Logo van Gemeente Groningen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Groningen
Logo van Gemeente Groningen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Groningen

Verkeersveiligheid

Elke verkeersdode of gewonde is er één te veel. In de Aanpak Verkeersveiligheid werkt de gemeente Groningen aan veiliger verkeer.

Meld verkeersonveilige situatie

De gemeente houdt bij de inrichting van kruispunten en wegen zo veel mogelijk rekening met de veiligheid van alle verkeersdeelnemers. Kent u een onveilige situatie? Meld het. De gemeente kan besluiten extra maatregelen te nemen.

Aanpak Verkeersveiligheid

Om de gemeente verkeersveilig te houden, is overleg nodig over maatregelen op het gebied van infrastructuur, educatie en handhaving. 

  • Aanpakken van locaties waar veel ongelukken gebeuren.
  • Bekijken en mogelijk aanpakken van locaties waar bewoners zich onveilig voelen. Dit doen we samen met buurtbewoners, via de gebiedsteams.
  • Voorkomen van nieuwe verkeersonveilige situaties.
  • Er worden leerprogramma’s aangeboden via aan voor alle doelgroepen en leeftijden via verkeerswijzergroningen.nlexterne-link-icoon.

Veelgestelde vragen

Snelheid

Er wordt te hard gereden in de straat. Is daar wat aan te doen?

De gemeente kan snelheden controleren. Dat gebeurt met GPS en radarcontroles. Als blijkt dat er ergens opvallend vaak te hard gereden wordt, kan de gemeente besluiten om de inrichting van de weg aan te passen. Dat is dan een ‘snelheidsremmende maatregel’.

Rijdt een van uw buren te hard? Spreek de buur daarop aan op een rustig moment, als deze niet in de auto zit.

Wanneer komt een straat in aanmerking voor een snelheidsremmende maatregel (verkeersdrempel)?

De gemeente legt alleen drempels aan wanneer er echt een snelheidsprobleem is. Of een verkeersdrempel er ook daadwerkelijk komt, is afhankelijk van diverse factoren.

Bent u en uw mede-buurtbewoners van mening dat in uw straat een verkeersdrempel nodig is? Doe dan een meldingexterne-link-icoon. Dan gaat de gemeente onderzoeken of uw straat daarvoor in aanmerking komt.

Voor de aanvraag van een verkeersdrempel gelden de volgende voorwaarden:

  • Vracht- en busverkeer maakt geen gebruik van de weg.
  • Er is in de straat voldoende draagvlak om de maatregel te realiseren.
  • Er wordt in de straat gemiddeld met meer dan 10 km/u te hard gereden of er is een andere aanleiding waarom de weg verkeersonveilig is.
Is het mogelijk om de maximumsnelheid in mijn straat te wijzigen?

De gemeente verandert geen maximumsnelheden op verzoek. Wel is de gemeente van plan om op een aantal wegen de maximumsnelheid van 50 km/uur te verlagen naar 30 km/uur. Meer informatie hierover vindt u in de Mobiliteitsvisie.

De verkeersdrempel in mijn straat is verzakt. Kan de gemeente dit herstellen?

Is er een verkeersdrempel verzakt? Doe een meldingexterne-link-icoon. Afdeling Stadsbeheer van de gemeente Groningen gaat dan kijken of de drempel hersteld moet worden.

Kan de gemeente in mijn straat met een maximum snelheid van 30 km/uur een zebrapad aanleggen?

Op 30 km/uur wegen worden in principe geen nieuwe zebrapaden aangelegd. Hier geldt namelijk dat voetgangers overal veilig kunnen oversteken. Als een zebrapad weinig wordt gebruikt gaan bestuurders er minder op letten en is de kans groot dat een overstekende voetganger niet opgemerkt wordt. Dit is de schijnveiligheid van een zebrapad.

Gevaarlijke situatie

Ik zie een gevaarlijk kruispunt. Het wachten is op een ongeluk. Wat kan de gemeente doen?

De gemeente houdt bij de inrichting van kruispunten en wegen zo veel mogelijk rekening met de veiligheid van alle verkeersdeelnemers. Kent u een onveilige situatie? Doe dan een meldingexterne-link-icoon. De gemeente kan besluiten extra maatregelen te nemen.

Sommige kruispunten lijken gevaarlijk omdat het erg druk is. Ongevallencijfers geven inzicht in de feiten en daaruit kan blijken dat het kruispunt minder gevaarlijk is, dan dat het wordt beleefd. Vaak kan dat het gevoel van onveiligheid niet altijd wegnemen. En dat is soms ook juist goed. Want als mensen het gevoel hebben dat een verkeerssituatie onveilig is, gaan ze beter opletten. 

Het gevoel van onveiligheid kan er juist voor zorgen dat een verkeerssituatie veiliger is, doordat weggebruikers rekening met elkaar houden.

Het zicht is slecht. Kan de gemeente een verkeersspiegel plaatsen?

De gemeente plaatst geen verkeersspiegels. Plaatsing van een verkeersspiegel maakt verkeerssituaties vaak juist onveiliger. De afstand en snelheid van naderend verkeer is in een spiegel moeilijk in te schatten. De hoek van de verkeersspiegel kan er voor zorgen dat sommige verkeersdeelnemers slecht zichtbaar zijn. Ook kan het beeld bijvoorbeeld gedraaid zijn door vandalisme.

Er is zicht-belemmerend groen. Is hier wat aan te doen?

Het is verboden beplanting of een voorwerp aan te brengen op zodanige wijze dat aan het wegverkeer het vrije uitzicht wordt belemmerd of daarvoor op andere wijze hinder of gevaar oplevert.

Is er in uw buurt sprake van beplanting of voorwerpen die het vrije uitzicht belemmeren? Doe een meldingexterne-link-icoon.

Als ik wil oversteken bij een zebrapad stoppen auto's vaak niet. Kan de gemeente een waarschuwingsbord plaatsen?

Een voetganger die wil oversteken bij een zebrapad, hoort voorrang te krijgen. In de praktijk gebeurt dit niet altijd. U kunt daarom het beste oogcontact maken met de automobilist. Steek pas over als u voorrang krijgt en neem zelf geen voorrang. 

In de buurt van basisscholen staan soms gekleurde paaltjes, fluorescerende borden en/of zijn rode vlakken aangebracht om de oversteek extra te benadrukken.

Kent u een zebrapad waar geen borden staan of waar de witte strepen niet duidelijk meer zijn? Doe een meldingexterne-link-icoon.

Vragen?

  • Hebt u vragen of opmerkingen over de genoemde projecten/locaties? Geef uw reactie via het contactformulierexterne-link-icoon en vul als onderwerp 'Verkeersveiligheid' in.
  • Hebt u een vraag of opmerking over een locatie die niet hier genoemd is, dan kan dat via meldingen.groningen.nlexterne-link-icoon.
  • Voor spoed belt u tijdens kantoortijden met de gemeente Groningen (14 050) of de politie (0900 88 44).