Decoratieve afbeelding

Inburgeren in Groningen

Bent u nieuw in Nederland en komt u in de gemeente Groningen wonen? Welkom!

Wat doet Thuisin050?

Thuisin050 helpt u bij het inburgeren in Groningen. Thuisin050 is een afdeling van de gemeente Groningen speciaal voor statushouders en gezinsmigranten. Deze afdeling zorgt ervoor dat u zich hier thuis voelt. En helpt u bij het vinden van werk of een opleiding.

Bent u als vluchteling naar Nederland gekomen en hebt u nu een verblijfsvergunning? Dan noemen we u een statushouder of inburgeraar.

Lees in het Boekje van Hasan en Sherin over de inburgering van Hasan (Syrië) en Sherin (Egypte). Hoe is het om in te burgeren? Waar liepen zij tegenaan? Bij wie konden ze terecht?

Inmiddels werken Hasan en Sherin bij de gemeente Groningen en helpen zij andere inburgeraars.

Read about the integration of Hasan (Syria) and Sherin (Egypt) in the Booklet of Hasan and Sherin. What is it like to integrate? What did they encounter? Who could they turn to?

Hasan and Sherin now work for the municipality of Groningen and help other people integrating.

اقرأ قصة اندماج كل من حسن (سوريا) وشرين (مصر) في القصة المصورة "كتيب حسن وشرين". كيف يكون الأندماج في هولندا؟ ما الذي واجهوه؟ الى من لجآ لطلب المساعدة؟

.حاليًا يعمل حسن وشرين في بلدية خرونينغن ويساعدان الآخرين في الأندماج

Inburgeren

U hebt uw verblijfsvergunning vóór 2013 gekregen

Hebt u vóór 2013 uw verblijfsvergunning gekregen? En hebt u uw inburgeringsexamen nog niet gehaald? Dan krijgt u een brief van de gemeente. In die brief staat wanneer u het inburgeringsexamen moet halen: uw inburgeringstermijn. De gemeente nodigt u uit voor een gesprek. Dat gesprek is verplicht.

U hebt uw verblijfsvergunning tussen 2013 en 2022 gekregen

Hebt u na 1 januari 2013 uw verblijfsvergunning gekregen? En moet u verplicht inburgeren? Dan krijgt u een brief van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). In die brief staat uw startdatum voor de inburgering. U hebt 3 jaar de tijd om in te burgeren. Dit is de inburgeringstermijn.

U hebt uw verblijfsvergunning na 1 januari 2022 gekregen

Op 1 januari 2022 is de nieuwe Wet Inburgering ingevoerd. Dit betekent dat de gemeente u helpt om zo snel mogelijk in te burgeren.

Meer informatie op inburgeren.nlexterne-link-icoon

Inburgeren voor gezinsmigranten

Bent u naar Nederland gekomen om bij uw partner (of ander familielid) te gaan wonen? Dan bent u een gezinsmigrant. Als gezinsmigrant moet u verplicht inburgeren. U krijgt daarover een brief van de DUO.

Hierna krijgt u een uitnodiging van de gemeente voor een gesprek. U krijgt dan ook een contactpersoon toegewezen. Met deze contactpersoon stelt u samen een Plan Inburgering en Participatie (PIP) op. Met de ondertekening van het PIP start de inburgeringstermijn.

U kunt alvast taallessen nemen. Bij voorkeur bij een school die het keurmerk Blik Op Werk heeft en waar u fysiek aanwezig bent tijdens de lessen. Kijk voor een overzicht op de website BlikopWerkexterne-link-icoon. U hoeft dus niet te wachten tot het PIP is ondertekend.

U moet zelf zorgen dat u taalles krijgt. Hebt u hier een lening van de DUO voor nodig? Stuur dan een e-mail naar Thuisin050: thuisin050@groningen.nl.

Meer informatie op inburgeren.nlexterne-link-icoon of het spreekuur voor gezinsmigranten.

Het spreekuur voor gezinsmigranten is elke 2 weken op vrijdagmiddag van 14:00 tot 16:00 uur, alleen in de even weken, op Harm Buiterplein 1 in Groningen.

Naturalisatie

Woont u in Groningen? En wilt u de Nederlandse nationaliteit aanvragen?

Lees meer informatie over Nederlander worden.

Hoe werkt het, algemene informatie en contact

Meer informatie over inburgeren en onze contactgegevens vindt u via onderstaande links.