Vluchtelingen Oekraïne: Werk

Loondienst

Vluchtelingen uit Oekraïne mogen in loondienst werken. De gemeente ondersteunt de contacten tussen vluchtelingen uit Oekraïne die in de gemeente Groningen wonen, werkgevers en uitzendbureaus. Op de gemeentelijke opvanglocaties hangen vacatures. Ook zijn er wekelijkse spreekuren ingesteld waar Oekraïense vluchtelingen, binnen de gemeente Groningen, terecht kunnen voor ondersteuning en vragen over werk. U bent welkom zonder afspraak:

  • Emmalaan 33, Haren: maandag 10:00 - 12:00 uur
  • Stationsplein 7 (gebouw Frascati), Groningen: dinsdag 10:00 - 12:00 uur
  • Maresiusstraat 22, Groningen: donderdag 10:00 - 12:00 uur

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen bij vragen over werk ook een e-mail sturen naar oekrainers.en.werk@groningen.nl

Informatie voor zelfstandigen

Voor vluchtelingen uit Oekraïne, die als ondernemer in Nederland willen werken, gelden extra regels. Deze ondernemers hebben een tewerkstellingsvergunning nodig. Kijk voor nadere informatie op de website van het UWVexterne-link-icoon.     

Vluchtelingen die werk hebben gevonden, moeten hun leefgeld stop zetten. Dit is een verplichte melding. Dit kunnen zij doen door een e-mail te sturen naar leefgeld.vluchtelingen@groningen.nl. Het leefgeld wordt de maand na de melding stopgezet ongeacht de hoogte van het inkomen. Vluchtelingen bij wie het werk stopt, kunnen opnieuw leefgeld aanvragen.

Informatie voor werkgevers

Oekraïense vluchtelingen in loondienst hebben geen tewerkstellingsvergunning nodig. Zij vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïners. Om te kunnen werken, moet voor deze vluchtelingen het volgende geregeld zijn: een burgerservicenummer (BSN), een geldig identiteitsbewijs en een bankrekening. Bij twijfel kunt u contact opnemen met de gemeente.

Als u een Oekraïense vluchteling in dienst heeft, moet u dit melden bij het UWVexterne-link-icoon.

Hebt u vacatures voor Oekraïense vluchtelingen? Dan horen we dat graag! U kunt in dat geval een mail sturen naar oekrainers.en.werk@groningen.nl. Dan nemen we contact met u op.