Bedrijf starten

Wilt u een bedrijf starten of een vestiging openen in de gemeente Groningen? Met uw vragen, wensen en klachten kunt u terecht bij de adviseurs van de gemeente op de afdeling Economische Zaken. Zij adviseren u over bedrijfsruimte, vergunningen, financiën, subsidies en meer. U hoeft zich niet eerst te registreren bij de gemeente.

Wat u moet weten

Vergunningen

Als startende ondernemer kunt u te maken krijgen met zaken waarvoor een vergunning nodig is. Denk aan een bouwvergunning, parkeervergunning of vergunningen om uw winkel in het centrum te bevoorraden. Informatie hierover vindt u op de pagina Vergunningen voor bedrijven.

Locatie voor uw bedrijf

Op zoek naar een bedrijfspand? In de gemeente Groningen zijn veel bedrijventerreinen en bedrijfspanden. Uw bedrijf aan huis vestigen kan in veel gevallen ook.

Verenigingen en netwerken

In Groningen zijn meerdere bedrijvenverenigingen en ondernemersnetwerken.

Landelijke regels en subsidies

Regionale subsidie(s)

Daarnaast zijn er interessante subsidies en regelingen voor Noord-Nederlandse bedrijven die door andere organisaties dan de gemeente Groningen worden verstrekt. U vindt een overzicht op de websiteexterne-link-icoon van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland.

Horeca

Wilt u een horecabedrijf beginnen, dan hebt u specifieke vergunningen nodig, zoals een exploitatievergunning.

Bedrijf beginnen vanuit uitkering

Ontvangt u een bijstands- of WW-uitkering en wilt u een eigen bedrijf beginnen? De gemeente kan u daarbij helpen.