Logo van Gemeente Groningen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Groningen
Logo van Gemeente Groningen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Groningen
Aveco de Bondt Artist impression Zaagmuldersweg

Voorstel aanpak Zaagmuldersweg: 30 km en meer groen

21 augustus 2024
Nieuws

De gemeente wil 3,5 miljoen euro gebruiken om de Zaagmuldersweg in de Oosterparkwijk veiliger, gezelliger en groener te maken. Samen met bewoners is er een voorstel opgesteld. Daarin staat dat de straat moet worden versmald. Dat je in plaats van 50 kilometer per uur, 30 kilometer per uur mag rijden. En dat er minder parkeerplaatsen komen, zodat de overgebleven parkeerplekken veiliger worden. Ook moet er meer ruimte voor fietsers, wandelaars en plek voor zeventig extra bomen komen. De gemeenteraad besluit in oktober over dit voorstel.

Veiligheid

De keuze om er een 30-kilometerstraat van te maken komt niet uit de lucht vallen. Van de buurtbewoners kwamen veel klachten over de veiligheid. “Er wordt veel te hard gereden en soms lijkt het wel een racebaan”. Projectleider Erwin Kloen vertelt: “Metingen van gemeente Groningen bevestigen de klachten van buurtbewoners. Van de 7000 auto’s die over de Zaagmuldersweg reden, reden er 4000 te snel.”

Meer ruimte om te leven

Er zitten meer voordelen aan het feit dat de Zaagmuldersweg een 30-kilometerstraat wordt. Doordat de snelheid omlaag gaat, kan de weg smaller worden gemaakt. Zo komt er meer ruimte voor wandelaars, fietsers en groen. In het ontwerp staan zeventig extra bomen. Deze zorgen voor schaduw in de zomer en nemen water op bij zware regenval.

Parkeerplaatsen

Ook de parkeerplaatsen die haaks op de weg staan werden door bewoners als onveilig bestempeld. ‘Vaak zie je niet of er een auto aankomt’. Dat probleem wordt aangepakt door de parkeerplekken parallel aan de straat aan te leggen. “Het nadeel daarvan is wel dat er daardoor minder parkeerplekken zijn”, geeft Erwin aan. “Maar dat lossen we op door in de zijstraten meer parkeerplekken te maken.”

Zonder ontwerp naar bewoners

Het feit dat de buurt gezamenlijk dit ontwerp heeft gemaakt is anders dan dat het normaal gaat. “We hebben zonder ontwerp de buurtbewoners samengeroepen”, vertelt Erwin. “We wilden weten wat er nodig was en hoe de buurt hiernaar keek. We wilden niet met een kant en klaar ontwerp vanuit de ontwerpers naar de mensen gaan.”

Klankbordgroep

Na de eerste bijeenkomst hebben twaalf bewoners zich aangemeld voor een klankbordgroep. Deze groep heeft de rest van het jaar samengewerkt met de projectgroep aan het voorstel. Er is een buurtwandeling gemaakt om te laten zien wat er speelt in de wijk. Er waren gezamenlijke schetssessies en de eerste ontwerpen werden aan deze groep voorgelegd. Pas daarna werden de voorlopige ontwerpen aan de rest van de buurt voorgelegd. “En de buurtbewoners zijn grotendeels tevreden”, zegt Erwin trots.

Bijzondere aanpak

De gemeente pakt de Zaagmuldersweg als project op een nieuwe manier aan. “We hebben rekening gehouden met meer dan alleen het verkeer”, vertelt Erwin. “Er is ook nagedacht over veiligheid, toegankelijkheid en klimaatbestendigheid.”

De Zaagmuldersweg is hiermee de eerste van vijftien buurtstraten in Groningen die op deze manier wordt aangepakt.

Niet makkelijk, wel veel beter

“Al met al is deze aanpak zeker niet makkelijk. Door deze aanpak zijn er intern veel meer afdelingen en specialisten bij betrokken. Ook hadden we een jaar nodig om het ontwerp te maken, omdat we samenwerkten met de buurt”, legt Erwin uit. “Alles duurde daardoor langer dan wanneer je met een paar specialisten een ontwerp neerzet. Maar het uiteindelijke ontwerp is er veel beter van geworden en dat is precies de bedoeling.”

Lees hier externe-link-icoonmeer over het onderwerp.