Gemeentegrond tijdelijk gebruiken, vergunning of melding

Wilt u voorwerpen op de openbare weg plaatsen? Zoals een bouwkeet, bouwmaterialen, bouwschutting, steiger of container? Dan moet u dit melden of aanvragen bij de gemeente.

Let op!

• Zijn vanwege de werkzaamheden tijdelijk verkeersmaatregelen nodig, zoals een stremming van de weg? Dan hebt u schriftelijk toestemming nodig van Bureau Verkeersmanagement. Bel 14 050.
  • Moet u in een autovrij gebied goederen of werkmateriaal afleveren? Vraag een ontheffing aan.

Aanvragen online

Doe de aanvraag of melding minimaal 7 werkdagen voordat het voorwerp geplaatst moet worden.

Na uw aanvraag

Binnen 7 werkdagen krijgt u bericht van een vergunningverlener van de gemeente. Vaak komt een vergunningverlener langs om de situatie te bekijken en om afspraken met u te maken.

Naar het loket

Wilt u liever iemand van de gemeente spreken aan het loket? Kom dan naar het Loket Bouwen en Wonen van de gemeente. Ga naar de pagina Bezoekadressen en Openingstijden.

Voorwaarden

Tarieven en regels kunnen verschillen in de voormalige gemeenten Haren, Ten Boer en Groningen. De gemeenteraad moet hierover besluiten nemen.

Aanvraagtermijn

Alleen melden, geen vergunning

In sommige gevallen hoeft u het gebruik van gemeentegrond alleen te melden. Melden is genoeg bij de volgende plaatsingen:

• Afvalcontainer die kleiner is dan 10 m3
    • Bouwsteigers
    • Opslag van bouwmaterialen en gereedschap

Uitzonderingen, waarbij u toch een vergunning nodig hebt:

• De plaatsing duurt langer dan 1 week.
    • Het gezamenlijk oppervlak is groter dan 6 m2.
    • Terrasmeubilair, daarvoor gelden andere regels.

Kosten

Kosten gemeentegrondvergunning
      Beschrijving Prijs
      Vergunningaanvraag € 58,50

Meestal moet u ook precariobelasting betalen. De tarieven staan op pagina 4 in de pdf. Dit is een belasting voor het gebruik van de gemeentegrond. In het gebied van de voormalige gemeente Haren betaalt u geen precariobelasting.

Vragen?

Bel 14 050 of gebruik het contactformulier.