George Wildeboer Asingastraat

Wijkvernieuwing op zijn Gronings: De Asingastraat

26 april 2024
Nieuws

In sommige Groningse wijken gaat het niet goed. Problematiek rond onderwijs, wonen, werk, meedoen en veiligheid pakken we daar in samenhang aan. Hoe we dat doen lees je in onze verhalen op onze nieuwe website Wijkvernieuwing op zijn Groningsexterne-link-icoon. Een nieuw verhaal vanuit een van onze wijkvernieuwingswijken gaat over de Asingastraat in de Hoogte.

Waarom de Asingastraat?

Omdat het een straat is waar verschillende problemen bij elkaar komen. Criminaliteit, overlast en de woningen zijn slecht. De Asingastraat is om die reden de eerste straat in Groningen waar de stratenaanpak wordt uitgevoerd. Er zit een wijkhub in een vrijgekomen woning. 

Langzaam de goede kant op

De gemeente, instanties en professionals vergaderen in deze wijkhub en zijn weer zichtbaar aanwezig in de straat. Er wordt weer contact gelegd met bewoners en stapje voor stapje gaat het in de straat weer de goede kant op. De stratenaanpak, inclusief wijkhubs, wordt inmiddels in meer buurten uitgevoerd. Het is onderdeel van het programma ‘preventie met gezag’ en het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid Groningen-Noord.

50 jaar in de Asingastraat

Journalist Karin Sitalsing ging samen met gebiedsmanager veiligheid George Wildeboer op pad om de inwoners uit deze straat te interviewen. Tijdens hun rondgang troffen Karin en George een oude bekende: Fokko Kramer, voormalig showbizz-journalist van het roemruchte stadsblad Loeks. Hij woont al vijftig jaar in de Asingastraat. En wil hij ooit weg uit de Asingastraat? Nee. ‘Ik heb hier alles’, zijn de woorden van Fokko. 

Lees het hele verhaal over de bewoners van de Asingastraat en andere verhalen op Wijkvernieuwing op zijn Groningsexterne-link-icoon.