Adviesraden
De gemeente Groningen vindt het belangrijk dat inwoners en organisaties meedenken en meepraten over de plannen voor de gemeente.
Verkeer en vervoer
Adviescommissie Verkeer en Vervoer (AVV)
AVV adviseert (on)gevraagd het college van B&W en de gemeenteraad over beleid en projecten op het gebied van verkeer en vervoer. De AVV bestaat uit 10 leden en vergadert ongeveer 8 keer per jaar.
Hebt u een vraag voor de commissie? Wilt u een onderwerp inbrengen? Of wilt u de adviezen uit het verleden ontvangen? U kunt ons bereiken via dit contactformulier. Vul als onderwerp 'Adviescommissie Verkeer en Vervoer' in.
Adviezen
Fietsvriendelijke binnenstad (2024)
De AVV signaleert dat het fietsparkeren in de binnenstad van Groningen onder druk staat, ondanks de ambitie om fietsvriendelijk te blijven. De commissie adviseert om ruimte te blijven bieden voor short- en longstay fietsparkeren en inzet te tonen voor een toegankelijk stadscentrum. Dit betekent onder meer strategische parkeervoorzieningen, herkenbare markeringen en het bewaken van een goede balans tussen de toenemende vraag naar fietsplekken en een prettige, inclusieve openbare ruimte.
Advies AVV Fietsvriendelijke binnenstad (pdf 146 kB)
Het schoolgaande kind als uitgangspunt (2022)
De AVV constateert dat de verkeersveiligheid en veiligheidsbeleving rondom scholen in Groningen op meerdere plekken tekortschiet, ondanks ambities voor kindvriendelijke ruimten. Om dit te verbeteren, pleit de AVV voor een aanpak waarin de behoeften van het schoolgaande kind centraal staan. Concreet adviseert de AVV de invoering van schoolstraten, het verbeteren van veilige fietsroutes, en een actieve rol van de gemeente bij de verkeersveiligheid rondom scholen. Deze maatregelen dragen bij aan een veiligere, gezondere omgeving en bevorderen bovendien de zelfstandige mobiliteit van kinderen.
Advies AVV Het schoolgaande kind als uitgangspunt (pdf 301 kB)
Mobiliteitsvisie (2021)
De AVV onderschrijft de noodzaak van de Concept Mobiliteitsvisie om Groningen tot een leefbare stad te maken, maar waarschuwt voor uitvoeringsproblemen door financiële onzekerheden. De AVV adviseert strategische projecten (zoals aanpassingen aan de Diepenring en Eikenlaan) zo snel mogelijk te starten. Daarbij raadt de AVV aan om een handboek voor de inrichting van de openbare ruimte vast te stellen.
Advies AVV Mobiliteitsvisie (pdf 239 kB)
Bezorgdiensten en gebruik van publieke ruimte (2021)
De AVV adviseert om locaties met publieke functie toe te staan in de kern-, verblijfs- en ontdekzones van de binnenstad, mits zij het bezorgmaterieel zelf stallen of tegen betaling gebruikmaken van aangewezen plekken. Voor dark stores en dark kitchens wordt aanbevolen hen uitsluitend toe te staan in de ontdekzone met dezelfde stallingverplichtingen. Verder is handhaving essentieel voor het beperken van overlast en het verbeteren van verkeersveiligheid, vooral op drukke tijden.
Advies AVV Bezorgdiensten en gebruik van publieke ruimte (pdf 280 kB)
Advies Verkeerssituatie Haren (2020)
Op basis van (veld)onderzoek in het dorp Haren constateert de AVV dat er een aantal (structurele) verkeerskundige knelpunten zijn. Om dit te verbeteren worden er drie aanbevelingen gedaan: het versterken van zuidelijke routes, het bieden van een fietsersalternatief voor de noordelijke route en het verkeerskundig verbeteren van enkele knelpunten op de as Vondellaan/Molenweg. Ook wordt aanbevolen om gesprekstafels met bewoners te organiseren voor draagvlak en aanvullende inzichten.
Advies AVV Verkeerssituatie Haren (pdf 763 kB)
Maatvoering brug tussen Tersluis en De Zeilen (2019)
De AVV adviseert onderzoek te doen naar een brug die past in de omgeving en daarbij niet alleen uit te gaan van verkeerskundige richtlijnen. Een slank ontwerp zorgt voor een geschikte toegang naar de wijk De Zeilen en het gebied rondom de sluis.
Parkeren Eemskanaalzone (2019)
In de Eemskanaalzone worden nieuwe woningen gebouwd. Er komen ook parkeerplaatsen op dit terrein. Het is lastig te voorspellen hoeveel parkeerplaatsen nodig zijn omdat de ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit snel gaan.
De AVV adviseert daarom parkeerruimte aan de rand van het gebied te maken. Parkeerders kunnen deze terreinen gebruiken. Maar men kan deze parkeerplaatsen ook gebruiken voor andere doelen.
Fietsbruggen Eemskanaalzone (2019)
De AVV adviseert lage fietsbruggen op 2 plekken in de Eemskanaalzone.
Vaststelling parkeervisie 2018
De AVV adviseert om de parkeermaatregelen in de parkeervisie uit te voeren. De beschikbare parkeerruimte is wel afhankelijk van andere gebruikers van de openbare ruimte. De parkeertarieven moeten zo hoog zijn dat meer mensen de parkeergarages en de P+R terreinen gaan gebruiken.
In totaal beschikt de stad over genoeg parkeerruimte. De AVV verwacht dat er in de toekomst in de binnenstad zonder extra maatregelen niet genoeg parkeerruimte zal zijn.
Groningen Bereikbaar (2018)
De AVV adviseert om de brede op grote doelgroepen gerichte informatie campagne aan te vullen met het informeren en adviseren van kleinere groepen en individuele bezoekers van Groningen.
Parkeerbeleid en ruimtelijk beleid in de stadswijken (2017)
De AVV adviseert nu geen aanpassing van het parkeerbeleid, wel experimenteren met autoluwe/autovrije straten waarbij de fietser meer rechten krijgt.
Parkeerproblemen in de wijk en bewoners betrekken bij oplossingen (2017)
Hoe moet de gemeente burgers betrekken bij de invoering van betaald parkeren?
Voorrangsregeling fietsers kruising Eikenlaan (2016)
De AVV adviseert positief over een proef met een omgekeerde voorrangsregeling op de kruising Eikenlaan met de Slimme fietsroute naar Zernike.
Bereikbaarheid UMCG (2016)
De AVV adviseert de bereikbaarheid van het UMCG te verbeteren door het toegankelijk maken van het Oosterhamriktracé voor auto’s.
Verkeersveiligheid 7 knelpunten (2015)
De AVV heeft 7 knelpunten vastgesteld waarvan de verkeersveiligheid verbeterd moet worden.
Sociaal domein
Adviesgroep Sociaal Domein gemeente Groningen (ASDG)
Op verschillende manieren vraagt de gemeente inwoners naar hun mening als we nieuwe plannen (nieuw beleid) maken. Als het gaat om sociale vraagstukken, doen we dat via de Adviesgroep Sociaal Domein gemeente Groningen (ASDG).
De ASDG is een onafhankelijke groep inwoners van Groningen die zich interesseert voor het sociaal domein binnen onze gemeente. De ASDG geeft gevraagd en ongevraagd advies over sociaal beleid.
De ASDG heeft een eigen website met meer informatie over de adviesgroep, de sociale vraagstukken en de mogelijkheid om deel te nemen.
Werk, inkomen en participatie
Cliëntenraad Werk, Inkomen en Participatie
De Cliëntenraad Groningen Werk & Inkomen:
- Komt op voor alle inwoners van de gemeente Groningen waar het gaat om armoede, inkomen, maatschappelijke participatie, minima, schuldhulpverlening en werk.
- Is onafhankelijk en adviseert over beleid en uitvoering van wet- en regelgeving aan het College van B&W en aan de gemeenteraad.
- Spreekt met ambtenaren, politici, organisaties, instanties en inwoners.
- Gaat niet over individuele klachten, maar u kunt wel rechtstreeks contact met haar opnemen.
Data en technologie
Ethische commissie Data en Technologie
Ga naar de webpagina van de Ethische commissie Data en Technologie.
Kunst
Kunstraad Groningen
De Kunstraad Groningen is een zelfstandige stichting met de volgende taken.
- Adviseert aan gemeente Groningen en provincie Groningen over kunst- en cultuurbeleid.
- Beheert budgetten, geeft advies en verleent subsidies in de kunstensector.
- Visiteert en evalueert culturele instellingen.
Ga voor meer informatie naar kuntstraadgroningen.nl.
Toegankelijkheid
Werkgroep Toegankelijk Groningen
Ga naar de webpagina van de Werkgroep Toegankelijk Groningen.