Verhuizing naar buitenland doorgeven (emigratie)

Bent u de komende 12 maanden in totaal meer dan 8 maanden in het buitenland? Geef uw verhuizing dan door aan de gemeente.

U wordt dan uitgeschreven van uw adres. De gemeente geeft uw vertrek ook door aan andere overheidsorganisaties.

Wat u moet weten

• De dag waarop wij uw melding online ontvangen, geldt als vertrekdatum. Geef uw verhuizing dus door op de dag van vertrek.
  • Het is niet mogelijk om uw verhuizing naar het buitenland al eerder online door te geven.
  • Komt u binnen 8 maanden weer wonen in Nederland? Dan kunt u een briefadres aanvragen.

Al in het buitenland?

Meld uw vertrek dan alsnog zo snel mogelijk bij de gemeente. De dag waarop wij uw melding ontvangen, geldt als vertrekdatum. Een datum in het verleden opgeven is niet mogelijk.

Online melding doen

Geen DigiD?

Hebt u geen DigiD? En kunt u ook geen DigiD aanvragen? Gebruik dan dit verhuisformulier zonder DigiD.

Per post melding doen

In plaats van online kunt u de verhuizing ook melden per post. Dat kan op zijn vroegst 4 weken van tevoren en op zijn laatst op de dag van uw vertrek.

Stuur een brief naar: Gemeente Groningen, postbus 30026, 9700 RM Groningen. Stuur het volgende mee:

• Uw persoonsgegevens.
  • Datum van uw emigratie.
  • Uw oude en nieuwe adres.
  • Namen van personen die meeverhuizen.
  • Kopie geldig identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs) van alle verhuizenden.
  • Uw handtekening.

Vertrekt het hele gezin naar het buitenland?

U kunt alleen voor uzelf en inwonende gezinsleden een verhuizing naar het buitenland doorgeven. Lees alle mogelijkheden op de website van de Rijksoverheid.

Bent u niet bevoegd om voor een ander gezinslid de verhuizing naar het buitenland door te geven? Geef dan apart van elkaar de aangifte van verhuizing naar het buitenland door.

Blijft er een gezinslid op het oude adres wonen?

Als een familielid op uw adres blijft wonen, kunt u uw vertrek niet online doorgeven. Kom dan persoonlijk langs met alle familieleden die van uw adres vertrekken. Dit geldt ook voor minderjarigen. U kunt de emigratie persoonlijk doorgeven bij één van onze locaties: Kreupelstraat, Haren, Hoogkerk of Lewenborg.

Plan een afspraak binnen 5 werkdagen voor uw vertrek. De loketten Hoogkerk en Lewenborg zijn gesloten van 18 juli t/m 26 augustus.

Rijksoverheid.nl