U bent hier

Op donderdag 25 mei (Hemelvaartsdag), vrijdag 26 mei en maandag 5 juni (tweede pinksterdag) zijn veel gemeentelijke gebouwen en kantoren gesloten. Lees verder >>

Internationale betrekkingen

Groningen is een stad met veel internationale contacten. Kennisinstellingen in Groningen trekken docenten, studenten en onderzoekers uit het buitenland aan. Onze bedrijven doen zaken in het buitenland, en nemen buitenlandse kenniswerkers in dienst.

Wat u moet weten

Kennisstad

Als kennisstad heeft Groningen een enorm belang bij goede contacten in het buitenland, omdat de stad internationaal concurreert met andere kennissteden om talent aan te trekken. Daarvoor is onder andere het International Welcome Centre North opgericht. Dit centrum maakt het nieuwe kenniswerkers zo gemakkelijk mogelijk om zich in Groningen te vestigen.

Groningen in Europa

Groningen wil internationaal zichtbaar zijn als een geweldige plaats om te wonen, te leren en te werken. Groningen wil zich in de EU profileren, om invloed te krijgen op nieuw beleid en wetgeving, en om zo veel mogelijk gebruik te kunnen maken van Europese subsidies en uitwisselingsprogramma’s.

Internationale handel

Waar mogelijk opent de gemeente Groningen in het buitenland de deuren voor ondernemers, zodat die zaken kunnen doen. Groningen biedt buitenlandse bedrijven die zich willen vestigen, een warm welkom.

Partnersteden

Groningen heeft formele relaties met een aantal steden in Europa, het China en in Nicaragua. Alleen de relaties met onze Noord-Duitse partners in Oldenburg, Bremen en Hamburg, en de Chinese steden Tianjin en Xi’an onderhouden we actief.

De relatie met andere steden is uitsluitend reactief, en vooral in het kader van Europese projecten. Met Moermansk (Rusland) en San Carlos (Nicaragua) wordt de stedenband onderhouden door een door de gemeente gesubsidieerde stichting.