Samen zelfbouwen

Samen zelfbouwen betekent dat u uw huis met een groep mensen gaat ontwerpen en bouwen. Hiervoor kunt u een wooncoöperatie starten.

Wat is een wooncoöperatie?

Een wooncoöperatie is een groep mensen die samen woningen ontwikkelt en beheert. Deze groep bewoners is ook gezamenlijk eigenaar van de woningen. Wat zijn de voordelen: 

  • U kunt zelf uw woning en woonomgeving inrichten. 
  • U hebt gezamenlijk de regie over de organisatie, onderhoud en kosten.
  • Op lange termijn betaalbaar wonen; er wordt geen winst gemaakt.  

Interesse in samen zelfbouwen?

De gemeente wil graag mensen helpen bij zelfbouw. Wilt u weten of een wooncoöperatie bij u past? Startpunt wooncoöperaties geeft u gratis informatie en advies over zelfbouw. 

Stappenplan zelfbouwen

Bekijk hoe u stap voor stap een goed plan kunt maken voor zelfbouw.

Stappenplan

Bij het Startpunt wooncoöperatieexterne-link-icoon krijgt u gratis informatie en advies over wooncoöperaties. Het Startpunt kan u goed informeren over wat het betekent, wat het van u vraagt en of het bij u past. 

Of doe eerst de testexterne-link-icoon

Hebt u al een groep van minimaal 5 leden met ideeën of een plan voor zelfbouw? Schrijf u dan in bij het Startpunt wooncoöperatieexterne-link-icoon. Het Startpunt plant een gesprek (gratis) met u in om de vervolgstappen te bespreken.

U vindt de beschikbare locaties voor wooncoöperaties op onze kavelpagina. Is een locatie voor uw groep geschikt? Schrijf u dan in en werk het plan uit passend bij deze locatie. 

Laat u door het Startpunt wooncoöperatieexterne-link-icoon vooraf informeren over het proces en eventuele kosten. Een selectiecommissie van de gemeente beoordeelt welke groep het beste plan heeft. Bent u geselecteerd? Dan kunt u uitzoeken of uw plan haalbaar is. 

Voor het haalbaarheidsonderzoek gaat de gemeente met u in gesprek. Wij informeren u dan over het vervolgproces. In het haalbaarheidsonderzoek laat u onderzoeken of uw plannen te realiseren zijn. 

U kiest zelf een partij die dit voor u uitvoert, het Startpunt wooncoöperatieexterne-link-icoon houdt alleen de voortgang in de gaten. 

Dit onderzoek vraagt ook een investering in uw tijd en geld. Het is mogelijk via de gemeente een lening te krijgen. Of u hiervoor in aanmerking komt is al met u besproken in het gesprek voor de start van het haalbaarheidsonderzoek. Hiervoor schakelen we een financieel adviseur in die helpt met de aanvraag.  

Het Startpunt wooncoöperatie dient samen met u uw haalbaarheidsonderzoek in. Een selectiecommissie van de gemeente beoordeelt het haalbaarheidsonderzoek. Is het plan haalbaar?  Dan maakt de gemeente afspraken met u over het vervolg en de erfpachtvoorwaarden

De rol van het Startpunt houdt hier op. U kunt uw plannen onder professionele begeleiding verder uitwerken naar een definitief ontwerp. Zijn deze gereed dan vraagt u de vergunning aan, waarna de stap voor de uitvoering gezet kan worden. Heeft u in deze fase vragen dan kunt u bij uw contactpersoon bij de gemeente terecht.