document iconEvenementenbeleid en regels

Alle actualiteiten rondom evenementen in de gemeente Groningen, maar ook informatie over wetgeving, APVG, visie en strategie op evenementen.

Actuele nota's evenementenbeleid

Algemene Plaatselijke Verordening Groningen 2021

In de APVG 2021, Hoofdstuk 2, Afdeling 7 leest u alle regels die gelden rondom evenementen in de gemeente Groningen.

Waterevenementen

Waterpret: tips en adviezen als u activiteiten in of rondom het water organiseert

Lachgas

De verkoop en het gebruik van lachgas is verboden bij evenementen. Het landelijke lachgasverbod is sinds 1 januari 2023 van kracht. Sindsdien staat lachgas op de lijst II van de Opiumwet, wat kort samengevat betekent dat het verboden is lachgas te verkopen of te hebben.

Meer informatie kunt u vinden op rijksoverheid.nl

Dieren bij evenementen

Het gebruik van dieren bij evenementen kan ten koste kan gaan van hun gezondheid en welzijn. Daarom ontmoedigt de gemeente Groningen dit. Wilt u toch dieren inzetten? Dan moet u een evenementenvergunning aanvragen. U moet voldoen aan artikel 1.3 van de Wet Dieren.

Herbruikbare of recyclebare bekers

De gemeente Groningen heeft een ambitieus programma voor energie en circulaire economie. Daarom willen we dat onze evenementen zo duurzaam mogelijk worden georganiseerd. Vooruitlopend op het Europese verbod op wegwerpbekers verbieden wij vanaf 1 januari 2023 deze artikelen al. Het gebruik van zogenaamde single use plastics is dus niet meer toegestaan. U moet gebruik maken van herbruikbare of recyclebare bekers.

Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met de afdeling Evenementen management, telefoonnummer 050 367 1155 of mail naar em@groningen.nl.

Al aangevraagde evenementenvergunningen

Kijk voor al aangevraagde evenementenvergunningen op de evenementenkalender. Of ga naar bekendmakingen om automatisch op de hoogte te blijven van alle vergunningaanvragen voor evenementen. Zie ook overzicht omgevingsvergunningen en verkeersbesluiten.

Toegankelijkheid

We zien graag dat evenementen goed toegankelijk zijn voor iedereen, dus ook voor bezoekers met een fysieke, zintuiglijke, psychische, verstandelijke en/of hoog sensitieve beperking.

Door in de ontwerpfase van uw evenement rekening te houden met een goede toegankelijkheid kunt u ook deze doelgroep op uw evenement ontvangen. Via Evenementenmanagement kunt u in contact komen met de Werkgroep Toegankelijk Groningen (WTG). 

De gemeente Groningen heeft samen met de werkgroep de folder Welkom bij Groningen (pdf 137 kB) ontwikkeld, waarin bruikbare tips over de omgang met deze doelgroep in staan. De werkgroep, die bestaat uit evenementenbezoekers met een beperking, denkt graag met u mee. Een aantal organisatoren doet dit al.

Ook kunt u de routekaart voor toegankelijke festivals gebruiken, die ook voor andere typen evenementen bruikbaar is. Hierin staan concrete zaken waar u als organisator rekening mee kunt houden.

Wet natuurbescherming

Als organisator hebt u een zorgplicht en moet u vooraf onderzoeken welke gevolgen uw evenement heeft voor beschermde soorten, zoals vleermuizen of vogels. Als u niet aan de wet kunt voldoen, dan kunt u contact opnemen met de Provincie Groningen die de wet handhaaft.