Opvanglocatie Canadalaan
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers en de gemeente Groningen zijn van plan om een opvanglocatie te openen voor minderjarige asielzoekers aan de Canadalaan.
Opvang voor minderjarige vluchtelingen
De opvangsituatie in Nederland staat onder grote druk. Er is behoefte aan opvanglocaties voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen. De gemeente wil graag een bijdrage leveren aan de opvang van asielzoekers. Daarom is in 2023 de noodopvanglocatie aan de Protonstraat geopend. Deze locatie is helaas niet geschikt als opvanglocatie voor langere tijd. De locatie aan de Protonstraat gaat sluiten, en de jongeren verhuizen naar de Canadalaan 1.
Om hoeveel mensen gaat het?
In het gebouw aan de Canadalaan kunnen ongeveer 60 jongeren worden opgevangen. Dit zijn alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Zij worden opgevangen in afwachting van hun asielaanvraag in Nederland.
Wanneer komen de mensen?
Het college van burgemeester en wethouders moet nog een definitief besluit nemen over de locatie. Daarna vraagt het COA een vergunning aan voor de opvang. Vervolgens start de verbouwing van het pand zodat het gebouw geschikt is voor de opvang van minderjarige asielzoekers. Dit gaat een paar maanden duren. Wij verwachten dat de locatie half april 2025 wordt geopend.
Hoelang blijven de mensen hier wonen?
De opvanglocatie blijft 3 jaar open. Daarna willen we evalueren hoe de opvang functioneert. En of de opvang van deze vluchtelingen nog steeds noodzakelijk is. Het is de bedoeling om het pand aan de Canadalaan 1 voor langere periode in te zetten voor de opvang van alleenreizende minderjarige vluchtelingen.
Deze groep jongeren gaat naar school. Buiten de schooltijden en in het weekend begeleidt het COA de jongeren intensief. Gemeente, COA en de omwonenden kunnen samen zorgen voor een veilige en gastvrije omgeving voor deze jongeren. Tegelijkertijd houden we ook rekening met de belangen van de buurt.
Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen
Waarom heeft de gemeente gekozen voor deze locatie?
De gemeente probeert altijd rekening te houden met een gelijkmatige verdeling van de locaties over de gemeente. Na een beoordeling door de gemeente Groningen en het COA is het pand aan de Canadalaan geschikt gebleken voor de opvang van alleenreizende minderjarige vluchtelingen. Op dit moment zijn er geen andere geschikte locaties.
Wie komen hier wonen?
In het pand aan de Canadalaan 1 komen alleenreizende minderjarige vreemdelingen (amv) te wonen. Deze jongeren zijn zonder begeleiding van een ouder of een volwassen familieleden in Nederland. Zij krijgen hier een jeugdbeschermer van stichting Nidos.
Op de Canadalaan komen jongeren tussen de 15 en 18 jaar te wonen. Het COA vangt deze jongeren op in kleinschalige opvanglocaties. Zij krijgen een intensievere begeleiding dan volwassen asielzoekers. De leerplicht geldt net als bij Nederlandse kinderen ook voor hen
Hoe werkt een opvang voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen?
Op de opvang biedt het COA individuele begeleiding, vrijetijdsactiviteiten en 24 uurs begeleiding. De begeleiding wordt gedaan door COA-personeel. Zij zijn 24 uur per dag aanwezig op locatie. Alle kinderen hebben een mentor en vallen onder de voogdij van stichting Nidos.
De jongeren mogen niet meer of minder dan jongeren die thuis in een gewoon gezin wonen. De mentor leert de jongeren normen en waarden, hoe je voor jezelf moet zorgen en wat verantwoordelijkheden zijn.
Wat houdt de begeleiding precies in?
Mentoren begeleiden de jongeren bij hun ontwikkeling naar zelfredzaamheid en volwassenheid. Ook bereiden zij hen voor op hun toekomst in Nederland of het land van herkomst. Dat kan bijvoorbeeld gaan over zelfzorg en hygiëne, omgangsregels of juridische vraagstukken.
Dit doen ze door samen de huidige vaardigheden in kaart te brengen, ontwikkeldoelen te formuleren en deze om te zetten in een begeleidingsplan. De doelen stemmen ze af met de Nidos-jeugdbeschermer. De jongeren werken onder begeleiding van hun mentor aan de doelen en kunnen zo hun zelfstandigheid vergroten.
Het COA toetst regelmatig of de jongeren zich veilig voelen, want alleen dan kunnen zij zich goed ontwikkelen. Ook spreken de mentoren jongeren aan op ongewenst gedrag, zowel binnen als buiten de locatie.
Wat is er aan dagbesteding voor de jongeren?
Naast school zijn er educatieve en recreatieve activiteiten. Bijvoorbeeld OV-training, verkeerslessen, kooklessen en andere voorlichting.
Het COA organiseert de activiteiten, vaak samen met organisaties in de omgeving en/of vrijwilligers.
Tot hoe laat kunnen de jongeren naar buiten?
De jongeren kunnen het terrein op en af. Het COA stuurt er wel op aan dat jongeren tijdig binnen zijn en maakt hier afspraken over met hen. In de huisregels staat dat het rustig moet zijn tussen 22:00 en 08:00 uur.
De huisregels gelden binnen het huis. Als er signalen zijn dat jongeren zonder reden op latere tijden het terrein verlaten of binnen komen, leidt dat tot een gesprek met de begeleiding.
Mogen de jongeren het terrein verlaten?
Ja, de jongeren mogen het terrein verlaten. Ze moeten zich wel houden aan de huisregels van het COA en de normale omgangsvormen en wetten die in Nederland gelden. De begeleiding controleert dit en spreekt de jongeren aan op afwijkend gedrag.
Gaan deze jongeren naar school?
De leerplicht geldt net als bij Nederlandse jongeren ook voor deze doelgroep. De jongeren gaan naar de Internationale Schakelklas in Groningen. De Nederlandse taal staat op deze school in alle lessen centraal.
Hoe wordt er omgegaan met eventuele overlast?
Het COA is verantwoordelijk voor beheersbaarheid in de opvanglocatie en het terrein. Er gelden huisregels op locatie, bijvoorbeeld over wanneer de jongeren binnen moeten zijn. Het COA controleert twee keer per dag (ochtend en avond) of iedereen aanwezig is.
COA-medewerkers zijn 24 uur per dag op de locatie aanwezig. Per dag zijn er minimaal twee begeleiders in de ochtend, drie in de middag en twee in de nacht. Daarnaast is er altijd een beveiliger aanwezig.
Buiten moeten de jongeren zich houden aan de regels die gelden voor iedereen die in Nederland verblijft. Hier wordt op dezelfde manier op toegezien. Dat betekent dat bij overtredingen men aangifte doet bij de politie.
Het COA, de gemeente Groningen en de politie stellen voor de opening van de locatie samen een veiligheidsplan op. In dit plan staan heldere afspraken, bijvoorbeeld over hoe er gereageerd wordt op incidenten.
Kan ik vrijwilligerswerk doen of doneren?
Wilt u iets betekenen voor deze jongeren? Ga naar de website van het COA of meld u via GroningenPOA@coa.nl. Na de opening kunt u ook bellen, via het nummer dat u zult vinden op de pagina over de opvanglocatie Canadalaan op de website van het COA.
Is er al een besluit genomen over de Canadalaan 1?
Nee. Hoewel de locatie, de doelgroep en de duur vaststaan, willen wij eerst met omwonenden en belanghebbenden in gesprek. Aandachtspunten en concrete, haalbare ideeën uit de buurt kunnen zo meewegen in het definitieve collegebesluit en de afspraken die we maken met het COA. Naar verwachting zal het college half december een definitief besluit nemen.
Hoe verloopt het contact tussen de locatie en de omgeving?
Zodra de locatie opengaat, organiseert het COA een overleg met geïnteresseerden uit de directe omgeving. Zij bespreken regelmatig met een afvaardiging van wijkbewoners en ondernemers hoe het gaat op de locatie.
Tussen 4 en 10 november ontvangen omwonenden een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst later in november. Bij die bijeenkomst zijn medewerkers aanwezig van de gemeente Groningen en het COA. Na een kort algemeen deel kunnen omwonenden een op een in gesprek met deze medewerkers.
Na de informatiebijeenkomst gaan we aan de slag met de ideeën en aandachtspunten van de omwonenden. Naar verwachting neemt het college half december een definitief besluit. Omwonenden krijgen daarover een brief thuisgestuurd.
Voordat de jongeren op de Canadalaan gaan wonen, organiseert het COA een inloop. Omwonenden krijgen dan een uitnodiging om een kijkje te komen nemen op de locatie.
In de tussentijd leest u op deze webpagina de actuele informatie. Ook de brieven die aan omwonenden verzonden zijn leest u hier.
Kan ik bezwaar maken tegen de opvang?
Op dit moment heeft het pand aan de Canadalaan een kantoorfunctie. Om het geschikt te maken voor opvang van asielzoekers is een functiewijziging van het pand nodig. Dit kan via een afwijking van het Omgevingsplan. Het COA moet hiervoor een aanvraag doen bij de gemeente. Zodra de gemeente deze aanvraag heeft ontvangen, wordt deze bekendgemaakt (u kunt dan nog geen bezwaar maken). Wanneer de vergunning wordt verleend kunt u bezwaar maken.
De spreidingswet gaat niet door. Waarom wil de gemeente Groningen meer opvangplekken voor asielzoekers?
De spreidingswet geldt op dit moment nog steeds. Voor het intrekken van een wet wordt een soortgelijke procedure doorlopen als bij het aannemen ervan. Het is nu niet bekend hoe dit verder gaat verlopen. Tot die tijd blijven wij ons hierop voorbereiden.
De jongeren die op dit moment op de noodopvanglocatie aan de Protonstraat verblijven, maken hier deel van uit. Helaas is de locatie aan de Protonstraat niet geschikt om deze jongeren voor langere tijd te huisvesten. Zij zullen daarom naar de Canadalaan verhuizen. Zodra de opvanglocatie aan de Canadalaan opent, zal de locatie aan de Protonstraat sluiten.
Waarom kunnen deze jongeren niet aan de Protonstraat blijven?
Het COA vangt alleenreizende minderjarige vluchtelingen op in kleinschalige opvanglocaties. Daar worden ze begeleid bij de ontwikkeling naar volwassenheid. Door het grote tekort aan opvangplekken worden veel jongeren nu helaas opgevangen in noodopvang.
De locatie aan de Protonstraat is een noodopvanglocatie. Een noodopvanglocatie is altijd tijdelijk. Vaak is het op dit soort locaties onmogelijk om de jongeren de opvang en begeleiding te geven die ze nodig hebben.
De gemeente Groningen en het COA hebben meerdere alternatieven onderzocht om deze jongeren toch een duurzame opvanglocatie te bieden. Daaruit is de Canadalaan 1 als meest geschikte optie naar voren gekomen.
Communicatie
De bewonersbrief van 12 november wordt op 14 of of 15 november bezorgd.
Bewonersbrief 12 november 2024
Beste bewoner,
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de gemeente Groningen zijn van plan om een opvanglocatie te openen voor de opvang van minderjarige vluchtelingen in het pand Canadalaan 1. Hierover hebben wij u met een brief geïnformeerd op 23 oktober 2024. In die brief hebben wij u ook verteld dat wij een informatiebijeenkomst gaan organiseren voor omwonenden van Canadalaan 1. In deze brief nodigen wij u uit voor deze informatiebijeenkomst.
Wanneer is de informatiebijeenkomst?
Wij nodigen u uit voor de informatiebijeenkomst op maandag 25 november 2024.
Tijd: 19.00 – 21.00 uur
Locatie: Feest- en partycentrum Stadspark (Drafbaan), Concourslaan 10, 9727 KD Groningen
Waarom een informatiebijeenkomst?
Wij begrijpen dat de komst van deze opvanglocatie mogelijk vragen bij u oproept. Tijdens deze avond kunt u al uw vragen stellen en uw zorgen delen.
Programma
Tijd | Programma |
19.00 uur | Inloop met koffie en thee. |
19.15 uur | Gemeente en COA openen de avond. |
19.30 uur | We gaan het met u hebben over de opvang en alles wat daarmee te maken heeft. Ook het COA wil graag vertellen over de opvang en begeleiding van de jongeren in de praktijk. Tijdens deze avond zijn er medewerkers van het COA en ook van de gemeente aanwezig om met u in gesprek te gaan. Na het gezamenlijke deel is er de mogelijkheid om 1 op 1 in gesprek te gaan. |
21.00 uur | Einde bijeenkomst. |
Kunt u niet naar de informatiebijeenkomst komen?
Kunt u op maandag 25 november niet naar de informatiebijeenkomst komen? Maar heeft u wel vragen of opmerkingen? Dan kunt u contact opnemen met het COA via GroningenPOA@coa.nl. U kunt ook contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer 14 050 of via nieuwkomers@groningen.nl.
We hopen u te zien op maandag 25 november.
Met vriendelijke groet, burgemeester en wethouders, namens hen,
G.W. Hanekamp
Programmadirecteur programma Nieuwkomers
gemeente Groningen
Bewonersbrief 22 oktober 2024
Geachte heer, mevrouw,
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de gemeente Groningen zijn van plan om een opvanglocatie te openen voor de opvang van minderjarige vluchtelingen. Dit is het gebouw aan de Canadalaan 1 te Groningen. In deze brief informeren wij u over de achtergronden van dit plan. Begin november ontvangt u een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst. Deze bijeenkomst zal naar verwachting eind november plaatsvinden.
Waarom is deze opvang nodig?
De opvangsituatie in Nederland staat al tijden onder grote druk. Er is vooral behoefte aan opvanglocaties voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen. De gemeente Groningen wil graag een bijdrage leveren aan een menswaardige opvang van vluchtelingen en voelt een sterke verantwoordelijkheid om mensen te helpen die op de vlucht zijn. Hierom heeft de gemeente samen met het COA in 2023 de noodopvanglocatie aan de Protonstraat geopend. Deze locatie is helaas niet geschikt als duurzame opvanglocatie. De locatie aan de Protonstraat gaat sluiten, en de jongeren verhuizen naar de Canadalaan 1.
Om hoeveel mensen gaat het?
In het gebouw aan de Canadalaan kunnen circa 60 jongeren worden opgevangen. Dit zijn alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Zij worden opgevangen in afwachting van hun asielaanvraag in Nederland.
Wanneer komen de mensen?
Het college van burgemeester en wethouders moet nog een definitief besluit nemen over de locatie. Daarna vraagt het COA een vergunning aan voor de opvang. Vervolgens start de verbouwing van het pand zodat het gebouw geschikt is voor de opvang van minderjarige vluchtelingen. Op basis van de huidige inschattingen zal dit gehele proces, inclusief de verbouwing en vergunningverlening, enkele maanden in beslag nemen. Dat betekent dat wij verwachten dat de locatie half april 2025 wordt geopend voor de opvang van de minderjarigen.
Hoe lang blijven de mensen hier wonen?
De opvanglocatie wordt in eerste instantie geopend voor een periode van drie jaar. Daarna willen we evalueren hoe de opvang functioneert en of de opvang van deze vluchtelingen nog steeds noodzakelijk is. De intentie is om het pand aan de Canadalaan 1 voor langere periode in te zetten voor de opvang van alleenreizende minderjarige vluchtelingen.
Deze groep jongeren gaat naar school en wordt buiten de schooltijden en in het weekend intensief begeleid door het COA. Gemeente, COA en de omwonenden kunnen er samen voor zorgen dat we een veilige en gastvrije omgeving bieden aan deze jongeren. Tegelijkertijd houden we ook rekening met de belangen van de buurt.
Meedenken & contact
Wij nodigen u daarom uit om mee te denken over de geplande opvang. U kunt dit doen door uw aandachtspunten en suggesties met ons te delen door ze te mailen naar nieuwkomers@groningen.nl. Wij baseren het programma van de informatiebijeenkomst daarop. U ontvangt op een later moment van ons een aparte uitnodiging voor de informatiebijeenkomst voor omwonenden.
Ook wegen wij uw aandachtspunten en suggesties mee in het definitieve besluit van het college van burgemeester en wethouders. Het uitgangspunt hierbij is dat de komst van de locatie, de duur en de doelgroep, niet ter discussie staan. Wij willen graag met u, als omwonende, in gesprek. Bovendien organiseren we ook gesprekken met andere belanghebbenden waaronder de winkeliers en de scholen in de buurt.
Waar kunt u terecht met vragen?
Heeft u in de tussentijd nog vragen over de inhoud van deze brief? Neem dan contact op met telefoonnummer 14 050 of mail naar nieuwkomers@groningen.nl
Het COA is tijdens de opvangperiode verantwoordelijk voor het beheer en is het vaste aanspreekpunt voor vragen of informatie richting alle ondernemers en particulieren in de directe omgeving van de Canadalaan 1. Als u vragen heeft over de opvang van vluchtelingen op deze locatie, kunt u contact opnemen via GroningenPOA@coa.nl
Voordat de locatie wordt geopend, krijgt u bovendien van het COA het rechtstreekse telefoonnummer van de Canadalaan 1. De contactgegevens staan dan ook op de locatiepagina op www.coa.nl vermeld.
Met vriendelijke groet, burgemeester en wethouders, namens hen,
G.W. Hanekamp
Programmadirecteur programma Nieuwkomers
gemeente Groningen
Contact
Voor alle ondernemers en bewoners in de omgeving van Canadalaan 1 is het COA het aanspreekpunt voor vragen of informatie. Hebt u vragen over de opvang van asielzoekers op deze locatie? Stuur een e-mail: GroningenPOA@coa.nl
Hebt u een vraag aan de gemeente?
Bel 14 050 of stuur een e-mail: nieuwkomers@groningen.nl