Opvanglocatie Canadalaan
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers en de gemeente Groningen gaan een opvanglocatie openen voor minderjarige asielzoekers aan de Canadalaan.
Opvang voor minderjarige vluchtelingen
De opvangsituatie in Nederland staat onder grote druk. Er is behoefte aan opvanglocaties voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen. De gemeente wil graag een bijdrage leveren aan de opvang van asielzoekers. Daarom is in 2023 de noodopvanglocatie aan de Protonstraat geopend. Deze locatie is helaas niet geschikt als opvanglocatie voor langere tijd. De locatie aan de Protonstraat gaat sluiten, en de jongeren verhuizen naar de Canadalaan 1.
Om hoeveel mensen gaat het?
In het gebouw aan de Canadalaan kunnen ongeveer 60 jongeren worden opgevangen. Dit zijn alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Zij worden opgevangen in afwachting van hun asielaanvraag in Nederland.
Wanneer komen de mensen?
Het college van burgemeester en wethouders heeft definitief besloten om het pand aan de Canadalaan 1 in te zetten als opvanglocatie voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV). Het COA vraagt een vergunning aan voor de opvang. Vervolgens start de verbouwing van het pand zodat het gebouw geschikt is voor de opvang van minderjarige asielzoekers. Dit gaat een paar maanden duren. Wij verwachten dat de locatie half april 2025 wordt geopend.
Hoelang blijven de mensen hier wonen?
De opvanglocatie blijft 3 jaar open. Daarna willen we evalueren hoe de opvang functioneert. En of de opvang van deze vluchtelingen nog steeds noodzakelijk is. Het is de bedoeling om het pand aan de Canadalaan 1 voor langere periode in te zetten voor de opvang van alleenreizende minderjarige vluchtelingen.
Deze groep jongeren gaat naar school. Buiten de schooltijden en in het weekend begeleidt het COA de jongeren intensief. Gemeente, COA en de omwonenden kunnen samen zorgen voor een veilige en gastvrije omgeving voor deze jongeren. Tegelijkertijd houden we ook rekening met de belangen van de buurt.
Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen
Waarom heeft de gemeente gekozen voor deze locatie?
De gemeente probeert altijd rekening te houden met een gelijkmatige verdeling van de locaties over de gemeente. Na een beoordeling door de gemeente Groningen en het COA is het pand aan de Canadalaan geschikt gebleken voor de opvang van alleenreizende minderjarige vluchtelingen. Op dit moment zijn er geen andere geschikte locaties.
Wie komen hier wonen?
In het pand aan de Canadalaan 1 komen alleenreizende minderjarige vreemdelingen (amv) te wonen. Deze jongeren zijn zonder begeleiding van een ouder of een volwassen familieleden in Nederland. Zij krijgen hier een jeugdbeschermer van stichting Nidos.
Op de Canadalaan komen jongeren tussen de 15 en 18 jaar te wonen. Het COA vangt deze jongeren op in kleinschalige opvanglocaties. Zij krijgen een intensievere begeleiding dan volwassen asielzoekers. De leerplicht geldt net als bij Nederlandse kinderen ook voor hen
Hoe werkt een opvang voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen?
Op de opvang biedt het COA individuele begeleiding, vrijetijdsactiviteiten en 24 uurs begeleiding. De begeleiding wordt gedaan door COA-personeel. Zij zijn 24 uur per dag aanwezig op locatie. Alle kinderen hebben een mentor en vallen onder de voogdij van stichting Nidos.
De jongeren mogen niet meer of minder dan jongeren die thuis in een gewoon gezin wonen. De mentor leert de jongeren normen en waarden, hoe je voor jezelf moet zorgen en wat verantwoordelijkheden zijn.
Wat houdt de begeleiding precies in?
Mentoren begeleiden de jongeren bij hun ontwikkeling naar zelfredzaamheid en volwassenheid. Ook bereiden zij hen voor op hun toekomst in Nederland of het land van herkomst. Dat kan bijvoorbeeld gaan over zelfzorg en hygiëne, omgangsregels of juridische vraagstukken.
Dit doen ze door samen de huidige vaardigheden in kaart te brengen, ontwikkeldoelen te formuleren en deze om te zetten in een begeleidingsplan. De doelen stemmen ze af met de Nidos-jeugdbeschermer. De jongeren werken onder begeleiding van hun mentor aan de doelen en kunnen zo hun zelfstandigheid vergroten.
Het COA toetst regelmatig of de jongeren zich veilig voelen, want alleen dan kunnen zij zich goed ontwikkelen. Ook spreken de mentoren jongeren aan op ongewenst gedrag, zowel binnen als buiten de locatie.
Wat is er aan dagbesteding voor de jongeren?
Naast school zijn er educatieve en recreatieve activiteiten. Bijvoorbeeld OV-training, verkeerslessen, kooklessen en andere voorlichting.
Het COA organiseert de activiteiten, vaak samen met organisaties in de omgeving en/of vrijwilligers.
Tot hoe laat kunnen de jongeren naar buiten?
De jongeren kunnen het terrein op en af. Het COA stuurt er wel op aan dat jongeren tijdig binnen zijn en maakt hier afspraken over met hen. In de huisregels staat dat het rustig moet zijn tussen 22:00 en 08:00 uur.
De huisregels gelden binnen het huis. Als er signalen zijn dat jongeren zonder reden op latere tijden het terrein verlaten of binnen komen, leidt dat tot een gesprek met de begeleiding.
Mogen de jongeren het terrein verlaten?
Ja, de jongeren mogen het terrein verlaten. Ze moeten zich wel houden aan de huisregels van het COA en de normale omgangsvormen en wetten die in Nederland gelden. De begeleiding controleert dit en spreekt de jongeren aan op afwijkend gedrag.
Gaan deze jongeren naar school?
De leerplicht geldt net als bij Nederlandse jongeren ook voor deze doelgroep. De jongeren gaan naar de Internationale Schakelklas in Groningen. De Nederlandse taal staat op deze school in alle lessen centraal.
Hoe wordt er omgegaan met eventuele overlast?
Het COA is verantwoordelijk voor beheersbaarheid in de opvanglocatie en het terrein. Er gelden huisregels op locatie, bijvoorbeeld over wanneer de jongeren binnen moeten zijn. Het COA controleert twee keer per dag (ochtend en avond) of iedereen aanwezig is.
COA-medewerkers zijn 24 uur per dag op de locatie aanwezig. Per dag zijn er minimaal twee begeleiders in de ochtend, drie in de middag en twee in de nacht. Daarnaast is er altijd een beveiliger aanwezig.
Buiten moeten de jongeren zich houden aan de regels die gelden voor iedereen die in Nederland verblijft. Hier wordt op dezelfde manier op toegezien. Dat betekent dat bij overtredingen men aangifte doet bij de politie.
Het COA, de gemeente Groningen en de politie stellen voor de opening van de locatie samen een veiligheidsplan op. In dit plan staan heldere afspraken, bijvoorbeeld over hoe er gereageerd wordt op incidenten.
Kan ik vrijwilligerswerk doen of doneren?
Wilt u iets betekenen voor deze jongeren? Ga naar de website van het COA of meld u via GroningenPOA@coa.nl. Na de opening kunt u ook bellen, via het nummer dat u zult vinden op de pagina over de opvanglocatie Canadalaan op de website van het COA.
Is er al een besluit genomen over de Canadalaan 1?
Op dinsdag 10 december 2024 heeft het college van burgemeester en wethouders besloten een opvanglocatie te openen voor de opvang van 60 alleenstaande minderjarige vluchtelingen in het pand Canadalaan 1. Deze jongeren worden opgevangen in afwachting van hun asielaanvraag in Nederland. De opvanglocatie is voor een periode van tenminste drie jaar. Daarna besluit het college opnieuw over deze opvanglocatie.
Hoe verloopt het contact tussen de locatie en de omgeving?
Zodra de locatie opengaat, organiseert het COA een overleg met geïnteresseerden uit de directe omgeving. Zij bespreken regelmatig met een afvaardiging van wijkbewoners en ondernemers hoe het gaat op de locatie.
Tussen 4 en 10 november ontvangen omwonenden een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst later in november. Bij die bijeenkomst zijn medewerkers aanwezig van de gemeente Groningen en het COA. Na een kort algemeen deel kunnen omwonenden een op een in gesprek met deze medewerkers.
Na de informatiebijeenkomst gaan we aan de slag met de ideeën en aandachtspunten van de omwonenden. Naar verwachting neemt het college half december een definitief besluit. Omwonenden krijgen daarover een brief thuisgestuurd.
Voordat de jongeren op de Canadalaan gaan wonen, organiseert het COA een inloop. Omwonenden krijgen dan een uitnodiging om een kijkje te komen nemen op de locatie.
In de tussentijd leest u op deze webpagina de actuele informatie. Ook de brieven die aan omwonenden verzonden zijn leest u hier.
Kan ik bezwaar maken tegen de opvang?
Op dit moment heeft het pand aan de Canadalaan een kantoorfunctie. Om het geschikt te maken voor opvang van asielzoekers is een functiewijziging van het pand nodig. Dit kan via een afwijking van het Omgevingsplan. Het COA moet hiervoor een aanvraag doen bij de gemeente. Zodra de gemeente deze aanvraag heeft ontvangen, wordt deze bekendgemaakt (u kunt dan nog geen bezwaar maken). Wanneer de vergunning wordt verleend kunt u bezwaar maken.
De spreidingswet gaat niet door. Waarom wil de gemeente Groningen meer opvangplekken voor asielzoekers?
De spreidingswet geldt op dit moment nog steeds. Voor het intrekken van een wet wordt een soortgelijke procedure doorlopen als bij het aannemen ervan. Het is nu niet bekend hoe dit verder gaat verlopen. Tot die tijd blijven wij ons hierop voorbereiden.
De jongeren die op dit moment op de noodopvanglocatie aan de Protonstraat verblijven, maken hier deel van uit. Helaas is de locatie aan de Protonstraat niet geschikt om deze jongeren voor langere tijd te huisvesten. Zij zullen daarom naar de Canadalaan verhuizen. Zodra de opvanglocatie aan de Canadalaan opent, zal de locatie aan de Protonstraat sluiten.
Waarom kunnen deze jongeren niet aan de Protonstraat blijven?
Het COA vangt alleenreizende minderjarige vluchtelingen op in kleinschalige opvanglocaties. Daar worden ze begeleid bij de ontwikkeling naar volwassenheid. Door het grote tekort aan opvangplekken worden veel jongeren nu helaas opgevangen in noodopvang.
De locatie aan de Protonstraat is een noodopvanglocatie. Een noodopvanglocatie is altijd tijdelijk. Vaak is het op dit soort locaties onmogelijk om de jongeren de opvang en begeleiding te geven die ze nodig hebben.
De gemeente Groningen en het COA hebben meerdere alternatieven onderzocht om deze jongeren toch een duurzame opvanglocatie te bieden. Daaruit is de Canadalaan 1 als meest geschikte optie naar voren gekomen.
Communicatie
Bewonersbrief 11 december 2024
Beste bewoner/ondernemer,
Het college van burgemeester en wethouders (B&W) heeft definitief besloten om het pand aan de Canadalaan 1 in te zetten als opvanglocatie voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV). In deze brief leest u wat dit betekent en wat het vervolgproces is. Ook geven wij u een terugkoppeling van de informatiebijeenkomst en nodigt het COA u uit om kennis te maken met uw nieuwe buren.
Collegebesluit
Op dinsdag 10 december 2024 heeft het college van B&W besloten een opvanglocatie te openen voor de opvang van 60 alleenstaande minderjarige vluchtelingen in het pand Canadalaan 1. Deze jongeren worden opgevangen in afwachting van hun asielaanvraag in Nederland. De opvanglocatie is voor een periode van tenminste drie jaar. Daarna besluit het college opnieuw over deze opvanglocatie.
Vervolg
Het COA vraagt een vergunning aan voor de opvang. Vervolgens start de verbouwing van het pand, zodat het gebouw geschikt is voor de opvang van de minderjarige vluchtelingen. We verwachten dat de minderjarige vluchtelingen in april 2025 kunnen verhuizen naar Canadalaan 1. Daarnaast gaat het COA een structureel overleg organiseren met betrokkenen en geïnteresseerden.
Terugkoppeling informatiebijeenkomst
Op 25 november 2024 hebben de gemeente en het COA een informatiebijeenkomst georganiseerd voor omwonenden van Canadalaan 1. Bedankt voor uw goede vragen, het uiten van uw zorgen en het aanbieden van hulp voor de jongeren. Het college van B&W heeft de input van de informatiebijeenkomst meegenomen in het definitieve besluit.
Tijdens de informatiebijeenkomst is een verslag gemaakt van alle vragen en antwoorden. Dit verslag komt op gemeente.groningen.nl/opvanglocatie-canadalaan te staan.
Open dag
De minderjarige vluchtelingen willen graag kennismaken met hun nieuwe buren. Daarom nodigt het COA u uit om alvast kennis te maken met de jongeren. Het COA organiseert samen met de jongeren een open dag voor omwonenden van Canadalaan 1.
- Wanneer: Maandag 30 december 2024
- Hoe laat: 14.00 tot 16.00 uur
- Waar: Hanzeplaza, Protonstraat 16, 9743 AL Groningen (noodopvanglocatie van de jongeren op dit moment)
Door de beperkte ruimte in Hanzeplaza vragen wij u om u van tevoren (tot uiterlijk 20 december) aan te melden voor de open dag door een mail te sturen naar groningencanadalaanamv@coa.nl. Na uw aanmelding ontvangt u een uitnodiging waarmee u de open dag kunt bezoeken.
Contact
Zodra de opvanglocatie is geopend, krijgt u een telefoonnummer van deze locatie. Via dit telefoonnummer is de opvanglocatie 24/7 bereikbaar voor vragen en meldingen.
Heeft u nog vragen of opmerkingen? Dan kunt u contact opnemen met het COA via groningencanadalaanamv@coa.nl. U kunt ook contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer 14 050 of via nieuwkomers@groningen.nl.
Met vriendelijke groet,
burgemeester en wethouders,
namens hen,
G.W. Hanekamp
Programmadirecteur programma Nieuwkomers
Gemeente Groningen
Verslag informatiebijeenkomst 25 november 2024
Verslag informatiebijeenkomst maandag 25 november 2024 – Canadalaan opvang amv
- Locatie: Feest- en Partycentrum Stadspark
- Tijd: 19:00 – 21:00 uur
Openingswoord door gespreksleider: Wees welkom, goedenavond;
De reden van de bijeenkomst:
De plannen van het COA en de gemeente Groningen om opvang te bieden aan 60 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv) aan de Canadalaan 1. Omwonenden hebben vragen en suggesties gedeeld voorafgaand aan de bijeenkomst. Vragen die door omwonenden zijn ingediend worden uiteraard behandeld. Daarnaast zal er meer informatie worden toegelicht door alle betrokken partijen. De betrokken partijen zijn de gemeente Groningen, het COA (en NIDOS.)
Start plenair deel, voorstellen sprekers:
- Wethouder Manouska Molema
- Regiomanager amv COA Saskia Hertog
- Gebiedsmanager veiligheid gemeente Groningen: Marie-Louise Lantzendörffer
- Locatiemanager COA amv Hanzeplaza: Els Verdoes
Wethouder:
Wat gaat er gebeuren en waarom? Wij in Groningen zijn solidair met mensen op de vlucht. We hebben een aantal opvanglocaties in de stad waaronder Hanzeplaza, waar de 60 jongeren verblijven die mogelijk gaan verhuizen naar de Canadalaan.
Daarnaast hebben we de Europaweg en de boot aan de Gideonweg. Dit zijn noodlocaties. Aan de Sint Petersburg weg wordt gewerkt aan het realiseren van 600 duurzame opvang plekken. Wanneer deze gereed zijn, zullen de vluchtelingen van de noodlocaties hiernaartoe verhuizen.
De druk op Ter Apel is al tijden veel te hoog. Er is een groot tekort aan opvangplekken voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Daarom zijn we in 2023 met spoed op zoek gegaan naar een plek voor deze jongeren. Dit is de locatie aan de Protonstraat geworden. Hanzeplaza is een noodopvang, en niet geschikt voor de langere termijn, daarvoor voldoet het pand niet aan de juiste eisen. Het pand aan de Canadalaan biedt mogelijkheden voor de langere termijn. Uiteraard zijn er naast de Canadalaan meerdere locaties onderzocht, maar helaas hebben we het vastgoed niet voor het uitzoeken. Ook proberen we in de zoektocht naar geschikte locaties altijd rekening te houden met de spreiding over de gemeente.
Regiomanager COA:
We hebben in Nederland überhaupt te weinig plekken. Op dit moment zitten de jongeren in een pand waar o.a. te weinig daglicht is in de (slaap)kamers. Om deze reden en vanwege de tijdelijkheid van noodopvanglocaties kijken wij nu naar de Canadalaan. Daarnaast hebben alle partijen baat bij een lange termijn oplossing. De jongeren willen integreren. Ze zijn dankbaar dat ze hier mogen zijn. Het constant verhuizen vanuit noodopvanglocaties zorgt juist voor onrust.
Locatiemanager:
De jongeren zijn tussen de 15 en 18 jaar en zijn leerplichtig. Overdag gaan ze naar school. Daarnaast zijn ze actief in de buurt op verschillende jeugdplekken. De jongeren willen graag een positieve bijdrage leveren aan de buurt. Op de locatie worden ze begeleid door een team van jeugdwerkers en woonbegeleiders die gespecialiseerd zijn in het werken met deze groep jongeren.
Ingediende vragen door omwonenden:
Hoe kan de gemeente de veiligheid garanderen? En speelt cameratoezicht hier een rol in?
Helaas is het nooit mogelijk om veiligheid 100% te garanderen. We kunnen ons daarentegen wel goed voorbereiden op verschillende scenario’s. Ervaring en samenwerking stelt ons in staat om snel reageren en te anticiperen. Cameratoezicht in de openbare ruimte ligt wettelijk ingewikkeld en geeft ook niet altijd het beoogde effect. Om het gevoel van veiligheid te vergroten is het van belang om in gesprek te gaan met het COA en de jongeren. Het COA staat dan ook open voor laagdrempelig contact met omwonenden, u altijd welkom voor een kop koffie.
Staat het termijn vast?
De termijn van tenminste 3 jaar staat vast en is een bewuste keuze. Het constant verhuizen vanuit noodlocaties is verre van ideaal en zorgt voor onrust. Bij lange termijn plekken zijn uiteindelijk alle betrokkenen gebaat. Het geeft rust en stabiliteit voor zowel de jongeren als de omgeving. Hoewel er na 3 jaar opnieuw een besluit door het college genomen wordt, is het zeker niet zo dat er in de tussentijd niets gebeurd. De situatie wordt voortdurend gemonitord, het omwonenden overleg is hier een onderdeel van. Het is belangrijk in gesprek te blijven met elkaar.
Voorzitter bewoners canadalaan: Vanuit hier ook de vraag, is het na 3 jaar klaar?
De wethouder geeft aan dit niet te kunnen toezeggen aangezien ze niet in de toekomst kan kijken. Ze benoemt het belang om gedurende de 3 jaar vooral met elkaar in gesprek te blijven. Op de vraag hoe dat in gesprek blijven in zijn werk gaat, geeft de locatiemanager aan dat het COA graag laagdrempelig contact wil onderhouden met de buurt: ‘’u bent altijd welkom voor een kop koffie’’.
De voorzitter geeft aan geen behoefte te hebben aan koffie maar aan structureel, inhoudelijk en frequent overleg. De locatiemanager geeft aan dat er een 6-wekelijks ‘omwonenden overleg’ georganiseerd wordt. Waar alle betrokken partijen voor zullen worden uitgenodigd en dat dit de mogelijkheid tot koffie erbij niet uitsluit.
Overige vragen van omwonenden:
Voordat het uit de hand loopt kan een onveilig gevoel ontstaan, wat kunnen jullie doen?
Voorafgaand aan de opening wordt het telefoonnummer van de locatie met u gedeeld. Dit nummer is 24/7 bereikbaar. Mocht u overlast ervaren dan kunt u contact opnemen met de locatie.
Hoe stabiel is deze groep jongeren? Is er veel verloop?
De locatiemanager antwoordt dat van de groep die op Hanzeplaza verblijft, ongeveer de helft er al een vol jaar zit. De andere helft is door diverse redenen uitgestroomd. Elke vrijgekomen plek wordt ook weer opgevuld. “We zien dat de jongeren die er al langer verblijven ook de nieuwe jongeren wegwijs maken in ‘hoe het werkt’ in Nederland. Vanaf dag 1 worden de jongeren begeleidt en neemt het COA de huisregels met hen door. De jongeren weten van de mogelijke verhuizing en willen ook nu al graag meedenken over hoe zij ‘een goede buur’ kunnen zijn op de nieuwe locatie”.
Waarom is de Canadalaan 1 een geschikte locatie?
De wethouder geeft opnieuw aan dat er meerdere locaties onderzocht zijn en schetst een beeld van de uitdagingen die meespelen bij het vinden van een geschikte opvanglocatie. Zo speelt bijvoorbeeld netcongestie (een te grote vraag naar elektriciteit op het elektriciteitsnet) een beperkende rol bij nieuwbouw, staat het de gemeente niet vrij om met willekeurig welke vastgoed eigenaar in zee te gaan en dient er ook altijd rekening te worden houden met de spreiding van opvanglocaties over de stad.
Zijn de jongeren in procedure of uitgeprocedeerd?
De jongeren zijn in afwachting van hun asielprocedure. In afwachting hiervan gaan ze naar school en worden ze gestimuleerd om deel te nemen aan sociale activiteiten in de buurt.
Er zijn vechtpartijen met jongeren voorgevallen waarbij werd ingegrepen. Wat wordt hier aan gedaan? Er ontstaat angst bij de burger.
De gebiedsmanager veiligheid geeft aan dat een intern incident, zoals in maart op de Protonstraat geweest is, ook aangeeft dat in dit soort gevallen het COA, de gemeente en de politie de samenwerking weten te vinden. De betrokken partijen bereiden zich voor op dit soort scenario’s en maken hier afspraken over.
Wij hebben als buurt al een behoorlijk pittige tijd achter de rug. De aanpak van de ring zorgt al 3 jaar voor overlast. Daarnaast hebben we 1 ½ jaar extreme overlast ervaren doormiddel van nachtelijke werkzaamheden. De overheid heeft een plicht te zorgen voor haar burgers. Wij voelen ons niet gehoord en begrepen. De vraag aan de gemeente Groningen hieruit is; wordt dit meegenomen, wordt hier überhaupt over gesproken en nagedacht?
De wethouder toont begrip voor de situatie waar de vraagsteller uit komt. Zij geeft aan dat dit onderwerp niet mee heeft gewogen in de keuze voor deze locatie. De regiomanager van het COA geeft aan dat het beeld dat geschetst wordt van de overlast die deze jongeren veroorzaken vele malen slechter is dan de realiteit. Het is niet vergelijkbaar met de overlast die de vraagsteller omschrijft.
Hoeveel begeleiding zit er op de 60 jongeren?
De locatiemanager geeft de bezetting op locatie weer; 5 medewerkers overdag en 6 in de late dienst aangevuld met 1 beveiliger. In de nacht zijn er 2 medewerkers + 2 beveiligers aanwezig.
Het voelt alsof de beslissing al gemaakt is . Het voelt alsof het ten koste gaat van de wijk maar ook dat het niet de juiste accommodatie is voor de jongeren. Er zitten scholen, Gyas en is het een rustige wijk. Voelt als een slecht gekozen locatie, waarbij geen rekening is gehouden met de buurt.
Het college heeft nog geen definitief besluit genomen. De input van omwonenden waaronder het gesprek van vanavond weegt mee in het definitieve besluit. Dit besluit wordt genomen met aandacht voor de buurt en alle betrokken partijen.
Wat zijn de regels bij groepsvorming op straat? Wat zijn de tijden dat de jongeren binnen moeten zijn? Luisteren ze goed?
Er zijn uiteraard zin huisregels. Zo moet het na 22.00 uur rustig zijn op locatie en daar buiten. Om 22.00 uur checkt het COA ook of de jongeren aanwezig zijn. Wie zonder opgaaf van reden veel later binnen is, zal zich daarvoor moeten verantwoorden. De jeugdwerkers en woonbegeleiders zijn getraind en geschoold om met deze groep jongeren te werken. We kunnen daarnaast gebruik maken van ervaringsdeskundigen in en buiten het team aangevuld met een gedragswetenschapper. Daarbuiten kunnen we bijvoorbeeld ook een beroep doen op intercultureel mediators.
Het blijven pubers dus er zit een uitdaging aan deze doelgroep. Dat wordt niet ontkend.
Net als bij andere pubers is er helaas geen 100% garantie dat de jongeren altijd luisteren. Uiteraard worden de jongeren aangesproken op het overtreden van de huisregels. Wanneer er regels blijvend worden overtreden, kan een jongere overgeplaatst worden. In het weekend worden de jongeren optimaal gestimuleerd om activiteiten te ondernemen. De jongeren willen graag een fijn samenwerkingsverband met de buurt.
Een lid van Gyas stelt vragen over preventie en aansprakelijkheid. Wie is verantwoordelijk? Bij wie kunnen we terecht?
De locatiemanager antwoordt dat het zou fijn zijn om van Gyas data/tijden te ontvangen met activiteiten zodat ze deze mee kunnen nemen in voorlichting richting de jongeren. Gyas is van harte welkom om aan te sluiten bij het omgevingsoverleg.
Hoe gaan jullie opvang realiseren wanneer er veel minder geld naar de opvang van asielzoekers gaat? De politiek is dit van plan.
De regiomanager geeft aan dat een verhuizing naar een meer duurzame opvanglocatie geld bespaard. Noodopvanglocaties zijn beduidend duurder dan locaties voor een langere termijn. Ook geeft zij aan dat de ondergrens aan opvang voor deze jongeren niet door de politiek bepaald wordt, maar door de internationale rechten van het kind.
Waarom gaat dit alleen over jongens? Waar zijn de gevluchte meiden?
Het overgrote deel van de alleenstaande minderjarige vluchtelingen zijn jongens (90%). Er bestaan wel gemengde locaties jongens/meisjes, maar daarvoor is het pand aan de Canadalaan minder geschikt. Er zijn in het land ook opvanglocaties voor minderjarige meiden. We zijn nu vooral op zoek naar een geschiktere locatie voor de groep die nu aan de Protonstraat zit. Dit zijn allemaal jongens.
Waarom worden er geen volwassenen bij geplaatst? Dit lijkt me beter voor de integratie.
Een proces opvanglocatie voor amv (poa) kan zowel een onderdeel zijn van een azc als een op zichzelf staande locatie. Wel plaatsen we alleenstaande minderjarige vluchtelingen altijd apart van families en volwassen alleenstaande vluchtelingen, omdat we minderjarigen intensiever begeleiden Na de uitbreiding komt er aan de Sint Petersburgweg bijvoorbeeld ook een poa. In dit geval is gekozen voor 1 locatie op een azc en 1 losstaande locatie omdat de groep anders wel erg groot wordt.
Kunnen we een bijdrage leveren vanuit instellingen in de buurt? Inmiddels zitten we hier al 3 uur. Deze tijd hadden we ook kunnen investeren in hulp voor de jongeren! [Applaus uit de zaal].
De locatiemanager bedankt meneer voor zijn positieve insteek n legt uit dat er altijd behoefte is aan vrijwilligers. Zij verwijst naar de COA medewerkers in de zaal die hier meer informatie over kunnen geven. De jongeren willen zelf ook graag wat betekenen in de buurt. Dit biedt mogelijkheden om samen te werken met sportscholen, buurthuizen waar de jongeren zich kunnen inzetten.
Afsluiting door gespreksleider:
Met deze positieve noot sluiten we het plenaire gedeelte af. Voor de belanghebbenden kan er in gesprek worden gegaan met woonbegeleiders NIDOS, COA medewerkers en medewerkers van de gemeente Groningen.
Dank voor u komst en aandacht.
Nog enkele concrete punten voor het vervolg:
- Naar verwachting neemt het college half december een definitief besluit over deze opvanglocatie.
- • Bij een positief besluit organiseert het COA op 30 december een open dag op Hanzeplaza. U kunt dan vast kennismaken met uw nieuwe buren.
- U wordt hier per brief over geïnformeerd
Bewonersbrief 12 november 2024
Beste bewoner,
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de gemeente Groningen zijn van plan om een opvanglocatie te openen voor de opvang van minderjarige vluchtelingen in het pand Canadalaan 1. Hierover hebben wij u met een brief geïnformeerd op 23 oktober 2024. In die brief hebben wij u ook verteld dat wij een informatiebijeenkomst gaan organiseren voor omwonenden van Canadalaan 1. In deze brief nodigen wij u uit voor deze informatiebijeenkomst.
Wanneer is de informatiebijeenkomst?
Wij nodigen u uit voor de informatiebijeenkomst op maandag 25 november 2024.
Tijd: 19.00 – 21.00 uur
Locatie: Feest- en partycentrum Stadspark (Drafbaan), Concourslaan 10, 9727 KD Groningen
Waarom een informatiebijeenkomst?
Wij begrijpen dat de komst van deze opvanglocatie mogelijk vragen bij u oproept. Tijdens deze avond kunt u al uw vragen stellen en uw zorgen delen.
Programma
Tijd | Programma |
19.00 uur | Inloop met koffie en thee. |
19.15 uur | Gemeente en COA openen de avond. |
19.30 uur | We gaan het met u hebben over de opvang en alles wat daarmee te maken heeft. Ook het COA wil graag vertellen over de opvang en begeleiding van de jongeren in de praktijk. Tijdens deze avond zijn er medewerkers van het COA en ook van de gemeente aanwezig om met u in gesprek te gaan. Na het gezamenlijke deel is er de mogelijkheid om 1 op 1 in gesprek te gaan. |
21.00 uur | Einde bijeenkomst. |
Kunt u niet naar de informatiebijeenkomst komen?
Kunt u op maandag 25 november niet naar de informatiebijeenkomst komen? Maar heeft u wel vragen of opmerkingen? Dan kunt u contact opnemen met het COA via GroningenPOA@coa.nl. U kunt ook contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer 14 050 of via nieuwkomers@groningen.nl.
We hopen u te zien op maandag 25 november.
Met vriendelijke groet, burgemeester en wethouders, namens hen,
G.W. Hanekamp
Programmadirecteur programma Nieuwkomers
gemeente Groningen
Bewonersbrief 22 oktober 2024
Geachte heer, mevrouw,
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de gemeente Groningen zijn van plan om een opvanglocatie te openen voor de opvang van minderjarige vluchtelingen. Dit is het gebouw aan de Canadalaan 1 te Groningen. In deze brief informeren wij u over de achtergronden van dit plan. Begin november ontvangt u een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst. Deze bijeenkomst zal naar verwachting eind november plaatsvinden.
Waarom is deze opvang nodig?
De opvangsituatie in Nederland staat al tijden onder grote druk. Er is vooral behoefte aan opvanglocaties voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen. De gemeente Groningen wil graag een bijdrage leveren aan een menswaardige opvang van vluchtelingen en voelt een sterke verantwoordelijkheid om mensen te helpen die op de vlucht zijn. Hierom heeft de gemeente samen met het COA in 2023 de noodopvanglocatie aan de Protonstraat geopend. Deze locatie is helaas niet geschikt als duurzame opvanglocatie. De locatie aan de Protonstraat gaat sluiten, en de jongeren verhuizen naar de Canadalaan 1.
Om hoeveel mensen gaat het?
In het gebouw aan de Canadalaan kunnen circa 60 jongeren worden opgevangen. Dit zijn alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Zij worden opgevangen in afwachting van hun asielaanvraag in Nederland.
Wanneer komen de mensen?
Het college van burgemeester en wethouders moet nog een definitief besluit nemen over de locatie. Daarna vraagt het COA een vergunning aan voor de opvang. Vervolgens start de verbouwing van het pand zodat het gebouw geschikt is voor de opvang van minderjarige vluchtelingen. Op basis van de huidige inschattingen zal dit gehele proces, inclusief de verbouwing en vergunningverlening, enkele maanden in beslag nemen. Dat betekent dat wij verwachten dat de locatie half april 2025 wordt geopend voor de opvang van de minderjarigen.
Hoe lang blijven de mensen hier wonen?
De opvanglocatie wordt in eerste instantie geopend voor een periode van drie jaar. Daarna willen we evalueren hoe de opvang functioneert en of de opvang van deze vluchtelingen nog steeds noodzakelijk is. De intentie is om het pand aan de Canadalaan 1 voor langere periode in te zetten voor de opvang van alleenreizende minderjarige vluchtelingen.
Deze groep jongeren gaat naar school en wordt buiten de schooltijden en in het weekend intensief begeleid door het COA. Gemeente, COA en de omwonenden kunnen er samen voor zorgen dat we een veilige en gastvrije omgeving bieden aan deze jongeren. Tegelijkertijd houden we ook rekening met de belangen van de buurt.
Meedenken & contact
Wij nodigen u daarom uit om mee te denken over de geplande opvang. U kunt dit doen door uw aandachtspunten en suggesties met ons te delen door ze te mailen naar nieuwkomers@groningen.nl. Wij baseren het programma van de informatiebijeenkomst daarop. U ontvangt op een later moment van ons een aparte uitnodiging voor de informatiebijeenkomst voor omwonenden.
Ook wegen wij uw aandachtspunten en suggesties mee in het definitieve besluit van het college van burgemeester en wethouders. Het uitgangspunt hierbij is dat de komst van de locatie, de duur en de doelgroep, niet ter discussie staan. Wij willen graag met u, als omwonende, in gesprek. Bovendien organiseren we ook gesprekken met andere belanghebbenden waaronder de winkeliers en de scholen in de buurt.
Waar kunt u terecht met vragen?
Heeft u in de tussentijd nog vragen over de inhoud van deze brief? Neem dan contact op met telefoonnummer 14 050 of mail naar nieuwkomers@groningen.nl
Het COA is tijdens de opvangperiode verantwoordelijk voor het beheer en is het vaste aanspreekpunt voor vragen of informatie richting alle ondernemers en particulieren in de directe omgeving van de Canadalaan 1. Als u vragen heeft over de opvang van vluchtelingen op deze locatie, kunt u contact opnemen via GroningenPOA@coa.nl
Voordat de locatie wordt geopend, krijgt u bovendien van het COA het rechtstreekse telefoonnummer van de Canadalaan 1. De contactgegevens staan dan ook op de locatiepagina op www.coa.nl vermeld.
Met vriendelijke groet, burgemeester en wethouders, namens hen,
G.W. Hanekamp
Programmadirecteur programma Nieuwkomers
gemeente Groningen
Contact
Voor alle ondernemers en bewoners in de omgeving van Canadalaan 1 is het COA het aanspreekpunt voor vragen of informatie. Hebt u vragen over de opvang van asielzoekers op deze locatie? Stuur een e-mail: GroningenPOA@coa.nl
Hebt u een vraag aan de gemeente?
Bel 14 050 of stuur een e-mail: nieuwkomers@groningen.nl