B&W stellen eerste schets op voor noordzijde Hoofdstation
Een levendige groene entree met het monumentale stationsgebouw als middelpunt. Een gebied waar voetgangers en fietsers de ruimte krijgen en waar de singels met bomen aan het water centraal staan. Een levendig gebied met meer ruimte voor werken, wonen en voorzieningen. Dit is een eerste beeld van hoe het college van B&W de noordzijde van het Groningse stationsgebied voor zich ziet. Het college heeft een ruimtelijke schets opgesteld voor dit gebied, als onderdeel van de binnenstad en als visitekaartje van de stad.
In 2026 verhuist het busstation naar de zuidzijde van het Hoofdstation. Daardoor ontstaat aan de noordzijde ruimte. Ruimte voor een nieuwe inrichting, voor nieuwe openbare ruimte, maar ook voor meer locaties voor kantoren, wonen en voorzieningen. Het college heeft de ambitie om dit gebied te transformeren tot een levendig gebied met een mix van functies en focus op leefkwaliteit. Hier voelen voetgangers en fietsers zich comfortabel, de openbare ruimte is groen en een gevarieerd stedelijk programma zorgt voor dynamiek.
Voetgangers en fietsers krijgen in deze schets de ruimte. B&W willen een gastvrije, groene en veilige looproute creëren tussen het stationsgebouw en de
H.N. Werkmanbrug. Het college wil hiervoor een ‘knip’ in de Stationsweg maken om doorgaand autoverkeer te weren. Met een verkeerscirculatieplan is dit mogelijk wijst onderzoek uit. Fietsers worden verleid om via de Emma- en Herebrug te rijden. Het college wil deze fietsroutes aantrekkelijker maken en nieuwe routes naar de Suikerzijde en het Europapark aanleggen.
De beleving van de groene singel staat centraal in de schets. Doordat er minder ruimte nodig is voor verkeer op de Stationsweg, ontstaat er ruimte voor bomen en plekjes aan het water voor wandelen, ontspannen en ontmoeten. Het stationsgebouw krijgt weer een belangrijke rol als entree van de stad en als visitekaartje van Groningen.
Het college wil graag in gesprek met de gemeenteraad en inwoners over deze schets. Op 8 november is er tijdens Let’s Gro een Spoorcafé over het toekomstbeeld van de noordzijde van het Stationsgebied. Inwoners kunnen hun ideeën dan ook indienen via de Stem van Groningen.
Daarna werkt de gemeente deze structuurschets uit in een ontwikkelvisie en een verkeersplan en gaat ze in gesprek met de andere partijen in dit gebied. Deze plannen voor de noordzijde zijn onderdeel van de herontwikkeling van het Stationsgebied in de komende 10 - 15 jaar. Kijk voor meer informatie op deze pagina.