Informatie voor vluchtelingen uit Oekraïne

Kan ik naar een dokter? Krijg ik geld? Kan mijn kind onderwijs volgen en kan ik werken? En waar staat informatie in mijn eigen taal?

Onderwijs

Kinderen van 4 tot 18 jaar die vanuit Oekraïne naar Nederland zijn gekomen, hebben recht op onderwijs. Zij kunnen zich aanmelden voor een school in Groningen.

Let op! Vul per kind een apart formulier in.

De gemeente en schoolbesturen zoeken samen een geschikte school. Voor kinderen tot 12 jaar proberen we een school in de buurt te vinden. Kinderen van 12 jaar en ouder kunnen terecht bij de Internationale Schakelklas (ISK).

Algemene informatie over het onderwijs aan leerlingen uit Oekraïne vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Leerkrachten

Bent u beschikbaar en gekwalificeerd om les te geven aan deze groep kinderen? Wij komen graag in contact met u. Stuur een mail met relevante gegevens naar onderwijsoekraine@groningen.nl en wij nemen contact met u op. Ook voor andere vragen met betrekking tot het onderwijs aan Oekraïense kinderen kunt u gebruik maken van dit mailadres.

Werk

Vluchtelingen uit Oekraïne mogen in loondienst werken. Dit geldt voor vluchtelingen die ingeschreven staan bij de gemeente.

Wilt u graag in gesprek over de mogelijkheden om in Nederland te werken? Vul dan het formulier in. Heeft u al contact gehad met een accountmanager Werk tijdens de inschrijving in de gemeente? In dat geval hebben wij uw gegevens al en hoeft u dit formulier niet in te vullen.

De gemeente neemt vervolgens contact met u op voor het maken van een afspraak.

Leefgeld

Hoeveel geld krijgen Oekraïense vluchtelingen?

• In een opvanglocatie krijgt elke volwassene en elk kind € 260 per maand.
  • Bij een gastgezin krijgt elke volwassene € 475 en elk kind € 315 per maand.

Inschrijven bij de gemeente

Om leefgeld te krijgen, moeten vluchtelingen zich inschrijven bij de gemeente.

Leefgeld aanvragen

Woont u niet in een opvanglocatie, dan moet u zelf leefgeld aanvragen. Na de aanvraag neemt de gemeente contact met u op.

Woont u in een opvanglocatie? Dan vraagt de locatie het leefgeld voor u aan.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de websites van de Rijksoverheid en van Refugeehelp.nl (in Engels, Nederlands, Oekraïens en Russisch).

Bankrekening

De gemeente verstrekt tijdelijk bankpasjes waarmee vluchtelingen uit Oekraïene kunnen betalen. Het is wel de bedoeling dat vluchtelingen zo snel mogelijk een eigen Nederlandse bankrekening openen. De gemeente gaat het leefgeld dan storten op deze rekening.

Het openen van een Nederlandse bankrekening

Op de website betaalvereniging.nl staat wat vluchtelingen uit Oekraïne moeten doen om een Nederlandse bankrekening te openen. Op deze website staat een overzicht van Nederlandse banken. Bij de meeste banken kunnen vluchtelingen online een bankrekening openen. De websites van de meeste banken zijn in het Engels en Oekraïens.

Informatie in mijn eigen taal

• RefugeeHelp.com is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland. En voor iedereen die zich voor hen in wil zetten. Met informatie in het Nederlands, Engels, Oekraïens en Russisch.

• Het Rode Kruis heeft een WhatsApp informatielijn voor mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne. Via +31 6 48 15 80 53 kan een (voice-)bericht worden gestuurd. Dit kan in het Oekraïens, Russisch of Engels.

• Op de website van het IWCN staat informatie in het Engels over onder meer noodopvang en manieren om te helpen. Gericht op Noord-Nederland.

Gratis taallessen Nederlands

De Rijksuniversiteit Groningen biedt online een gratis basiscursus Nederlands aan. Op Dutch Survival Kit staat een document met standaardzinnen voor het eerste contact in het Nederlands.

Gezondheid

Onverzekerde Oekraïense vluchtelingen die medisch noodzakelijke zorg nodig hebben, kunnen terecht bij artsen en ziekenhuizen. Alleen zorg uit het basispakket wordt volledig vergoed. Kijk voor meer informatie op zorgverzekeringslijn.nl (ook in het EngelsOekraïens en Russisch).

Op alle opvanglocaties zijn medewerkers van het WIJ-team aanwezig. Zij zijn het aanspreekpunt voor de zorgvragen van de vluchtelingen.

Informatie voor zorgverleners