Ongemaaid gras

Maai Mei Niet: hoe meer leven, hoe sterker het ecosysteem

24 april 2024
Nieuws

Bijen houden van bloemen. Hoe meer bloemen, hoe meer nectar. Daar halen ze hun energie en het voedsel voor hun larven uit. Tegelijkertijd bestuiven ze de bloemen, en maken ze de cirkel rond. Maar in kort gemaaid gras komen bloemen slecht tot bloei. Daarom doet de gemeente Groningen mee aan Maai Mei Niet. 

Tot 1 juni worden bepaalde gebieden met rust gelaten. Henk Stadman en Meindert Haas werken bij stadsbeheer van de gemeente Groningen. Meindert: “Door Maai Mei Niet neemt de biodiversiteit toe. En dat is belangrijk, want hoe meer leven er is, hoe sterker het ecosysteem.” 

Insecten 

“Tussen het hoge gras kunnen bloemen beter bloeien”, vertelt Henk. “En dat is waar bijen, kevers, vlinders en hommels van houden. Nectar en stuifmeel zijn voedsel voor de insecten. Langer gras zorgt ook voor meer schaduw. Water verdampt daardoor minder snel. Het vocht langer vastgehouden op de bodem en dat is fijn voor de insecten die daar leven.” 

Kaart

“We hebben tien soorten grasvegetaties,” legt Meindert uit, “niet alle soorten zijn geschikt om een maand met rust te laten. We proberen rekening te houden met zoveel mogelijk soorten planten, bloemen en insecten. Dan zijn er nog plekken waar kinderen graag buitenspelen. En we moeten zorgen voor de verkeersveiligheid. Daarom maaien we op sommige plekken wel.” De gemeente heeft in kaart gebracht welke gebieden wel en niet worden gemaaid. De kaart vind je op onze websiteexterne-link-icoon

Maaien na mei

Vanaf juni zal er op sommige plekken weer gemaaid worden. Meindert: “Dat moet ook, want als het gras te hoog wordt kunnen sommige bloemen niet meer bloeien omdat ze te weinig licht krijgen.” Het maaien gebeurt insectvriendelijk, vertelt Henk: “Geen enkel insect raken is onmogelijk, maar we willen dat beperken. We gebruiken onder andere schotelmaaiers, die geeft insecten de kans om weg te vliegen of kruipen. Daarna laten we het gras een paar dagen liggen, zodat ook andere insecten de tijd hebben om ergens anders naartoe te gaan.”

Meedoen

Er zitten vaak veel meer bloemen in het gras dan je verwacht. Als je het gras niet maait, dan zie je hoeveel planten er in verstopt zitten. En daar profiteren bijen en vlinders van. Wil je zelf meedoen aan Maai Mei Niet? Dat kan. Als je gras hebt en het slechts om de 4 weken maait, komen er al tot tien keer meer bijen in de tuin.