Maartenscollege
Alle kinderen en jongeren moeten de beste kansen krijgen om zich te ontwikkelen, ongeacht waar ze vandaan komen. Daarom gaat de gemeente Groningen de komende jaren veel investeren in het bouwen en renoveren van scholen via het scholenplan Gro Up. Dit plan zorgt ervoor dat de kwaliteit van de scholen, de omgeving rondom de school en de wijk verbeteren.
Campus Esserberg
Ook in het zuidelijke deel van de gemeente Groningen ondergaan diverse scholen veranderingen zoals nieuwbouw, verbouw en/of verduurzaming van gebouwen.
Eén van de scholenlocaties die daarvoor in aanmerking komt, is de locatie Maartenscollege in Haren. In een haalbaarheidsstudie is onderzocht op welke wijze een herinrichting, verbouw en/of nieuwbouw op de huidige locatie ingepast kan worden.
Diverse schoolbesturen zijn hierbij betrokken. Dit zijn het Maartenscollege, de International School Groningen (ISG) en de Groningse School Vereniging (GSV).
Toekomstscenario
In de toekomstvisie van de scholen vormt de locatie Maartenscollege de centrale plek waar internationaal- en tweetalig onderwijs op zowel primair- als voortgezet niveau gehuisvest worden. In de haalbaarheidsstudie zijn de blijvende inpassing en uitbreiding van de GSV meegenomen.
Haalbaarheidsstudie
Het totale gebied waar de campus Esserberg zich op richt bevindt zich binnen de rode stippellijn en het parkeerterrein Esserberg. Dit is het terrein aan/rondom de Hemmenlaan en de Rijksstraatweg waar zich onder andere bevinden:
- Het Maartenscollege.
- De bijbehorende gymzalen.
- Het statige witte gebouw aan de Rijksstraatweg (villa).
- De semipermanente gebouwen van de ISG.
- Het voormalig (sport)grasveld naast de net opgeleverde woningen van DHE1.
In de haalbaarheidsstudie is rekening gehouden met de ontwikkelingen van de diverse scholen. Zo is er sprake van een integraal geheel. Dit is de basis voor het kunnen nemen van weloverwogen en realistische besluiten. De studie houdt naast de ontwikkelingen op het gebied van onderwijs, rekening met onderwerpen als onder andere: stedenbouw en landschap, verkeer en parkeren, erfgoed en cultuurhistorie, en planologie.
Omgeving
De veranderingen leiden ook tot aanpassingen van de verkeerssituatie in het gebied. Hierbij zijn toegankelijkheid en veiligheid belangrijke randvoorwaarden. Meerdere scenario’s en oplossingsrichtingen zijn bekeken.
Planning
De gemeenteraad heeft eind 2021 de oplossingsrichtingen voor het onderwijs in Groningen Zuid vastgesteld. Dit betekent dat nu gestart kan worden met de verdere uitwerking van het programma en diverse voorstellen voor de campus Esserberg in Haren. Een onderdeel van het programma is de volledige verplaatsing van de basisschool Groningse Schoolvereniging naar deze locatie.
Bijeenkomsten
In de afgelopen periode is er doorgewerkt om mogelijkheden te vinden hoe de campus voor internationaal en tweetalig onderwijs kan worden ingepast op de huidige locatie - inclusief de volledige verplaatsing van de Groningse Schoolvereniging.
Inloopbijeenkomst 16 april 2025
Voor de uitwerking van het ontwerp van de campus Esserberg is het team van Shift Architecture Urbanism gekozen. Zij hebben een schetsontwerp (SO) van zowel de gebouwen als de buitenruimte gemaakt.
Woensdag 16 april jl. zijn twee inloopbijeenkomsten georganiseerd. Een voor het personeel van de scholen en de ouders van de leerlingen en één voor de direct omwonenden en andere belangstellenden.
Voor de inhoud van de panelen verwijzen we graag naar onderstaande bestanden.
Tijdens de inloopbijeenkomst is ook een impressiefilm getoond van het schetsontwerp.
Inloopbijeenkomst 15 februari 2023
Op 15 februari 2023 is er een inloopbijeenkomst georganiseerd voor de direct omwonenden, waarbij de voorlopige resultaten zijn gedeeld. Lees en bekijk de panelen die op de inloopbijeenkomst zijn neergezet:
Inloopbijeenkomst 22 juni 2021 terugkijken
U kunt de informatiebijeenkomst van 22 juni 2021 terugkijken. Wilt u de uitzending terugkijken met ondertiteling? Maak dan gebruik van het contactformulier.
Contact
Hebt u vragen of opmerkingen? Gebruik het contactformulier.