Bewindvoering aanvragen

Kunt u niet zelf uw geldzaken regelen? Bijvoorbeeld omdat u lichamelijke of psychische problemen hebt? Of omdat u een verslaving of schulden hebt? Dan kan een bewindvoerder van de Groningse Kredietbank (GKB) het beheer van uw geldzaken overnemen. Bewindvoering moet u aanvragen via de kantonrechter. De GKB kan u daarbij helpen. Voor mensen met een laag inkomen is bewindvoering van de GKB gratis. Soms kost beschermingsbewind geld. Hoeveel hangt af van uw inkomen. U kunt contact opnemen met de GKB voor meer informatie hierover.

Hoe het werkt

Aanvragen

Download het aanmeldformulier bewindvoering en print het.

Stuur het aanmeldformulier ingevuld, ondertekend en met bewijsstukken naar:

Groningse Kredietbank
Afdeling Beschermingsbewind
Postbus 415
9700 AK Groningen

GKB als bewindvoerder

Als de Groningse Kredietbank uw bewindvoerder wordt, krijgt u van de GKB een bereidverklaring. Deze bereidverklaring stuurt u mee met de aanvraag bewindvoering naar de kantonrechter. De rechtbank benoemt dan de gemeente Groningen tot bewindvoerder. De GKB voert het bewind dan namens de gemeente uit.

Wat u moet weten

Wat doet de bewindvoerder

Een medewerker van de GKB beheert uw inkomsten, uitgaven en regelt zaken als een belastingaangifte. Natuurlijk doet hij dit zoveel mogelijk in overleg met u. Maar de bewindvoerder neemt in uw belang ook zelf initiatief en grijpt in als dat nodig is.

Wie mag bewindvoering aanvragen

U kunt een bewindvoering gewoon zelf aanvragen bij de kantonrechter, maar ook familieleden of een zorginstelling mogen het voor u aanvragen. Wel moet u dan eerst een bewindvoerder hebben gevonden die deze taak op zich wil nemen.

Kosten

Bewindvoering is voor inwoners met een laag inkomen vanaf 1 maart 2018 gratis. Inwoners die liever naar een externe, niet gemeentelijke bewindvoerder, gaan moeten dit zelf betalen. Let op: de gemeente verstrekt hier geen bijzondere bijstand meer voor!

Meer weten

Hebt u vragen over bewindvoering? Dan kunt u bellen op werkdagen tussen 09:00 en 11:00 uur met de GKB, tel. 050 367 54 14.

Contact

  • Harm Buiterplein 1, Groningen (Europapark)
  • Inloopspreekuur: maandag t/m vrijdag 09:00 - 12:00 uur, woensdag 09:00 - 16:00 uur
  • Telefonisch via het verkorte nummer 14 050
  • Contactformulier

Meer informatie over Groningse kredietbank