Informatie voor vluchtelingen uit Oekraïne

Kan ik naar een dokter? Krijg ik geld? Kan mijn kind onderwijs volgen en kan ik werken? En waar staat informatie in mijn eigen taal?

Aankomst

Wat moet ik doen als ik als vluchteling aankom in de stad Groningen?

Opvangadres regelen:

 • In Groningen zijn verschillende opvanglocaties. Om een plek in een gemeentelijke opvanglocatie te krijgen, moet u zich melden bij de gemeente. Wij checken dan of er een plek beschikbaar is. Dat hoeft niet in de stad Groningen zelf te zijn. 

  Melden bij de gemeente Groningen (tijdens kantooruren!):
  • Gemeentelijke balie: Kreupelstraat 1
   Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur (donderdag tot 19:00 uur)
  • Whatsapp: 06 12 82 39 73
  • Vanuit buitenland: +31 6 12 82 39 73 (alleen voor WhatsApp-berichten, niet voor bellen of sms'en)
  • Contactformulier
  • Telefoon 14 050
   Prepaid abonnees Lyca en Lebara: 050 367 70 00.
   Vanuit buitenland: +31 50 367 70 00
    
 • Opvang zoeken in een gastgezin. Verschillende mensen bieden plek aan in huis. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op de websites RefugeeHomeNL en RefugeeHelp.nl.

Gezondheid

Kan ik als Oekraïense vluchteling naar de dokter?

Oekraïense vluchtelingen die medisch noodzakelijke zorg nodig hebben, kunnen terecht bij artsen en ziekenhuizen. Alleen zorg uit het basispakket wordt volledig vergoed. Kijk voor meer informatie op zorgverzekeringslijn.nl (ook in het EngelsOekraïens en Russisch).

Op alle opvanglocaties is een loket of spreekuur ingericht. Daar kunnen vluchtelingen uit Oekraïne terecht met medische vragen.

Heb ik als een vluchteling uit Oekraïne een zorgverzekering nodig?

Nee, als vluchteling uit Oekraïne hoeft u geen zorgverzekering af te sluiten. Vanaf 1 juli 2022 ook niet als u werkt. U valt onder de RMO (Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne). Kijk voor meer informatie op de website van de Zorgverzekeringslijn.

Huisdieren

Heeft u als vluchteling uw huisdier meegenomen? Dan is het advies om snel naar de dierenarts te gaan. Honden moeten bijvoorbeeld een inenting krijgen tegen rabiës (hondsdolheid).
Meer informatie vindt u op de website van van hulp voor dieren uit Oekraïne

Inschrijven bij de gemeente

Vluchtelingen uit Oekraïne moeten zich inschrijven bij de gemeente Groningen. Daarna kunt u in aanmerking komen voor leefgeld en werk.

Woont u bij een gastgezin?

Bent u gastgezin voor vluchtelingen uit Oekraïne? En woont u in Groningen? Maak dan als gastgezin een afspraak voor het inschrijven van vluchtelingen op uw adres.

Maak voor elke persoon een aparte afspraak. Dit geldt ook voor kinderen.

Maak een afspraak >

Meenemen

 • Alle Oekraïense paspoorten, identiteitskaarten en/of akten.
 • Alle personen die ingeschreven moeten worden. Kinderen dus ook.

Kinderen zonder documenten worden ook ingeschreven als één van de ouders zich kan identificeren.

Woont u in een opvanglocatie van de gemeente Groningen?

Vluchtelingen in gemeentelijke opvanglocaties, krijgen hierover informatie en begeleiding op deze opvanglocatie.

Woont u niet in de gemeente Groningen?

Dan moet u zich inschrijven bij de gemeente waar u woont. U kunt zich niet bij ons inschrijven.

Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïne

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen tijdelijk bescherming krijgen in Nederland door de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. Vluchtelingen uit Oekraïne hebben recht op opvang, medische zorg en onderwijs voor minderjarige kinderen. De richtlijn betekent ook dat zij kunnen werken in Nederland. Hiervoor moeten vluchtelingen ingeschreven staan bij de gemeente. Kijk voor meer informatie op de website van de IND.

Leefgeld

Hoeveel geld krijgen Oekraïense vluchtelingen?

 • In een opvanglocatie krijgt elke volwassene en elk kind € 260 per maand.
 • Bij een gastgezin krijgt elke volwassene € 475 en elk kind € 315 per maand.

Inschrijven bij de gemeente

Om leefgeld te krijgen, moeten vluchtelingen zich inschrijven bij de gemeente.

Leefgeld aanvragen

Woont u niet in een opvanglocatie, dan moet u zelf leefgeld aanvragen. Na de aanvraag neemt de gemeente contact met u op.

Aanmeldformulier voor leefgeld >

Woont u in een opvanglocatie? Dan vraagt de locatie het leefgeld voor u aan.

Wijzing doorgeven of leefgeld stoppen

Als u start met werk, heeft u geen recht meer op leefgeld. Voordat u begint met werken, moet u dit doorgeven aan de gemeente. We stoppen het leefgeld de maand nadat u bent gestart met werken in Nederland.

Als u een wijziging in uw persoonlijke situatie wil doorgeven, kunt u dit formulier ook invullen.

Wijziging doorgeven of leefgeld stoppen >

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de websites van de Rijksoverheid en van Refugeehelp.nl (in Engels, Nederlands, Oekraïens en Russisch).

Bankrekening

De gemeente verstrekt tijdelijk bankpasjes waarmee vluchtelingen uit Oekraïne kunnen betalen. Het is wel de bedoeling dat vluchtelingen zo snel mogelijk een eigen Nederlandse bankrekening openen. De gemeente gaat het leefgeld dan storten op deze rekening.

Een Nederlandse bankrekening openen

Op de website betaalvereniging.nl staat wat vluchtelingen uit Oekraïne moeten doen om een Nederlandse bankrekening te openen. Op deze website staat een overzicht van Nederlandse banken. Bij de meeste banken kunnen vluchtelingen online een bankrekening openen. De websites van de meeste banken zijn in het Engels en Oekraïens.  

Werk

Vluchtelingen uit Oekraïne mogen in loondienst werken. De gemeente ondersteunt de contacten tussen vluchtelingen uit Oekraïne die in de gemeente Groningen wonen, werkgevers en uitzendbureaus. Op de gemeentelijke opvanglocaties hangen vacatures.  Ook zijn er wekelijkse spreekuren ingesteld waar Oekraïense vluchtelingen, binnen de gemeente Groningen, terecht kunnen voor ondersteuning en vragen over werk. U bent welkom zonder afspraak:

 • Emmalaan 33 Haren: maandag van 10:00 tot 12:00 uur.
 • Eemskanaal 58 Groningen: donderdag van 13:00 tot 15:00 uur.
 • Helsinkistraat 2 Groningen: donderdag van 10:00 tot 12:00 uur.
 • Avondsterlaan 134 Groningen: donderdag van 10:00 tot 12:00 uur.

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen bij vragen over werk ook een e-mail sturen naar oekrainers.en.werk@groningen.nl

Informatie voor zelfstandigen

Voor vluchtelingen uit Oekraïne, die als ondernemer in Nederland willen werken, gelden extra regels. Deze ondernemers hebben een tewerkstellingsvergunning nodig. Kijk voor nadere informatie op : https://www.uwv.nl/werkgevers/werkvergunning     

Vluchtelingen die werk hebben gevonden, moeten hun leefgeld stop zetten. Dit is een verplichte melding. Dit kunnen zij doen door een e-mail te sturen naar: leefgeld.vluchtelingen@groningen.nl. Het leefgeld wordt de maand na de melding stopgezet ongeacht de hoogte van het inkomen. Vluchtelingen bij wie het werk stopt, kunnen opnieuw leefgeld aanvragen.

Informatie voor werkgevers

Oekraïense vluchtelingen in loondienst hebben geen tewerkstellingsvergunning nodig. Tot 4 maart 2023 vallen zij onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïners. Om te kunnen werken, moet voor deze vluchtelingen het volgende geregeld zijn: een burgerservicenummer (BSN), een geldig identiteitsbewijs en een bankrekening. Bij twijfel kunt u contact opnemen met de gemeente.

Als u een Oekraïense vluchteling in dienst heeft, moet u dit melden bij het UWV.

Heeft u vacatures voor Oekraïense vluchtelingen? Dan horen wij dat graag! U kunt in dat geval een mail sturen naar oekrainers.en.werk@groningen.nl. Dan nemen wij contact met u op.

Onderwijs

Kinderen van 4 tot 18 jaar die vanuit Oekraïne naar Nederland zijn gekomen, hebben recht op onderwijs. Zij kunnen zich aanmelden voor een school in Groningen.

Let op! Vul per kind een apart formulier in.

Aanmeldformulier voor onderwijs >

De gemeente en schoolbesturen zoeken samen een geschikte school. Voor kinderen tot 12 jaar proberen we een school in de buurt te vinden. Kinderen van 12 jaar en ouder kunnen terecht bij de Internationale Schakelklas (ISK).

Algemene informatie over het onderwijs aan leerlingen uit Oekraïne vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Voor vragen over het onderwijs aan Oekraïense kinderen kunt u mailen met onderwijsoekraine@groningen.nl

Meer informatie

 • RefugeeHelp.com is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland. En voor iedereen die zich voor hen in wil zetten. Met informatie in het Nederlands, Engels, Oekraïens en Russisch.

 • Het Rode Kruis heeft een WhatsApp informatielijn voor mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne. Via +31 6 48 15 80 53 kan een (voice-)bericht worden gestuurd. Dit kan in het Oekraïens, Russisch of Engels.

 • Op de website van het IWCN staat informatie in het Engels over onder meer noodopvang en manieren om te helpen. Gericht op Noord-Nederland.

 • Kijk voor informatie over huisdieren uit Oekraïne op hulpvoordierenuitoekraine.nl  of de website NVWA.nl/oekraine.

Gratis taallessen Nederlands

De Rijksuniversiteit Groningen biedt online een gratis basiscursus Nederlands aan. Op Dutch Survival Kit staat een document met standaardzinnen voor het eerste contact in het Nederlands. 

Contact

Ga naar de pagina contact.