Bedrijf beginnen vanuit uitkering

Wilt u een eigen bedrijf beginnen? En ontvangt u nu een bijstandsuitkering of een WW-uitkering? Dan kan de gemeente u helpen bij het opstarten van een bedrijf, met advies, begeleiding en financiële ondersteuning.

Let op! Tarieven en regels kunnen in de voormalige gemeenten Haren en Ten Boer afwijken van de tarieven en regels in de stad Groningen. De gemeenteraad gaat hierover nog besluiten nemen.

Aanvragen

U kunt een uitkering gemakkelijk online aanvragen. U hebt hiervoor wel een DigiD nodig. U moet bij een aantal vragen bewijzen (bewijsstukken) meesturen. Deze kunt u gemakkelijk bijvoegen. Het liefst als PDF-bestand. Een foto of een ander bestandstype mag ook. Zorgt u dan wel dat het document duidelijk leesbaar is.

Bijstandsuitkering voor zelfstandige  aanvragen

Als we uw aanvraag hebben ontvangen houden we u op de hoogte. U krijgt bijvoorbeeld bericht wanneer we meer informatie nodig hebben. U krijgt dit per post en digitaal in Mijn Loket. In Mijn Loket  kunt u ook aanvullende bewijsstukken toevoegen als de gemeente dat van u vraagt. Ook krijgt u per mail bericht over de voortgang van de afhandeling.

Bijstandsuitkering voor startende ondernemer verlengen

Ontvangt u een bijstandsuitkering voor zelfstandigen? En wilt u deze uitkering verlengen? U dient dan eveneens online uw aanvraag in te dienen via Mijn Loket.

Rentedragende lening aanvragen

U kunt een rentedragende lening aanvragen als u geen geld kunt lenen bij een bank.

Hoe het werkt

Ondersteuning bij starten eigen bedrijf

Als u aan de voorwaarden voldoet, dan biedt de gemeente Groningen de volgende mogelijkheden:

  • Professionele begeleiding
  • Bijstandsuitkering voor startende ondernemer
  • Bedrijfskapitaal

Begeleiding bij starten bedrijf

Hoe zet u een eigen bedrijf op? Wat hebt u ervoor nodig en waar moet u aan denken? Hoe regelt u financiën en administratie? En hoe maakt u een ondernemersplan? Wij kunnen u helpen met tips en advies. Neem daarvoor contact met ons op.

Bedrijfskapitaal lenen

Als u aan de voorwaarden voldoet, kunt u geld lenen voor het opstarten van uw bedrijf. U betaalt rente over het bedrag dat u leent.

Hulp nodig?

Hebt u problemen met het doen van een digitale aanvraag? Dan kunt u geen digitale aanvraag doen. U kunt dan telefonisch contact opnemen met het Klanten Contact Centrum van de gemeente Groningen tel: 050 367 5000. Zij helpen u dan met uw digitale aanvraag. Als een digitale aanvraag ook dan niet mogelijk is wordt u gebeld door een medewerker van de gemeente Groningen.

Wat u moet weten

Algemene voorwaarden

U kunt in aanmerking komen voor deze regeling, als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • U ontvangt een WW-uitkering of een bijstandsuitkering
  • U bent (deels) werkloos of u dreigt dat te worden
  • U heeft geen baan opgezegd om uw eigen bedrijf te beginnen

Maximaal 3 jaar ondersteuning

U kunt na de start van uw eigen bedrijf maximaal 3 jaar ondersteuning krijgen van de gemeente Groningen.

Liever parttime ondernemen?

Hebt u een bijstandsuitkering en wilt u graag parttime ondernemen? Dan is de regeling Parttime ondernemen in de bijstand misschien iets voor u.

Meer informatie

Kijk op de landelijke website st-ab.nl met regelgeving op het gebied van sociale zekerheid.

Contact

Kijk bij Bezoekadressen en Openingstijden.

Contactformulier Werk en Inkomen.