Exploitatievergunning voor nieuwe horecazaken vanaf 2025
Wie vanaf 1 januari 2025 een horecazaak in Groningen start, moet weer een exploitatievergunning aanvragen. De gemeente wil graag dat ondernemers hun zaken op het gebied van veiligheid goed voor elkaar hebben. En dat Groningen daardoor een veilige en gastvrije gemeente is. Met de exploitatievergunning krijgt de gemeente meer grip op het kleine aantal ondernemers dat overlast veroorzaakt en voor problemen zorgt op het gebied van openbare orde. Dit gaat vaak ten koste van goedwillende ondernemers.
Burgemeester Mirjam van ’t Veld: “Het vergroten van de veiligheid in het uitgaansleven vraagt om een stevige integrale aanpak. De herinvoering van de exploitatievergunning voor nieuwe horecazaken is daar een belangrijke bouwsteen voor. De komende periode komen we met meer voorstellen en maatregelen.”
Via deze vergunning kunnen voorwaarden worden opgelegd bij onveilige situaties, zoals de eis om een beveiliger bij de deur te hebben. Een vergunning kan worden ingetrokken bij ernstige incidenten of het niet nakomen van afspraken. Ook krijgt de gemeente via de vergunningsaanvraag meer inzicht in de achtergrond van de eigenaren.
Tot 2018 gold ook al een verplichting voor een exploitatievergunning in de horeca. Sindsdien werd deze alleen opgelegd als er zich problemen en/of incidenten voordeden. Die mogelijkheid blijft bestaan voor bestaande ondernemers die geen exploitatievergunning hebben. Het plan voor de herinvoering van de vergunning is besproken met de Groningse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland.
De exploitatievergunning geldt voor alle soorten horecabedrijven. De aanvraag kan gelijktijdig worden ingediend met de aanvraag voor een alcoholvergunning. Ondernemers kunnen de aanvraag indienen via de gemeentelijke website. Voor meer informatie kunnen ondernemers contact zoeken met het horeca-loket van de gemeente.