passport iconVluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort aanvragen

Hebt u een vluchtelingenstatus en wilt u op reis? U hebt een vluchtelingenpaspoort nodig. Hebt u geen status en geen paspoort van uw thuisland maar woont u wel in Nederland? Vraag een vreemdelingenpaspoort aan. Deze soort paspoorten is 5 jaar geldig.
Wij verwachten extra drukte vanaf maart 2024. Wees daarom op tijd met uw aanvraag. Zo voorkomt u lange wachttijden.

Meenemen

U moet een afspraak maken om uw paspoort aan te vragen. Hoe u dat doet, leest u onder Aanvragen. U neemt de volgende dingen mee naar uw afspraak:

 • Uw verblijfsvergunning
  U mag in Nederland zijn. Uw verblijfsvergunning is daarvan het bewijs.
   
 • Uw paspoort van uw thuisland
  Neem uw paspoort mee. Het kan zijn dat u deze bent kwijtgeraakt. Dat is niet erg. In dat geval hoeft u het paspoort van uw thuisland niet mee te nemen. 
   
 • Pasfoto in kleur
  Ga naar de fotograaf voor een goede pasfoto. De fotograaf weet waar de pasfoto aan moet voldoen.
   
 • Bankpas
  U betaalt uw paspoort tijdens de afspraak. Neem daarom uw bankpas mee.

Aanvragen

U krijgt uw paspoort door deze stappen:

1. Maak een afspraak en vul uw gegevens in
U maakt eerst online een afspraak om naar het loket te komen. Daarna geeft u uw gegevens digitaal door en betaalt u alvast. U doet dat met DigiD. Dit scheelt u tijd bij het loket. 

Geen DigiD? Geen zorgen, u regelt alles aan het loket. Neem ook uw pinpas mee. Contant betalen? Dat kan alleen op locatie Centrum - Kreupelstraat 1. 

2. Kom goed voorbereid naar de afspraak 
Wij nemen vingerafdrukken van u af. Zorg er daarom voor dat uw vingers schoon zijn. Dus zonder bijvoorbeeld verfresten of smeer. Daarnaast hebt u een paar dingen nodig tijdens de afspraak. Zie hiervoor Meenemen.

3. Haal uw paspoort op
Het duurt gemiddeld 5 werkdagen om een paspoort te maken. U krijgt een bericht als het klaar is. U hoeft geen afspraak te maken om uw paspoort  op te halen. Het ligt klaar op dezelfde locatie als waar u uw aanvraag hebt gedaan. Neem uw verblijfsvergunning mee. En uw paspoort van uw thuisland, als u die hebt. U vindt de openingstijden in de Veelgestelde vragen.

Haal uw vluchtelingenpaspoort  binnen 3 maanden op. Anders vernietigen wij het document. U moet dan opnieuw een aanvraag doen.

U krijgt uw paspoort door deze stappen:

1. Maak uw eerste afspraak
U maakt online een afspraak

U vult uw gegevens in en betaalt tijdens de eerste afspraak. Uw aanvraagformulier sturen wij naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

2. IND beoordeelt uw aanvraag
IND beslist of u een vreemdelingenpaspoort mag krijgen. Dit duurt ongeveer 2 tot 4 maanden lang. Doe daarom op tijd uw aanvraag.

Keurt IND uw aanvraag af? U krijgt uw geld terug maar u krijgt geen uitleg waarom u geen paspoort mag. Uw aanvraag stopt dan bij stap 2. U hoeft dan niet verder te lezen bij stap 3.

Keurt IND uw aanvraag goed? U ontvangt een brief met het besluit. Neem deze brief mee naar uw tweede afspraak.

3. Maak uw tweede afspraak
U maakt online een afspraak

Wij nemen vingerafdrukken van u af. Zorg er daarom voor dat uw vingers schoon zijn. Dus zonder bijvoorbeeld verfresten of smeer. Neem uw besluitbrief van IND mee. Daarnaast hebt u nog een paar dingen nodig tijdens de afspraak. Zie hiervoor Meenemen.

4. Haal uw vreemdelingenpaspoort op
Het duurt gemiddeld 5 werkdagen om een vreemdelingenpaspoort te maken. U krijgt een bericht als het klaar is. U hoeft geen afspraak te maken om uw paspoort  op te halen. Het ligt klaar op dezelfde locatie als waar u uw aanvraag hebt gedaan. Neem uw verblijfsvergunning mee. En uw paspoort van uw thuisland, als u die hebt. U vindt de openingstijden in de Veelgestelde vragen.

Haal uw vreemdelingenpaspoort  binnen 3 maanden op. Anders vernietigen wij het document. U moet dan opnieuw een aanvraag doen.

Spoed

Wij kunnen alleen een spoedpaspoort maken voor vluchtelingen. 

Is 5 werkdagen te lang voor u? Doe een spoedaanvraag. Dat doet u zo:

Maak een afspraak bij de locatie Centrum of Haren
Zie onder het kopje Aanvragen wat u nodig hebt tijdens de afspraak. Kunt u niet snel terecht op de locaties Centrum of Haren? Bel 14 050. Wij kijken dan met u wat mogelijk is. Ook kunt u op maandag en vrijdag tussen 09:00 – 11:00 uur zonder afspraak langskomen op locatie Centrum. 

Geef aan dat het om spoed gaat
Zeg tijdens de afspraak dat u een spoedaanvraag wilt doen.

Betaal uw spoedaanvraag
Een spoedgeval kost extra geld. Het kost € 120,45. In deze kosten zit ook al de prijs van uw nieuwe paspoort. Contant betalen? Dat kan alleen op de locatie Centrum.

Haal uw paspoort op
Het duurt gemiddeld 2 werkdagen om een spoedpaspoort te maken. U krijgt bericht als het klaar is. U hoeft geen afspraak te maken om uw paspoort op te halen. Neem uw verblijfsvergunning mee. En uw paspoort van uw thuisland, als u die hebt. U vindt de openingstijden in de Veelgestelde vragen.

Kosten

SoortKosten
Vluchtelingenpaspoort€ 63,40
Vluchtelingenpaspoort met spoed€ 120,45
Vreemdelingenpaspoort€ 63,40

Veelgestelde vragen

LocatieOpeningstijden
Centrum
Kreupelstraat 1
Maandag t/m woensdag 09:00 - 17:00 uur
Donderdag 09:00 - 19:00 uur
Vrijdag 09:00 - 17:00 uur
Haren
Raadhuisplein 10
Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur
Hoogkerk
Zuiderweg 70-2
Maandag en woensdag 08:00 - 12:00 uur
Lewenborg
Kajuit 4
Dinsdag en donderdag 08:00 - 12:00 uur
Ten Boer
Hendrik Westerstraat 24
Dinsdag en woensdag 09:00 - 17:00 uur


Op maandag en vrijdag tussen 09:00 - 11:00 uur kunt u zonder afspraak langskomen op locatie Centrum. Het is de enige locatie waar u contant kunt betalen.

Wij slaan uw vingerafdrukken op in de chip van uw paspoort. Wij vernietigen ze daarna. Wij bewaren uw afdrukken dus niet. 

Een kind heeft toestemming nodig van het ouderlijk gezag. Vaak bent u dat zelf samen met uw partner. U hebt daarom de toestemming van uw partner nodig als u alleen met uw kind op reis gaat. Hoe u dat regelt, leest u op de website van de Marechaussee.

De geldigheid van een paspoort is verlengd naar 10 jaar in 2014. Veel paspoorten verlopen in 2024. Daarom is het drukker dan normaal. 

Ja, maar soms komt er een tekst in uw paspoort te staan. Die tekst noemen we een clausule. Staat in de clausule dat u niet naar uw thuisland mag gaan? Reis hier dan niet naartoe.