Logo van Gemeente Groningen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Groningen
Logo van Gemeente Groningen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Groningen
Carmelita Ponit (links) en haar financieel uitstroomcoach Miranda Paantjens.

Financieel uitstroomcoach laat zien dat werken vaak loont

Vandaag
Nieuws

“Mensen met een uitkering willen graag werken. Maar wat hen vaak tegenhoudt, is onzekerheid en onduidelijkheid over de financiële gevolgen daarvan.” Dat zegt Miranda Paantjens, financieel uitstroomcoach bij de gemeente Groningen. “Mijn collega Renée Nuus en ik merken vaak dat mensen denken dat het niks oplevert, omdat je al je toeslagen zou kwijtraken. Dat klopt meestal niet. Ook zijn mensen vaak bang dat ze dan toeslagen moeten terugbetalen. Renée en ik laten die mensen zien hoe je dat allemaal goed regelt als je aan het werk gaat en dat werken dan in veel gevallen loont.”

De functie van financieel uitstroomcoach is vrij nieuw bij de gemeente. “We doen dit nu twee jaar”, vertelt Miranda. “Monica Helbig, een zelfstandig adviseur uit Groningen die mensen hier ook mee ondersteunt, heeft Renée en mij ingewerkt. Sinds we met dit project vanuit het werk- en ontwikkelprogramma zijn begonnen, hebben we ongeveer 200 mensen geholpen. De meeste mensen die wij spreken, gaan uit de bijstand en aan het werk.”

Een van die mensen is Carmelita Ponit. Speciaal voor dit interview kwam ze nog één keer terug naar het gemeentekantoor aan het Harm Buiterplein in Groningen. De plek waar ze gesprekken voerde met haar werkcoach en met financieel uitstroomcoach Miranda. 

Mantelzorger

Carmelita emigreerde in 2021 naar Nederland, vanuit Suriname. Daar had ze samen met haar toenmalige partner een houtverwerkingsbedrijf. “In Nederland ben ik eerst in een productiefabriek voor ooglenzen gaan werken”, vertelt ze. “Maar mijn hart ligt bij de zorg. Ik was jarenlang mantelzorger voor mijn moeder en later voor haar zus. Ik wilde weer iets betekenen voor anderen en meer afwisseling in mijn werk.” 

In 2024 vond Carmelita een geschikte woning, maar kort daarna kreeg ze te maken met stressklachten. Ze kwam tijdelijk in de ziektewet terecht. “Maar thuiszitten past niet bij mij. Na drie maanden ben ik aan de slag gegaan bij een zorginstelling. De hulp van Miranda was daarbij cruciaal”, zegt Carmelita.

Opstap naar meer

“Ik werk nu ongeveer 25 uur per week en dat wil ik graag uitbreiden”, vertelt Carmelita. “Bij mijn vorige werkgever verdiende ik per uur iets meer. Toen ik zag wat ik in mijn huidige baan zou gaan verdienen, ging ik twijfelen of ik het financieel wel zou gaan redden. Maar Miranda hielp mij om het bredere financiële plaatje te begrijpen en wees mij erop dat ik ook een eindejaarsuitkering zou krijgen. En dat ik pensioen zou gaan opbouwen.” Miranda: “Mensen vergeten wel eens dat het vaak een opstap is naar méér. Bijvoorbeeld naar meer uren of een hoger uurloon. We laten mensen het financiële plaatje zien dat ontstaat als ze gaan werken. Maar ook hoe het nog beter kan worden. Dat perspectief ontbreekt vaak als je in een uitkeringssituatie zit”, zegt Miranda.

In de gesprekken tussen Miranda en Carmelita kwam ook naar voren dat Carmelita een woning was gaan delen met haar dochter. Maar haar huurtoeslag had ze niet opgezegd. En daar had ze door hun gezamenlijke inkomen geen recht meer op. Miranda: “Doordat we er nog redelijk op tijd achter kwamen, viel het terug te betalen bedrag nog een beetje mee. Hadden we het niet ontdekt, dan had Carmelita aan het eind van het jaar een flinke terugvordering gekregen.”

Voor Carmelita heeft de begeleiding door de financieel uitstroomcoach een groot verschil gemaakt. Ze kon zich daardoor focussen op haar nieuwe baan. 

Dit project wordt uitgevoerd vanuit het werk- en ontwikkelprogramma en maakt ook onderdeel uit van de brede aanpak armoede en schulden. Iedereen verdient een fatsoenlijk inkomen en gelijke kansen om mee te kunnen doen in de samenleving, zonder geldproblemen of schulden. Armoede heeft een negatieve invloed op het voelen, denken en doen van mensen. Door een brede en stevige aanpak willen we inwoners die geld tekortkomen rust, ruimte en eigen regie over hun leven geven. 

Lees meer over het Uitvoeringsprogramma Brede aanpak armoede en schuldenexterne-link-icoon.

Onlangs is door OIS Groningen, de onderzoeksafdeling van de gemeente Groningen, een onderzoek gedaan onder alle ‘uitstromers’ uit de bijstand. De ondersteuning wordt gemiddeld beoordeeld met een 8,6 en wordt vaak als waardevol en behulpzaam ervaren. Bekijk de Evaluatie financiële uitstroomcoaches gemeente Groningen 2024externe-link-icoon.