Archeologisch onderzoek laten doen

Gaat u bouwen of verbouwen en moet daarbij in de grond gegraven worden? Dan moet u de bodem soms eerst archeologisch laten onderzoeken. Dan wordt bekeken of er waardevolle resten met cultuurhistorische waarde in de grond kunnen zitten. Of dit onderzoek verplicht is, hoort u als u een omgevingsvergunning aanvraagt.

Wat u moet weten

Bekijk de plattegrond archeologie

Welke gebieden archeologisch beschermd zijn, ziet u op de plattegrond van archeologie.
Let op! Aan deze plattegrond van de gemeente Groningen wordt op dit moment nog gewerkt. U vindt dus nog niet alle gegevens over de voormalige gemeenten Haren en Ten Boer terug op de plattegrond. Zodra we die gegevens verwerkt hebben op de kaart van de hele gemeente, publiceren we de nieuwe, actuele plattegrond.

Wanneer archeologisch onderzoek?

In het bestemmingsplan vindt u meer informatie over wanneer archeologisch onderzoek verplicht is. Bij verouderde bestemmingsplannen geldt de erfgoedverordening.

Wie het onderzoek uitvoert

U moet het onderzoek laten uitvoeren door een bedrijf met een opgravingsvergunning. Die bedrijven vindt u op de website van de Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer.

Opgraven soms niet noodzakelijk

Blijken er waardevolle archeologische resten in uw grond te zitten? U hoeft ze dan niet altijd te laten opgraven. Vaak is het gemakkelijker om uw bouwplannen zo aan te passen dat de bodem niet verstoord wordt.

Advies

Wilt u meer weten over archeologisch onderzoek of uw bouwplannen voorleggen aan een gemeentelijk archeoloog? Maak gebruik van het contactformulier. Bellen kan ook: 14 050

Meer informatie

Hebt u vragen over het aanvragen van een vergunning? Kom dan naar het Loket Bouwen en Wonen van de gemeente, Harm Buiterplein 1 in Groningen (Europapark).
Kijk bij Bezoekadressen en Openingstijden.

Kosten

Archeologisch bodemonderzoek moet u altijd zelf betalen.