving van de woning en toetst de aanvraag aan de hand van het beleid.
Nieuwbouw
Campus Groningen
Onder de naam Campus Groningen (BOUWJONG) stimuleert de gemeente de bouw van nieuwe, goede jongerenhuisvesting. Er zijn al duizenden zelfstandige wooneenheden gebouwd, waarin de jongeren alle voorzieningen (keuken, toilet en douche) zelf hebben en waarvoor zij huurtoeslag kunnen krijgen.
Samenleven studenten en inwoners
Leven in Stad
Het is belangrijk dat studenten en inwoners op een goede manier met elkaar leven. Hebt u een goed idee voor uw buurt? Dan kunt u een subsidie van maximaal € 500,00 aanvragen.
Wijk Inzet Studenten en Stadjers (WIJS)
Bewoners kunnen met hun vragen terecht bij studenten via wijsgroningen.nl. De studenten proberen de vragen te beantwoorden. Hiermee doen zij iets voor de bewoners van de stad en krijgen zij er ook studiepunten voor.
Groninger Studentenbond (GSB)
De Groninger Studentenbond heeft (samen met de gemeente) het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag (MOV) opgericht. Heb je problemen met je verhuurder? Dien dan een klacht in bij het meldpunt. Als de klacht terecht is, neemt de gemeente maatregelen. Je kunt hier ook terecht als je denkt dat je te hoge bemiddelingskosten betaalt.