Logo van Gemeente Groningen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Groningen
Logo van Gemeente Groningen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Groningen
Luchtfoto Kardinge

Nieuw plan Sportcentrum Kardinge; keuze voor ijsvoorzieningen en competitiesporthal

Gisteren
Nieuws

Het college stelt de raad voor om in te stemmen met een nieuw plan voor Sportcentrum Kardinge. Dat houdt in: een volledig nieuw sportcentrum met ijsvoorzieningen (onder voorbehoud van externe financiering), multifunctionele sporthallen, een nieuw zwembad en een nieuwe competitiesporthal met plaats voor 3500 toeschouwers. Daarnaast vervalt het plan om te bouwen in de Kardingebult. Deze variant lijkt, los van andere voordelen, financieel gezien gunstiger uit te pakken dan het eerdere plan.

Nieuwbouw loskoppelen

Het college vraagt de raad om de voorkeursvariant voor het sportcentrum verder te mogen uitwerken. Daarbij stelt het college voor om de nieuwbouw van het sportcentrum los te koppelen van de verdere uitwerking van de gebiedsvisie. Uit de afgelopen periode is namelijk gebleken dat de integrale benadering van zowel de nieuwbouw van het sportcentrum als de gebiedsvisie tot vertraging leidt. Met een splitsing kan het tempo worden behouden en tijdige realisatie mogelijk worden gemaakt. Hierbij blijft de ambitie overeind staan om van Kardinge een Vitaliteitscampus te maken waar sport, recreatie, natuur, onderwijs, zorg, wonen en werken samenkomen. 

Urgentie

De gemeente legde eind 2024 een verzoek neer bij de provincie Groningen om mee te betalen aan de ijsvoorzieningen op Kardinge. Wethouder Inge Jongman: “We zijn daarover goed in gesprek met de provincie. Zij zijn op de hoogte van de plannen en denken daarin met ons mee. De urgentie is groot om Sportcentrum Kardinge te vernieuwen; de installaties zijn zo verouderd dat ze het af en toe begeven. We moéten dus aan de slag. Om precies te weten over welk bedrag we een investeringsbesluit nemen, moeten we het plan voor het sportcentrum verfijnen en verder uitwerken. De voorkeursvariant vormt hiervoor de basis. Zodra alle puzzelstukken op tafel liggen, kan er een weloverwogen besluit genomen worden.” 

Sportvoorzieningen in nieuw sportcentrum 

De voorkeursvariant bevat de volgende elementen: 

  • IJsvoorzieningen: een schaatshal met een 400 meterbaan en een 30x60 meter ijsvloer op het middenterrein. Daarnaast komt er een aparte ijshal voor ijshockey, shorttrack en kunstschaatsen, met een 30x60 meter ijsvloer en ruimte voor 1000 toeschouwers.
  • Multifunctionele sporthallen: een nieuwe competitiesporthal voor professioneel basketbal en volleybal met plaats voor 3500 toeschouwers, twee dojo’s, een trainingshal, een trainingsruimte en mogelijk squashbanen. De competitiesporthal ondersteunt de ambitie om sport en vitaliteit te versterken. Zo inspireert de topsport de breedtesport en ontstaat er een toekomstbestendige en vaste locatie voor de topsportclubs Donar en Lycurgus. Grote sportevenementen zoals het EK Futsal of de Davis Cup blijven in (een vernieuwd) Martiniplaza plaatsvinden.
  • Zwemvoorzieningen: een breder 25 meterbad, een doelgroepenbad van eveneens 25 meter en een recreatief bad. Deze combinatie sluit optimaal aan bij de behoeften van de verschillende doelgroepen en de verwachte capaciteitsvraag. 

Voordelen voorkeursvariant

Wethouder Rik van Niejenhuis: “Door te kijken naar de samenhang op het gebied van ruimte, gebruik en energie, levert het nieuwe plan voordelen op in zowel de investering als de exploitatie. In het nieuwe plan is sprake van warmte-uitwisseling tussen ijs en zwemmen. De warmte uit de ijsvoorzieningen wordt hergebruikt voor het zwembad. Ook wordt ingezet op een duurzaam energiesysteem met circa 20.000 m² aan zonnepanelen, luchtwarmtepompen en batterijen voor energieopslag. Dit maakt een ‘nul-op-de-meter’-concept haalbaar, wat gunstig is vanwege het hoge energieverbruik en de netcongestie. Daarnaast ontstaan er andere voordelen, zoals het gebruik van een gezamenlijke techniekruimte, technische dienst, horeca, receptie en personele inzet. Tot slot wordt het geheel goedkoper ten opzichte van het eerdere plan door niet te bouwen in de Kardingebult, geen gasleiding te verleggen en bovengronds te parkeren in plaats van ondergronds.”

Vervolg

Het college vraagt de raad in te stemmen met deze voorkeursvariant, voor de verdere planvorming. Eind 2025 volgt de aanvraag voor een voorbereidingskrediet. Bij groen licht van de raad en de toezegging van externe financiering, volgt er begin 2027 een definitief investeringsbesluit voor de nieuwbouw. 

Meer over de toekomst van Kardinge lees je op deze paginaexterne-link-icoon.