Westpoort
Bedrijventerrein Westpoort is een relatief nieuw bedrijvenpark. Dit bedrijventerrein is met name gericht op gemengde-/ en transportbedrijven. Westpoort heeft een ideale ligging dichtbij de stad Groningen en heeft een directe aansluiting op de snelweg A7. Westpoort zal een hoogwaardig en aantrekkelijke uitstraling vormen en zal als een beeldmerk van de stad te fungeren.
Voor dit bedrijventerrein is een beeldkwaliteitsplan (pdf, 1,7 MB) opgesteld, in dit plan staat het gewenste kader aan de nieuw te vestigen bedrijven. Dit is belangrijk om bovenstaande te kunnen borgen.
Gevestigde bedrijven Westpoort
Westpoort is nog volop in ontwikkeling. Om toch een beeld te kunnen geven wat er precies speelt, worden de meest in het oog springende projecten hieronder uitgelicht. Het gaat hierbij om gemeentelijke projecten of projecten waarbij de gemeente een belangrijke rol heeft. Het gebied wordt opgedeeld in verschillende fases (fase 1, 2 en 3).
Westpoort fase 1
In 2008 is de aanleg van het eerste deel van bedrijventerrein Westpoort fase 1 gestart. De verkoop van de kavels kwam langzaam op gang, maar is door de sterk toegenomen vraag van de afgelopen jaren in een versnelling geraakt. Daarbij gaat het vooral om grotere kavels voor distributiepanden en kavels voor het midden- en kleinbedrijf (MKB).
Er is in het huidige aanbod van kavel van de deelgebieden 1A en 1B nog een beperkte beschikbaarheid. De kavelgrootte varieert van 5.000 m² tot 15.000 m². In 2025 worden naar verwachting kavels uit het deelgebied 1C toegevoegd aan het verkoopaanbod.
Westpoort fase 2
Westpoort fase 2 beslaat de driehoek tussen het Hoendiep, Zuidwending en de spoorlijn en is bestemd als bedrijventerrein (bestemmingsplan Westpoort 2007). Door een sterk toenemende vraag naar grond voor verschillende doeleinden werkt de gemeente aan het in ontwikkeling brengen van Westpoort fase 2.
Het hoogspanningsstation van Tennet ligt centraal in het gebied en wordt de komende jaren verder uitgebreid richting de spoorlijn. Ten noorden van het hoogspanningsstation is een nieuw datacenter gepland.
Ten westen van het hoogspanningsstation en ten noorden van het Hoendiep is in principe bestemd als bedrijventerrein maar de precieze invulling moet nog worden uitgewerkt. Dit in verband met enkele beperkingen. De beschikbare ruimte en randvoorwaarden voor eventuele verkoop moeten nog worden bepaald.
Ecozone Zuidwending
Westpoort 2 wordt aan de westkant begrensd door de Zuidwending, een kanaal dat het Hoendiep met het Aduarderdiep verbindt. Het vormt de grens tussen de gemeentes Groningen en Westerkwartier. Als onderdeel van ecologische compensatie en het afbakenen van bedrijfsterrein ten opzichte van de omgeving, is de gemeente van plan een sterkere ecologische verbindingszone te maken. Hier moeten groen en water, flora en fauna beter gedijen en de omgeving een impuls geven. De Ecozone Zuidwending is één van de eerste uitwerkingen van het Regionaal Raamwerk Matsloot-Westpoort en valt onder het kader ‘randen maken’.
De randen van het Regionaal Raamwerk hebben een krachtige inrichting die past bij het stoere Groninger landschap. Ze bouwen voort op landschappelijke kenmerken zoals historische (verkavelings-)structuren en waterlopen. De randen werken als groene buffer die onder andere horizon- en lichtvervuiling vermindert.
Datacentrum Google
Op de kavel tussen het hoogspanningsstation van Tennet en de spoorlijn wordt een datacentrum door Google gebouwd. Het gaat om een datacentrum met bijbehorende voorzieningen, installaties, kantoren, parkeren etc. Het totale bouwoppervlakte is ongeveer 8 hectare. In het conceptbouwplan is ongeveer de helft van het perceel ingevuld met groen en water.
Afspraken
De gemeente heeft daarnaast een aantal afspraken in de koopovereenkomst opgenomen:
- Op minimaal 70% van de dakoppervlakte komen zonnepanelen.
- De restwarmte van het datacentrum gaat naar een mogelijk toekomstig warmtenetwerk.
- Het bedrijf betaalt mee aan een goede wegenstructuur rond Westpoort 2 en voor de rondweg rond Westpoort (als die er komt).
- Het bedrijf betaalt mee aan de aanleg van een ecologische verbindingszone langs de Zuidwending.
Regelgeving
Dit initiatief past binnen het bestemmingsplan Westpoort uit 2007. Omdat het datacentrum kleiner wordt dan 10 hectare (bebouwing) en het elektrisch vermogen minder dan 70 MW is, valt het niet onder de ‘hyperscale datacenters’. Het rijk coördineert de vestiging van deze ‘hyperscale datacenters’ maar dat is hier niet van toepassing.
Nieuwe hoogspanningsverbinding Vierverlaten-Ens (Noordoostpolder)
TenneT ontwikkelt een nieuwe 380 kV hoogspanningsverbinding tussen Vierverlaten (Groningen) en Ens (Noordoostpolder). Deze plannen worden gemaakt omdat de vraag naar elektriciteit toeneemt en via de Eemshaven steeds meer (duurzame) elektriciteit Nederland binnenkomt. Bijvoorbeeld van windparken op zee.
Het elektriciteitsnet moet daarom uitgebreid worden omdat anders rond 2030 de huidige hoogspanningslijn te weinig capaciteit heeft om elektriciteit te transporteren.
In 2025 wordt het voorkeurstracé vastgesteld en in 2027 wordt het projectbesluit gepubliceerd. De aanleg van de nieuwe verbinding vindt hierna plaats.
Meer informatie
Bekijk de informatie van Tennet over dit project.
Contact
- Hebt u vragen over de ontwikkelingen in Westpoort? Stel ze via het contactformulier.
- Hebt u specifiek vragen over het project, neem dan contact op met de omgevingsmanager van TenneT.