surcharges iconEnergietoeslag 2023

Automatisch 500 euro op uw rekening

Hebt u in 2022 de energietoeslag van € 1.300,- gekregen? Dan krijgt u eind april automatisch € 500,- op uw rekening. Voor de energietoeslag 2023 komt in juli 2023 nieuwe landelijke wetgeving. Gemeenten mogen nu nog niet het totaalbedrag van € 1.300,- euro uitkeren. Wél mogen ze nu al € 500,- euro van dit totaalbedrag uitkeren aan de inwoners die ook in aanmerking kwamen voor de energietoeslag voor 2022.

Bijzondere bijstand

Door de stijging van de energieprijzen kan de jaarafrekening of het maandelijks voorschotbedrag van uw energierekening flink hoger zijn. Hebt u geen recht op de energietoeslag of is dit niet voldoende? Dan kunt u misschien gebruik maken van bijzondere bijstand voor energiekosten. Vanaf 1 november 2022 tellen uw spaargeld of andere eigendommen niet mee voor de berekening. 

Landelijk Noodfonds

Aanvragen kan tot en met 30 april 2023.

Naast de gemeentelijke energietoeslag is er nu ook een tijdelijk landelijk noodfonds. Hebt u een inkomen van bruto € 2.980 (alleenstaand) of € 3.794 (samenwonend) per maand? Een eigen energiecontract bij een energieleverancier en is uw rekening voor gas en stroom hoger dan 10% tot 13% van het bruto-inkomen? Wellicht komt u in aanmerking voor het landelijk noodfonds. Let op: dit is geen regeling van de gemeente. 

Hoe het werkt

Dit Noodfonds betaalt voor huishoudens een deel van de energierekeningen van oktober 2022 t/m maart 2023. Het Noodfonds kijkt hoe hoog de energierekening is in vergelijking met het gezamenlijk inkomen in het huishouden. Het Noodfonds betaalt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 10 tot 13 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden.

Aanvragen

Voor meer informatie over het aanvragen en de voorwaarden kunt u kijken op de website van het tijdelijk noodfonds energie