Impressie Dudok aan het Diep.

Vervallen tankstation wordt droomlocatie

25 maart 2024
Nieuws

“Je zou zoiets moois kunnen maken van dat Dudok-tankstation”. Koffiebrander Emiel Driesten kwam samen met boekhandelaren Gert Jan en Harmen Riemer regelmatig tot deze conclusie als ze vanuit boekhandel Riemer naar het vervallen gebouwtje keken. Hun droom wordt realiteit: aankomende zomer opent Van Deeg Vandaag.

Op zomerse dagen wordt het gebied rondom het tankstation aan de Turfsingel zó heet dat weinig mensen er vertoeven. Zonde vonden Emiel en de broers Gert-Jan en Harmen. Zij keken vanuit het Koffiestation in Boekhandel Riemer uit op het leegstaande gebouw. Al voordat de gemeente besloot om het gebouwtje te renoveren, mijmerden ze over wat ze er mee zouden willen doen. 

Bijzonder

“We vonden het een bijzondere locatie in het centrum”, glundert Emiel. “Je zou er zoiets moois van kunnen maken. Aan het water, met uitzicht op grachtenpanden.” De gemeente Groningen vond ook al jaren dat de locatie meer verdiende en ontwikkelde het plan om het hele terrein om te toveren tot een groene, aantrekkelijke omgeving.

Stinkende best

“Toen de gemeente via een prijsvraag uitbaters zocht voor het oude tankstation, aarzelden we geen moment. We hebben onze stinkende best gedaan en het plan voor Van Deeg Vandaag ingediend”, vertelt Emiel. Ze wonnen. De werkzaamheden zijn gestart. Er komt een grote vlonder aan het water, veel bomen, gras en beplanting. En het rijksmonumentale pand wordt momenteel gerenoveerd. 

Hotspot

Vanaf aankomende zomer is iedereen welkom om bij Dudok aan het Diep. Maar alles is dan nog niet af. Het gebouwtje met terras is klaar voor gebruik en het gras is ingezaaid. De bomen komen in november en de vlonder wordt in het najaar afgebouwd.  Voorjaar 2025 is Dudok dan écht een pareltje aan de Diepenring , waar je aan het water verkoeling kan zoeken. 

Alles vers

“We maken een plek met een soort kiosk gevoel. Iedereen is welkom op het terras of om iets af te halen en lekker rondom het gebouwtje te gaan zitten. We hebben vers gebrande koffie en onze bakker Annet Hessels bakt brood en taart met een Noord Europees tintje. Zuurdesem, ruigere gebaksoorten. Simpel, maar zo lekker”, aldus Emiel.

Mooi

“Eigenlijk is Van Deeg Vandaag een stil protest”, vervolgt hij. “Er gebeuren veel rare lelijke dingen in de wereld. Het is soms ingewikkeld om te laten zien dat er ook toffe en mooie dingen kunnen zijn. Maar dat proberen we toch op onze manier. Met een goed boek, lekkere koffie en een taartje creëer je al snel een fijn moment.’