Nieuws Stationsgebied

Inloop-spoorcafé verkeersonderzoek Stationsgebied Noord op 25 juni 2024

Op dinsdag 25 juni 2024 organiseert de gemeente een inloop-spoorcafé over de uitkomsten van het verkeersonderzoek naar de gevolgen van het weren van doorgaand verkeer op de Stationsweg. Bent u nieuwsgierig naar de toekomst van deze entree en wilt u graag met ons in gesprek hierover? Loop dan op 25 juni bij ons binnen tussen 16.00 en 19.00 uur in het Informatiecentrum Stationsgebied aan de Zaanstraat. Van tevoren aanmelden is niet nodig. 

Op dit moment is de Stationsweg voor voetgangers een barrière tussen de Binnenstad en het Stationsgebied. Deze barrière kan worden opgeheven door het weren van doorgaand verkeer op deze weg, met een zogenaamde ‘knip’ in de weg. Het verkeer kan dan nog wel van elke kant bij het station komen, maar kan niet meer doorrijden. Zo ontstaat er ruimte voor een doorgaande verblijfs- en voetgangerszone vanaf het station over de Werkmanbrug naar de Binnenstad. 

Verkeersonderzoek

De afgelopen periode is verkeersonderzoek gedaan om uit te zoeken wat hier de gevolgen van zijn en of dit wel mogelijk is. Conclusie is dat het weren van doorgaand autoverkeer op de Stationsweg kan. Wel is het nodig om een verkeerscirculatieplan uit te werken voor het gebied tussen het Zuiderdiep, de Zuidelijke Ringweg, de Oosterweg en de Paterswoldseweg. Met minder verkeer kan het gebied ook anders worden ingericht, met meer aandacht voor verblijven en ontmoeten. Lees  de samenvatting van de uitkomsten van het onderzoek.

Testperiode in 2025

Van 17 mei 2025 tot 7 juli 2025 rijden er geen treinen van en naar station Groningen door het werk aan de sporen en station. Deze periode gaan we gebruiken als testperiode voor het afsluiten van de Stationsweg. Zo kunnen we testen of het verkeerscirculatieplan goed werkt. 

Nieuwe Zuidplein wordt levendig hart van nieuwe wijk Spoorkwartier

In een spoorcafé op 15 mei 2024 werd het schetsontwerp van het nieuwe Zuidplein gepresenteerd. Het plein zal de zuidentree van het Hoofdstation verbinden aan de Parkweg en de Rivierenbuurt. Het plein gaat het levendige hart vormen van de nieuwe wijk Spoorkwartier, ten zuiden van het Hoofdstation.

De gemeente is bezig met de herontwikkeling van het terrein ten zuiden van het station en ten noorden van de Parkweg. Er komt een nieuwe zuidelijke ingang van het station, als belangrijke interwijkverbinding met de Rivierenbuurt. En er komt een nieuwe wijk onder de naam Spoorkwartier. Een gemengd gebied, waar mensen werken, wonen en recreëren. 

De afgelopen periode heeft de gemeente in samenwerking met OKRA Landschapsarchitecten een eerste schetsontwerp (SO) gemaakt voor hoe het plein eruit gaat zien. In een spoorcafé op 15 mei 2024 hebben we dit schetsontwerp gepresenteerd en gevraagd om reacties.  De reacties worden meegenomen in de volgende stap: het maken van een voorlopig ontwerp. U kunt meer lezen over het ontwerp en de reacties hierop op onze site.

86 deelnemers aan de enquête over de toekomst van de Parkweg

De reacties van 86 deelnemers aan een enquête over de toekomst van de Parkweg zijn gebundeld in een rapportage. Zij gaven hun ideeën, aandachtspunten en zorgen mee over verkeer, veiligheid, uitstraling en groen. De reacties lopen uiteen van de wens om fiets- en autoverkeer te scheiden, de snelheid te verlagen naar 30 km per uur en zwaar verkeer te weren tot aandacht voor het fietsparkeerprobleem en toevoegen van bankjes en betere verlichting. De inbreng van de bewoners wordt gebruikt bij het opstellen van het eerste schetsontwerp.

De gemeente gaat de Parkweg vergroenen en geschikter maken voor voetgangers en fietsers. De eerste stap is het maken van een plan. De gemeente wil daarbij rekening houden met hoe de bewoners denken over de toekomst van hun straat.  Daarom zijn in januari 2024 twee bijeenkomsten georganiseerd voor de Rivierenbuurt en de Grunobuurt. Ook konden belangstellenden een vragenlijst invullen via de website. U kunt meer lezen over de uitkomsten van de enquête en het vervolg op onze site.

Schilderij van het station prijkt in het informatiecentrum

De vergaderzaal in het informatiecentrum Stationsgebied is een stukje mooier geworden met het schilderij “Werkzaamheden verbouwing op het Hoofdstation Groningen” van Levy Winter. Winter is kunstenaar uit Midwolda, werkzaam bij Cosis Kunst. De officiële onthulling van het schilderij vond plaats in maart. 

De kunstenaar heeft het schilderij ter plekke gemaakt. Hij vindt het station in Groningen het mooiste van Nederland. “De bouwstijl, de schoonheid, de sfeer. De mooie deuren van de hal” licht hij toe. “Ik vind het interessant om de verbouwing te volgen en ik ben benieuwd hoe alles eruit komt te zien, als het klaar is.” 

Wim Kamminga, projectmanager van het stationsgebied: “Het schilderij van het station kwam onder onze aandacht. We konden deze kans niet voorbij laten gaan om het een plek te geven in ons informatiecentrum.” 

Hebt u interesse in de schilderijen van Levi Winter? Dan kunt u terecht bij Cosis, Ingrid Baron, ingrid.baron@cosis.nu.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen in het stationsgebied en een bezoekje brengen aan het informatiecentrum aan de Zaanstraat? We zijn elke eerste maandag van de maand open tussen 13:00 en 17:00 uur.  

Hebt u vragen en wilt u op een ander moment een afspraak maken? Vul dan ons contactformulierexterne-link-icoon in.