Logo van Gemeente Groningen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Groningen
Logo van Gemeente Groningen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Groningen

Wandel mee langs de Helperlinie

De nieuwbouw van een appartementencomplex op de fundamenten van de Helperlinie zorgde voor bijzondere archeologische opgravingen en veel nieuwe verhalen over een oude plek. Aanleiding genoeg om een prachtig boek samen te stellen: Oude en nieuwe werken. Om de publicatie te vieren, organiseren we 3 wandelingen langs de Helperlinie.

Aanmelden

Wil je meewandelen met onze archeologen?

Helaas... alle wandelingen zijn inmiddels volgeboekt.

Tijdens Open Monumentendag is er op zaterdag 14 en zondag 15 september een nieuwe mogelijkheid om mee te wandelen. 

Boek 'Oude en nieuwe werken'

De rode draad in het boek is een serie verhalen over personen die op hele uiteenlopende manieren betrokken zijn de linie. In combinatie met een schat aan uniek beeldmateriaal komen de ‘Oude en nieuwe werken’ op en rond de Helperlinie in deze publicatie (weer) tot leven.

Vanaf donderdag 16 mei is het boek verkrijgbaar in de lokale boekhandel. Je kunt het ook aanschaffen als je meewandelt. Bekijk alvast een voorproefje van het boek.

De Helperlinie

De Helperlinie, of Linie van Helpman was een uitbreidingswerk van de vesting rond de binnenstad. De Helperlinie liep dwars over de Hondsrug.

De Linie was na het beleg in 1672 van de roemruchte ‘Bommen Berend’ aan het einde van de 17e eeuw aangelegd. Het heeft zijn diensten echter nooit hoeven bewijzen, maar dat maakt de geschiedenis van dit grote bouwwerk niet minder bijzonder. 

De Vestingwet van 1874 is een belangrijk moment geweest in de stadsontwikkeling van diverse Nederlandse steden. Groningen vormde daarop geen uitzondering. Niet alleen leidde deze wet tot het afbreken van de verdedigingswerken rond de binnenstad van Groningen, ook de Helperlinie mocht worden afgebroken.