De Nieuwe Held
De Nieuwe Held wordt een moderne en groene gezinswijk aan de westelijke rand van de stad. Naast grote projecten als De Suikerzijde, Stadshavens en Meerstad gaat De Nieuwe Held met 1850 woningen ook voorzien in de enorme behoefte aan woningen in Groningen. De grond in het gebied is deels van de gemeente en deels van de samenwerkende ontwikkelaars: de Groninger Projecten CV (GPCV). We verwachten dat de bouw van de eerste woningen in 2027 kan starten.
Stedenbouwkundig plan en inloopbijeenkomst
We zijn op dit moment het stedenbouwkundig plan aan het afronden. In dit plan staan tekeningen van de gewenste inrichting van het gebied. Hierop staan alle onderdelen van de nieuwe wijk die ruimte vragen, zoals woningen, straten, parkeren, groen en water.
Inloopbijeenkomst 14 mei 2025
Op woensdag 14 mei 2025 is er een inloopbijeenkomst over de ontwikkeling van De Nieuwe Held. Tussen 16:00 en 20:00 uur kunt u in MFC ’t Vinkhuys (Diamantlaan 94) zien hoe de plannen zich ontwikkelen. We laten onder andere zien wat er het afgelopen jaar is gedaan, hoe de planning eruitziet en hoe het eerste deelplan wordt uitgewerkt.
Met themaborden en een maquette kunt u tijdens de inloopbijeenkomst een goed beeld krijgen van de plannen. Na afloop komen de themaborden op deze webpagina te staan. Ook kunt u online reageren.
Van 16:00 tot 18:00 uur is er een gebarentolk aanwezig.
Terugblik: inloopbijeenkomsten 15 en 22 mei 2024
Het eerste concept van het stedenbouwkundig plan hebben we al laten zien aan omwonenden en geïnteresseerden tijdens inloopbijeenkomsten op 15 en 22 mei 2024. Er waren 600 bezoekers en veel mensen kwamen met vragen of opmerkingen. We hebben de reacties verzameld en beantwoord in een document. Deze bekijkt u hieronder.
Moderne en groene gezinswijk
De Nieuwe Held wordt een gevarieerde wijk met veel groen, water en verschillende soorten woningen. Er komt ook ruimte voor wijkvoorzieningen en werkplekken. Voorbeelden van voorzieningen zijn sport en spel, een kleine supermarkt, ontmoetingsplekken en een school.
De Nieuwe Held wordt een voorbeeld van een moderne buitenwijk: duurzaam en in haar opzet gericht op fietser, voetganger en ov. Met ruimte voor betaalbaar wonen en een breed aanbod van woningen.
Uitgangspunten
We hebben een stedenbouwkundig bureau een aantal belangrijke uitgangspunten meegegeven. Voorbeelden hiervan zijn:
- Het groene landschap waar de buurten in liggen, is een belangrijke kwaliteit van de wijk.
- Er wordt duurzaam ontworpen.
- De leefkwaliteit is hoog: mensen kunnen deelnemen, elkaar ontmoeten, sporten en spelen in een gezonde omgeving.
- De Nieuwe Held wordt een groene en uitnodigende wijk.
- Er is veel ruimte voor de fietser en voetganger.
- Er komen goede verbindingen met omliggende wijken.
Het is een uitdaging om al deze ambities samen te brengen in een goed stedenbouwkundig plan. Dit vraagt veel onderzoek. Toch willen we deze ambities zo goed mogelijk meenemen om een kwalitatief goede stadswijk te ontwikkelen. We doen dit samen met de GPCV.
Er is veel aandacht voor de bereikbaarheid van De Nieuwe Held en de rest van de Westflank van Groningen. Meer informatie hierover is te vinden op ringwestverbindt.nl.
Type woningen
In De Nieuwe Held worden verschillende soorten woningen gebouwd, zoals sociale woningbouw, rijwoningen, twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen. Er komt ook ruimte voor appartementen.
De verdeling van 1850 woningen is als volgt:
- 30 procent sociale woningbouw
- 20 procent betaalbare woningbouw (in de koopsector een vrij op naam-prijs tot 355.000 euro)
- 50 procent vrije sector
Planning
In mei 2024 waren de eerste inloopbijeenkomsten voor de omgeving. Op woensdag 14 mei 2025 organiseren we de volgende bijeenkomst. Als het stedenbouwkundig plan daarna wordt afgerond en vastgesteld, wordt de ruimtelijke procedure bepaald. We verwachten dat de bouw van de eerste woningen in 2027 kan starten.
Voorbereidende werkzaamheden
Het eerste voorbereidende werk in het gebied is gedaan tussen augustus en november 2024. Denk dan aan landmetingen en grondonderzoek, maar ook aan archeologisch onderzoek. Daarbij zijn interessante sporen gevonden uit de ijzertijd, zoals greppels, paalgaten en een waterput. Ook zijn er sporen gevonden uit de late middeleeuwen, zoals geulen, sloten, bakstenen en een mogelijke kleiput.
Op dit moment zijn er geen nieuwe werkzaamheden gepland. Als dat verandert, zullen we dat melden op deze webpagina en in de Nieuwsbrief West.
Klankbordgroep
In december 2024 zijn we begonnen met een klankbordgroep. Hierin halen we reacties op, onderzoeken we wat we met deze reacties kunnen doen en leggen we uit waarom we bepaalde keuzes maken. De klankbordgroep bestaat uit bewoners van de omliggende wijken, een vertegenwoordiger van de volkstuinvereniging Vinkhuizen en vertegenwoordigers van de wijkraden Gravenburg, De Held, Reitdiep en Vinkhuizen.
De overleggen gaan over de voortgang van De Nieuwe Held, maar ook over specifieke onderdelen van het project. Vaak is er dan een specialist van de gemeente of een bureau dat voor de gemeente werkt aanwezig om uitleg te geven. De verslagen van de overleggen met de klankbordgroep vindt u onder Documenten.
Overeenkomst voor ontwikkeling
De gemeente en de GPCV hebben op 29 februari 2024 het akkoord op hoofdlijnen voor De Nieuwe Held ondertekend. Dit akkoord werd eind 2023 bereikt, na jarenlange gesprekken over de ontwikkeling van het gebied. De raad werd toen per brief (pdf, 400 kB) geïnformeerd over de hoofdafspraken, het type woningen en een voorlopige planning. Het project droeg op dat moment nog de werknaam ‘De Held III’. De straatnamencommissie heeft de wijk op 19 juni 2024 de naam ‘De Nieuwe Held’ gegeven. Zie ook het persbericht (pdf 93 kB).
In het najaar van 2025 verwachten de gemeente en de GPCV de uitgebreide samenwerkingsovereenkomst te sluiten.
Opvanglocatie Oekraïners
Voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne heeft de gemeente tijdelijke woonunits laten plaatsen aan de rand van Gravenburg, bij de rotonde van de Maresiusstraat. De tijdelijke omgevingsvergunning hiervoor is in juli 2022 voor 5 jaar afgegeven.
Vragen en opmerkingen
Wijkraden
Wij hebben regelmatig contact met de klankbordgroep en de wijkraden om hen op de hoogte te houden van de ontwikkelingen. Hebt u vragen of opmerkingen? Dan kunt u deze sturen via het contactformulier of via de wijkraden.
Nieuwsbrief
Meld u ook aan voor nieuwsbrief West voor het laatste nieuws over dit onderwerp.
Documenten
Verslag Klankbordgroep De Nieuwe Held 6 maart 2025
Datum: 6 maart 2025
Tijd: 16.00-17:30 uur
Plaats: ’t Vinkhuys
Aanwezig: -----------------------------------------------------------------------------------
Opening
----------- opent de bijeenkomst en licht toe dat dit overleg is bedoeld om de keuze voor de locatie van het centrumgebied en de bouwhoogtes van het centrumgebied te bespreken. Het is een extra bijeenkomst (afgesproken op 15 januari), daarom wordt het verslag van de vorige bijeenkomst nu niet besproken. Dat komt op de agenda van de volgende bijeenkomst.
De aanleiding voor deze extra bijeenkomst is het verzoek vanuit de klankbordgroep om uit te leggen waarom het centrum is gepland op de smalste plek in het plangebied en niet bij de school of meer naar het zuiden bij de Leegeweg.
Presentatie Centrumgebied
-------------- geeft een presentatie over de positionering en bouwhoogtes van het centrumgebied. Ze heeft ook een maquette meegenomen om de juiste ervaring van het centrumgebied op de huidige plek in het plan voor omwonenden zo duidelijk mogelijk te maken.
----- legt uit waarom de gekozen plek voor het centrumgebied de meest logische plek is en maakt duidelijk hoe er rekening is gehouden met de omgeving v.w.b. afstanden naar de bestaande wijken en de bouwhoogtes in het centrumgebied.
Vragen/opmerkingen tijdens presentatie en bespreken maquette
Centrumgebied:
- Waarom kan het winkelcentrum niet achter de school, waar omliggende wijken minder overlast zullen ervaren?
Antwoord: Het centrumgebied heeft ook een functie voor de omliggende wijken De Held en Gravenburg. De Nieuwe Held is nauw verbonden met deze wijken, die oorspronkelijk als één geheel zouden worden ontwikkeld. Ook de beleidsregel ‘15 minutenstad’ en het programma (o.a. woon/werk locaties, winkels) zijn redenen om het centrumgebied op deze plek aan te leggen. Het centrumgebied ligt gunstig t.o.v. routes voor fietsers en voetgangers. Het plan om het centrum op deze plek te maken is zorgvuldig tot stand gekomen. Er hangen veel dingen met elkaar samen. We kunnen niet zomaar het centrum oppakken en dit verplaatsen naar het gebied bij de school. - Waar komt de ingang van de supermarkt/winkelcentrum?
Antwoord: Vlak bij de boulevard/(hoofdontsluitingsroute). - Zijn er bij de gemeente klachten over het winkelcentrum Reitdiep binnengekomen?
Antwoord: Volgens de gebiedsmanager West zijn er voor zover bekend geen klachten over binnengekomen.
Voorstel van een lid uit de klankbordgroep aan de vragenstellers van bovenstaande vraag: Neem eens contact op met de mensen bij het winkelcentrum Reitdiep om er achter te komen hoe zij dit ervaren.
Bouwhoogtes in centrumgebied:
- Wat zijn de exacte bouwhoogtes?
Antwoord: De gemeente zoekt dit uit en komt hierop terug in de volgende bijeenkomst van de klankbordgroep. - Is gemeente bereid om de bouwhoogtes binnen het huidige centrumgebied te verschuiven en welke maatregelen er genomen kunnen worden tegen geluid?
Antwoord: De gemeente gaat kijken naar de verdeling van de hoogtes binnen het centrumgebied, onderzoekt ook de geluidseffecten en komt ook daar op terug in de klankbordgroep.
Verkeer:
- Waarom is de Maresiusstraat rood op het kaartje op pag. 11 van de presentatie? Het lijkt of dit geen 30 km zone wordt. De Maresiusstraat zou ook een 30 km zone moeten worden. Graag alle ontsluitingen gelijkwaardig maken.
Antwoord: Dit wordt een ontsluitingsroute en er komt nog een extra ontsluiting aan noordkant bij de Bernardusstraat. Deze straten worden 30km zones. - Hoe zit het met het parkeren in het centrumgebied?
Antwoord: Er komt een parkeergarage onder de supermarkt. Parkeren in de openbare ruimte is maar beperkt mogelijk. - Waar gaat de hoofdontsluitingsweg naar toe?
Antwoord: Aan de noordkant naar het Reitdiepplein/N355 en aan de zuidkant naar het Klieftdiep. De Leegeweg wordt afgewaardeerd naar 30 km/uur. - Er komt een knip in de Kerkstraat en de Siersteenlaan. Omwonenden maken zich hier zorgen over.
Antwoord: Op 18 maart is er een inloopbijeenkomst over de Ontwikkelagenda MIRT Westflank. Advies is om deze vraag op 18 maart te stellen. - Verzoek om grote bomen aan de Nathalie Barney te planten en geen jonge bomen.
Antwoord: De gemeente is bereid dit te onderzoeken. We moeten er echter wel rekening mee houden dat jonge bomen beter kunnen aarden dan grote volwassen bomen. Grote bomen zijn bovendien duurder.
Bouwen:
- Hoe gaat het tijdens de bouw met trillingen, heien, enz. Wordt er rekening gehouden met mogelijkheden om trillingvrij te heien? Ook vrachtwagens kunnen scheuren in woningen veroorzaken dus graag een nulmeting doen.
Antwoord: We streven ernaar om hier goede afspraken over te maken. Zie het overzicht van vragen en antwoorden n.a.v. de vragen en reacties op de inloopbijeenkomsten van mei 2024. Dit overzicht staat op de website van de gemeente en is ook bijgesloten. - Wanneer begint de bouw van woningen?
Antwoord: De planning is dat we beginnen aan de noordkant met de 3 zuidelijk gelegen wierden (zie bijgevoegd kaartje van deelplan 1), we werken dan of naar boven naar de 3 noordelijk gelegen wierden of naar het centrumgebied. De ambitie is om 250 woningen per jaar te bouwen.
Een aantal deelnemers in de klankbordgroep is enthousiast over het plan. Zij begrijpen de keuze voor de plek van het centrum, gelet op de andere onderdelen van het plan, zoals de groenvoorzieningen en de fietsroutes.
In april/mei gaat de gemeente weer een inloopbijeenkomst organiseren waarin we weer breed in gesprek gaan met de omgeving.
De gemeente verwacht voor die tijd nog een keer met de klankbordgroep en de volkstuinvereniging in gesprek te gaan.
Verslag Klankbordgroep De Nieuwe Held 15 januari 2025
Datum: 15 januari 2025
Tijd: 16.00-17:30 uur
Plaats: Centrum ’t Vinkhuys, Vinkhuizen
Aanwezig: ------------------------------------------------------------------------
1. Opening
De bijeenkomst werd geopend door de gemeente, met een korte introductie en het doel om buurtbewoners te informeren over het concept stedenbouwkundig kader van De Nieuwe Held (DNH). De gemeente benadrukte het belang van samenwerking met de buurt en een aanpak gericht op “wat kan er wél”.
Tegelijk is ook duidelijk dat niet alles kan. Dit naar aanleiding van de opmerking hierover in het verslag van het overleg van 4 december.
De gemeente laat een presentatie zien die nog vertrouwelijk is, omdat het gemeentebestuur nog niet is geïnformeerd. Dat gebeurt naar verwachting in het tweede kwartaal van 2025. Ook dit naar aanleiding van het verslag van de KBG van 4 december.
2. Opmerkingen verslag overleg 4 december
Verzoek om het eerste punt onder het kopje Deelnemers klankbordgroep aan te vullen met:
'Als het een nee is, aangeven hoe en in hoeverre dan wel tegemoet gekomen kan worden aan de adviezen en suggesties'.
Antwoord gemeente:
'Als er initiatieven worden ingebracht nemen wij dit serieus. Indien initiatieven niet kunnen worden overgenomen in het project, zullen wij beargumenteren waarom wij dit niet kunnen overnemen. Tevens kijken wij naar mogelijke alternatieven indien het initiatief in de basis wel positief wordt bevonden en zullen wij terugkoppelen of alternatieven mogelijk zijn. Ook dan motiveren wij dit waarom dit wel of niet mogelijk is'.
Deze aanvullingen worden opgenomen in het verslag van 4 december 2024.
3. Presentatie stedenbouwkundig kader
---------- presenteerde het concept stedenbouwkundig kader, waarin de belangrijkste elementen en doelen van de plannen werden toegelicht:
Hoofdlijnen en planning
- Het stedenbouwkundig kader is een beleidsstuk, dat de hoofdlijnen bevat voor de indeling en inrichting van De Nieuwe Held. Over dit stedenbouwkundig kader volgt een informatieronde, en een formele inspraakronde, met de mogelijkheid zienswijzen in te dienen. De gemeente betrekt de klankbordgroep bij de verdere uitwerking van het stedenbouwkundig kader.
- Eerdere participatiemomenten (zoals de inloopbijeenkomsten van mei 2024) zijn benoemd. Een terugkommoment staat gepland voor mei/juni 2025. Daarbij klaart de gemeente zien hoe ze eerdere opmerkingen, zorgen en wensen van inwoners heeft verwerkt.
- Start bouw: Eerste deel (ca. 350 woningen) gepland rond 2027-2028.
- Jaarlijks bouwtempo: 150-200 woningen. Voorafgaand worden de grond bouwrijp gemaakt en de bereikbaarheid verbeterd.
Wijkvoorzieningen
- Realisatie van een voorzieningenhart met:
o Een supermarkt (ca. 1250 m²);
o Kleine winkels;
o Een gezondheidscentrum;
o Mogelijk een koffie- of lunchplek. (“daghoreca”). - Voorzieningen blijven dichtbij en bereikbaar te voet of met de fiets.
- Vraag klankbordgroep: Hoe zorgen we voor veiligheid in het wijkpark met snelle fietsen en scooters? Gemeente overweegt maatregelen en dit wordt verder onderzocht.
Groen en water
- Groen speelt een centrale rol in de wijk, waarbij verbindingen tussen bestaande waterpartijen verder worden onderzocht.
- Het wijkpark krijgt een vrijliggend fietspad (Aquamarijnpad).
Verkeer en parkeren
- Ontsluiting Gravenburg: De gemeente overweegt om Gravenburg via De Nieuwe Held (Maresiusstraat) te ontsluiten, zodat de Leegeweg wordt ontlast.
- De gemeente onderzoekt samen met de provincie en het Rijk verkeersmaatregelen voor de gehele westkant van de stad (de “Westflank”). Het streven daarbij is om fiets en ov te stimuleren. De bedoeling is om autoverkeer zoveel mogelijk via de ringwegen te laten rijden, en doorgaand verkeer (sluipverkeer) uit de wijken te ontmoedigen. Daarbij wordt ook gekeken naar knelpunten bij de Siersteenlaan (Vinkhuizen) en Kerkstraat (Hoogkerk). Een mogelijke oplossing voor deze straten is een “knip” die doorgaand autoverkeer tegenhoudt. Naar verwachting is hier eind februari of in de loop van maart meer over bekend.
- Parkeren: Onder de beoogde winkel in het centrum van de Nieuwe Held komt een parkeergarage. Dit blijft een belangrijk aandachtspunt.
- Vraag klankbordgroep: Hoe wordt de bereikbaarheid met het OV geregeld? Het is de bedoeling dat de bus via de hoofdroute (“boulevard”) rijdt en hier ook haltes krijgt. Dit wordt nog verder onderzocht.
Sociale voorzieningen
- Gemeente en marktpartijen denken nog na over een jongerenvoorziening (de wens is bijvoorbeeld een boerderij) die ook door ouderen gebruikt kan worden.
- Het centrumgebied biedt mogelijk ruimte voor een wijkgebouw voor activiteiten.
Sport en volkstuinen
- Het sportpark in de Noordoosthoek vraagt extra aandacht. Een scenarioanalyse wordt uitgevoerd voor sportvelden, groen en volkstuinen.
- De gemeente is hierover ook in gesprek met volkstuinvereniging Golden Raand, die vandaag voor het eerst aanwezig is bij de klankbordgroep.
- Het bestaande schoolgebied bij de Feniks en Aquamarijnschool wordt verder onderzocht en apart ontworpen.
- De volgende vragen en opmerkingen kwamen naar voren vanuit de klankbordgroep:
Centrumlocatie
- Hoogte van bebouwing:
o Zorgen over de hoogte van bebouwing tegenover de Natalie Barneykade en het westelijk deel van het centrumgebied.
o Actie: Een stedenbouwkundige toelichting is gewenst over de geplande hoogtes en spreiding naar andere delen van de wijk. - Locatie centrum:
o Bewoners vroegen om de locatie van het centrumgebied te heroverwegen. Suggestie: Mogelijke verplaatsing naar het zuiden, voorbij de Leegeweg, waar meer ruimte beschikbaar is.
o --------- lichtte kort toe waarom de huidige locatie geschikt is, maar een uitgebreidere onderbouwing door een stedenbouwkundige- en andere deskundigen wordt gewenst vanuit de klankbordgroep.
Geluid en supermarktlocatie
- Zorgen over geluidsoverlast bij waterbewoners.
- Suggestie: Overweeg een alternatieve locatie voor de supermarkt, verder van bestaande woningen.
Ecologie
- Er is behoefte aan een aparte sessie met een ecoloog om onderwerpen zoals behoud van biodiversiteit en bescherming van vleermuizen en weidevogels te bespreken.
5. Vaststellen datum volgend overleg
- Er komt een extra overleg in maart 2025, waarin bewoners samen met stedenbouwkundigen en verkeersdeskundigen in gesprek
gaan over het centrumgebied, verkeersoplossingen en hoogtes van bebouwing. (wordt gepland) - Een terugkommoment voor alle bewoners wordt gepland voor mei/juni 2025.
- Voorafgaand terugkommoment nog een extra sessie. Wordt gepland op een woensdag in april om 16:00 uur.
Overige afspraken en acties
- Website en communicatie:
o Een aparte website voor De Nieuwe Held wordt ontwikkeld. Streven is die rond de zomer klaar te hebben. Hierop komen een uitgebreide Q&A-sectie en updates. Het voorstel voor de opzet van website legt de gemeente voor aan de klankbordgroep.
o Het verslag van eerdere bijeenkomsten wordt gebundeld en gedeeld. - Onderzoeken en plannen:
o Scenarioanalyse voor het sportpark en volkstuinen.
o Verkeersmodellen om sluipverkeer en verkeersdrukte te verminderen.
Reacties en algemene indruk
- De klankbordgroep reageert positief op de mogelijkheid tot inspraak en op de betrokkenheid vanuit de gemeente.
- De gemeente waardeert de input en benadrukt dat feedback wordt meegenomen in de verdere plannen.
Verslag Klankbordgroep De Nieuwe Held 4 december 2024
Datum: 4 december 2024
Tijd: 16.00 – 17.30 uur
Plaats: Gedempte Zuiderdiep 98 Groningen
Aanwezig: -------------------------------------------------------------------------
Opening en voorstelrondje aanwezigen Klankbordgroep en Gemeente
Wat verwachten we van de klankbordgroep?
- De wens is dat de omgeving goed vertegenwoordigd is. Goed dat het gezelschap verdeeld is over de omliggende wijken.
- Het is de bedoeling dat de klankbordgroep als eerste geïnformeerd wordt over nieuwe ontwikkelingen. We zeggen het er vooraf bij als informatie vertrouwelijk is.
- Zodra de informatie openbaar is zal de projectorganisatie die delen op de webpagina van De Nieuwe Held: https://gemeente.groningen.nl/de-nieuwe-held.
- We willen graag dat deelnemers van de klankbordgroep hun omgeving vertegenwoordigen en met een brede blik naar onderwerpen kijken. Individuele vraagstukken bespreken we eventueel in aparte overleggen.
- In de klankbordgroep nemen we geen beslissingen/besluiten. De klankbordgroep heeft dus geen formele status.
- Als een onderwerp daarom vraagt nodigt de gemeente experts uit voor nadere toelichting.
- De klankbordgroep is ook bedoeld voor toekomstige bewoners van De Nieuwe Held.
Deelnemers klankbordgroep:
- Een duidelijk antwoord en motivatie op adviezen en suggesties. Geen vrijblijvendheid, nee is ook een antwoord. Als het een nee is aangeven hoe en in hoeverre dan wel tegemoet gekomen kan worden aan de adviezen en suggesties.
Antwoord gemeente:
Als er initiatieven worden ingebracht nemen wij dit serieus. Indien initiatieven niet kunnen worden overgenomen in het project, zullen wij beargumenteren waarom wij dit niet kunnen overnemen. Tevens kijken wij naar mogelijke alternatieven indien het initiatief in de basis wel positief wordt bevonden en zullen wij terugkoppelen of alternatieven mogelijk zijn. Ook dan motiveren wij dit waarom dit wel of niet mogelijk is. - Op tijd betrokken worden, dus eerst de klankbordgroep informeren voordat er besluiten worden genomen.
- Informatie krijgen die ook gepubliceerd kan worden op webpagina van de gemeente en wijkraden.
- De vertegenwoordigers van de gemeente zijn goed bereikbaar.
- De klankbordgroep is niet verantwoordelijk voor een breed gedragen probleem.
- Indien nodig per onderwerp een subgroep samenstellen.
- Af en toe een specialist/expert inbrengen.
- De nieuwe bewoners van De Nieuwe Held op tijd betrekken.
Stand van zaken De Nieuwe Held
- Het stedenbouwkundig kader is nu voor 95% klaar. De laatste puntjes op de i wordt nog aan gewerkt. Het is een boekwerk met alle hoofdprincipes zoals o.a.
• het programma wat o.a. inhoud het aantal woningen, sportpark, en winkels met motivatie;
• principes (zoveel mogelijk groen, inrichting wegen).
Dit boekwerk wordt vastgesteld zal door de gemeenteraad. Vooraf deelt de projectgroep het met de klankbordgroep, en daarna komt het ook beschikbaar voor anderen in de omgeving: als B&W het plan toesturen aan de gemeenteraad is het openbaar. - De gemeente werkt nu aan een samenwerkingsovereenkomst (SOK). Dit is de juridische uitwerking van de in het begin van 2024 gemaakte afspraken met de marktpartijen. De overeenkomst zal namens de gemeenten worden getekend door het college van B&W.
- Voor de verdere uitwerking van het project hebben we uitvoeringskrediet nodig. Hierover beslist de gemeenteraad.
- De planning is nu dat bovenstaande punten in één voorstel naar het college en de raad gaan, rond mei 2025.
- Bij de vaststelling van de stukken informeert de projectorganisatie ook ze heeft gesproken met de klankbordgroep en met anderen in de omgeving.
Vragen/opmerkingen:
- Is er een akkoord met natuurorganisaties?
Antwoord: Er is geen akkoord nodig met natuurorganisaties maar we zijn wel bezig met een compensatiegebied in Dorkwerd. De natuurorganisaties zijn wel enthousiast over dit compensatiegebied Er is hiervoor een akkoord met de provincie. - Gaat de gemeente nog gronden in Leegkerk kopen?
Antwoord: Dat is ons niet bekend. - Gaat de 180 KW leiding ondergronds?
Antwoord: Hier kunnen we waarschijnlijk 15 januari antwoord op geven.
Vervolgafspraak
In het eerstvolgende overleg geven we een vooruitblik op het stedenbouwkundig kader. Deze vindt plaats op woensdag 15 januari om 16.00 uur in het Vinkhuys of dorpshuis van wijkraad Hoogkerk.