Gezond oud worden

In de gemeente Groningen groeit het aantal ouderen. Bovendien worden mensen ook steeds ouder. De gemeente wil stimuleren dat ouderen zo lang mogelijk gezond, vitaal en op een prettige manier kunnen meedoen in de samenleving.

Ouderennetwerken en ontmoeting

Onder ouderen is een grote behoefte aan ontmoeting. Er zijn vele activiteiten, maar die blijken soms lastig te vinden. In elke wijk of dorp willen we een centrale ontmoetingsplek voor en door ouderen opzetten. Hier kunt u binnenlopen, informatie krijgen over of deelnemen aan activiteiten in wijk of dorp. 

Wilt u graag anderen ontmoeten of hebt u behoefte aan contact? Wilt u gewoon een kopje koffie drinken? Weet dat er in elke wijk vele plekken zijn waar u zo even binnen kan stappen. Wees welkom! 

GebiedOuderennetwerkenOntmoetingsplek (3 dagdelen open)Website
ZuidWerkgroep Samen Krachtig (Zuid Dementievriendelijk)
HarenSt. Clockhuys PleinSt. Clockhuys Pleinclockhuysplein.nlexterne-link-icoon
WestBernlef (?)
Oost Werkgroep Ouder worden in BeijumDiverse ontmoetingsplekken in de wijk. Zie activiteiten op Beijum.nl

beijum.nl/werkgroep-ouder-worden-in-beijumexterne-link-icoon

beijum.nl

Platform Ouderen Lewenborg

Ten Boer

Dorpscoöperatie Ten BoerDe Oude Schooldorpscooperatietenboer.nlexterne-link-icoon
Oude wijken
Centrum
Ten BoerDorpscoöperatie Ten BoerDe Oude Schooldorpscooperatietenboer.nlexterne-link-icoon

Ouderennetwerken en activiteiten

Bepaalde wijken en dorpen hebben ouderennetwerken. Deze netwerken denken mee in wat er voor u nodig is in een wijk of dorp. Mist u iets of wilt u iets organiseren? Vraag hen om mee te denken. 

Informatie

Via Ouderennetwerk of ontmoetingsplek

Wilt u informatie over activiteiten (ouderennetwerken), zorg en ondersteuning, mantelzorg of dementie? Of wilt u weten welke activiteiten of vrijwilligerswerk u kunt doen? U kunt hiervoor terecht bij de informele netwerken en ontmoetingsplekken in uw wijk of dorp. 

Hebt u een (hulp)vraag? 

Weet u niet waar u moet zijn voor advies of ondersteuning? U kunt telefonisch terecht bij groningen.nlexterne-link-icoon of humanitas.nlexterne-link-icoon.

Het Forum organiseert ontwikkelpleinenexterne-link-icoon bij de lokale bibliotheken. Dit is een inloopmoment waar diverse partners uit de wijk aanwezig zijn om uw vragen te beantwoorden. Hier kunt u terecht voor hulp op het gebied van basisvaardigheden, maar ook voor dagelijkse thema's zoals werk, financiën, wonen, gezondheid, opvoeding en zingeving.

Nieuwsbrief gemeente

De gemeente Groningen verstuurt elke week digitale nieuwsbrieven. Met informatie van de gemeente en actualiteiten uit de verschillende wijken en dorpen. De gemeente is opgedeeld in zeven gebieden, elk gebied heeft een eigen nieuwsbrief. Ga voor meer informatie en aanmelden naar nieuwsbrieven.

Wijkgidsen

Per wijk worden wijkgidsen huis-aan-huis verspreid. U kunt ze vinden op wijkgidsen.nlexterne-link-icoon. Hier staan alle wijkgidsen met verschillende activiteiten, maar ook de wijkorganisaties, sociaal-culturele voorzieningen en allerlei informatie over gezondheid, zorg en huisvesting. 

Vitaal blijven

Gezond ouder worden is belangrijk. Wat kunt u zelf doen om vitaal te blijven?

  • Blijf in beweging, bijvoorbeeld met wandelen, fietsen, sporten of andere fysieke activiteiten;
  • Blijf mentaal actief, bijvoorbeeld door het oplossen van puzzels of het doen van andere spelletjes;
  • Blijf sociaal betrokken, bijvoorbeeld door anderen te ontmoeten, samen activiteiten te ondernemen of vrijwilligerswerk te doen.

Voor ontmoeting en beweegactiviteiten kunt u terecht bij Beijum Beweegt, Sportcentrum Noord en de Coendersborg. Zij hebben bijzondere aandacht voor ouderen en bieden (beweeg)activiteiten aan. Zowel fysiek, mentaal en sociaal:

Vervoer

Kunt u moeilijk lopen? Of bent u om een andere reden minder mobiel? Sommige wijken bieden bijvoorbeeld een buurttaxi aan die korte ritjes maakt binnen de wijk of naar omliggende wijken. Zo kunt u toch naar de winkel, de kapper of het buurtcentrum. Kijk op wij.groningen.nlexterne-link-icoon voor meer informatie.

Mobiel blijven draagt bij aan een goede gezondheid en vrijheid om ergens naartoe te gaan, ook al is dat met behulp van een rollator, scootmobiel of driewielfiets. Bent u minder mobiel en wilt u graag zelfstandig op pad? Hulpmiddelencentrum Vegroexterne-link-icoon kan u wellicht een eindje op weg helpen. Hier kunt u ook hulpmiddelen lenen.

In en om het huis

Kijk op veiligheid.nl/ketenaanpak-valpreventieexterne-link-icoon

Slimme (hulp)middelen en uitleen 

De huidige technologie biedt steeds meer mogelijkheden om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt. Een aantal ouderennetwerken organiseren activiteiten om u kennis te laten maken met deze (hulp)middelen, bijvoorbeeld in een DIGI-Café. 

Of wilt u eens uitproberen hoe een tablet of een robotstofzuiger werkt? Dat kan. U kunt hiervoor terecht bij ons uitleenpunt de SlimoTheekexterne-link-icoon.

Ertoe doen (en van betekenis zijn)

Voelt u zich maatschappelijk betrokken en wilt u iets doen voor een ander? Het ouderennetwerk kan met u meedenken over wat er rond uw interesse te doen is in uw wijk of dorp. 

Vrijwilligerswerk 

Misschien is vrijwilligerswerk iets voor u. Veel mensen hebben hulp nodig en waarderen uw inzet. Zo kunt u vanuit uw kracht een bijdrage aan de samenleving blijven leveren. Dit kan doorlopend of voor een aantal keer. 

Zorg en ondersteuning

Voor uzelf zorgen is belangrijk, maar de zorg voor elkaar is minstens net zo belangrijk. Een boodschapje doen voor een kennis, vriend of buur wordt zeer gewaardeerd. Ouderennetwerken willen dit graag stimuleren. 

Mantelzorg 

Mantelzorgers zijn van onschatbare waarde. De gemeente biedt ondersteuning aan mantelzorgers en werkt daarvoor samen met een aantal organisaties. We willen meer ondersteuning bieden die aansluit bij wat mantelzorgers nodig hebben. In de mantelzorgnota 'Van onschatbare waarde'externe-link-icoon (pdf) staat de aanpak hiervan.

Ondersteuning mantelzorgers

Kijk voor meer informatie op humanitas.nlexterne-link-icoon enwij.groningen.nlexterne-link-icoon.

Nota Groningen dementievriendelijk

Mensen met (beginnende) dementie willen graag zo lang mogelijk door met hun ‘normale’ leven. In de nota ‘Groningen dementievriendelijk’externe-link-icoon (pdf) geven we aan wat we doen om die mensen zo lang mogelijk aan de samenleving te laten deelnemen.  

Odensehuis voor mensen met cognitieve achteruitgang (zoals dementie)

Het Odense huisexterne-link-icoon is een veilige en gezellige ontmoetingsplek voor iedereen die te maken heeft met geheugenproblemen of dementie. Vrij toegankelijk, zonder diagnose of indicatie.

Respijtzorg in de Opstap

De Opstap in Groningenexterne-link-icoon is een gezellig logeerhuis voor mensen die tijdelijk geen gebruik kunnen maken van hun mantelzorger.

Humanitas Tandem Maatjes Project 

Bij dit project wordt een vrijwilliger gekoppeld aan een deelnemer die eenzaam is, om diegene uit het sociaal isolement te halen. De vrijwilliger biedt ondersteuning en activeert de deelnemer. Kijk voor meer informatie op humanitas.nlexterne-link-icoon

Professionele zorg (Wmo)

Hebt u door ziekte, een handicap of ouderdom hulp nodig bij uw dagelijks leven? Zoals hulp bij het huishouden of vervoer? Of hebt u een voorziening nodig, zoals een rolstoel of een traplift in huis? Vraag dan hulp aan via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). U kunt hiervoor terecht bij het WIJ-teamexterne-link-icoon bij u in de wijk of dorp.

WMO (en WMO-vervoer)

Kijk voor informatie op wij.groningen.nlexterne-link-icoon.

Huishoudelijke hulp

Kijk voor meer informatie op wij.groningen.nlexterne-link-icoon.

Veiligheid en ouderenmishandeling

Vanuit het regionale actieprogramma Geweld hoort nergens thuis is een aanpak ontwikkeld om ouderenmishandeling te voorkomen en te bestrijden. Dit plan richt zich onder andere op het verbeteren van de signalering, het vergroten van de meldingsbereidheid en het tegengaan van financieel misbruik van ouderen.

Kijk voor meer informatie op ikvermoedhuiselijkgeweld.nlexterne-link-icoon.

Wonen en zorg

U wordt ouder en heeft vragen over wonen, welzijn en zorg. Hier vindt u informatie die u helpt bij het ouder worden en wonen en (eventueel) zorg. 

Zo lang mogelijk thuis wonen 

U wilt zo lang mogelijk thuis blijven wonen en heeft ondersteuning nodig om dat mogelijk te maken. De Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) vergoedt onder andere aanpassingen om langer thuis te kunnen wonen. Denk aan het rolstoeltoegankelijk maken van je woning, het plaatsen van douchehulpmiddelen of het plaatsen van een traplift

U wordt ouder en denkt na over de toekomst

Uw woningcorporatie kan u helpen met bijvoorbeeld:

  • Een seniorenwoning en seniorenmakelaar.
  • Aanpassingen om langer thuis te wonen.
  • Aangepaste woning lichamelijke beperking en aanpassingen woning Wmo.
  • Een wooncoach.
  • Wonen en zorg.
  • Vormen van geschikt wonen en woonconcepten, zoals collectieve woonvormen en woongroepen voor senioren van verschillende afkomst in Groningen.
  • Verhuizen. U wilt graag naar een meer passende woning verhuizen maar weet niet hoe.

Voor informatie over zorg en wonen in de toekomst en hulp in uw keuzes hierbij, kunt u terecht bij uw eigen woningcorporatie.

De Woonzorg-app 

Via deze app maakt u contact met buren, kunt u elkaar ontmoeten en blijft u op de hoogte van activiteiten die georganiseerd worden. Kijk voor meer informatie op woonzorg.nlexterne-link-icoon.

Kennis-en leernetwerk

Op initiatief van de gemeente en de Hanzehogeschool start in de wijken Beijum, Haren en Ten Boer in oktober 2024 een kennis-en leernetwerk voor en met ouderennetwerken. Doel hiervan is het delen van ervaringen en nieuwe ouderennetwerken te stimuleren.

Meer informatie volgt later.

Uitvoeringsprogramma

Op 27 juni 2023 is het uitvoeringsprogramma vastgesteld door het College.

Groningen dementievriendelijk

Eén van de doelen uit het Uitvoeringsprogramma is aandacht voor de groeiende groep mensen met dementie die zelfstandig thuis wonen.

Contact

Hebt u vragen of opmerkingen? Maak dan gebruik van ons contactformulierexterne-link-icoon en vul 'Gezond ouder worden' in als onderwerp.